Kommentar: Forente stater?

0

Tekst: Christian Gran Svenningsen

Aldri før har jeg vært flau over å være amerikansk statsborger – til nå. Ikke bare på grunn av de opphostede kandidatene, men av å se hvor mange enkeltsinnede mennesker som klarer å gå i deres feller gang på gang.

Valgoppslutning har i mange år vært et problem. Dette har Donald Trump tatt til sin fordel. Hjemmesitterne består i hovedsak av hardtarbeidende, lavt utdannede amerikanere og trygdesnyltere. Trump fant hjertesakene, og dermed var det bare å begynne å trykke på knappene. «The Donald» er et prakteksempel på skitten, amerikansk politikk på sitt verste. At denne mannen har fått politisk fotfeste er noe av det underligste som har skjedd i dette århundret.

Den perfekte kandidaten?
Objektivt sett, er Hillary Clinton en perfekt presidentkandidat. Hun har fartstid som førstedame og utenriksminister, noe som gir henne sterke, politiske kinnben. Derimot er det få som stoler på henne. Hillary prøver iherdig å fremstå som folkets kvinne, men blir mer en isdronning med manglende evne til å vise empati og karakter. E-postene er et godt eksempel, og man trenger ikke college-utdannelse for å innse at hun skjuler mer enn det vi allerede vet.

De naive forente (?) stater
Etter mine mange besøk til de «forente stater», har jeg fått et inntrykk av at det råder en ignoranse og dumhet. Ikke glem Gud og Jesus. Mange bryr seg kun om det som skjer innenlands, spesielt i sin egen stat og hjemby. Dette skaper en truende splittelse i landet. Om de fortsetter i denne retningen, vil tittelen som verdensener forsvinne raskt, og veien til en ny borgerkrig skimtes i horisonten. Gud og egoisme kan ikke være redningen.

Etter finanskrisen mistet hundretusener av amerikanere alt de eide og hadde. Når det framtrer en kvinnefiendtlig mann som lover å fikse alle problemer, er det lett for en svak sjel til å bite på. Det er forståelig at man hører etter, men det er da pokker lov å være litt kritisk til denne mannen? «Vi skal vinne så mye, at dere kommer til å bli lei av å vinne», sier Donald. Allerede der burde varsellamper blinke.

Valget mellom to onder
Det er fascinerende at Trump og Clinton står igjen til slutt. Deres debatter viser et nytt lavmål av politikk. Drittslenging er førsteprioritet, så kommer de viktige sakene langt bak på prioriteringslisten. En president skal lede og inspirere, og det viktigste å få frem er hva de vil gjøre for landet, spesielt hvordan. Selvfølgelig må man vite hvem presidenten er, men nå er det nok barnsligheter.

«Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job», sa Douglas Adams (Hitchhikers Guide to The Galaxy). Forfatterens ord kan ikke være mer riktige å bruke enn nå. Hvis Trump vinner dette valget, vil undertegnedes statsborgerskap i de «forente» stater, vurderes svært kritisk. Tanken på isdronningen i sjefsstolen er også skremmende, men den er mindre skummel enn alternativet. Og ja, det skal stemmes.

Har du noe på hjertet? Kommentaren i SmiS er åpen for alle å skrive. Ta kontakt med ansvarlig redaktør på smis@smis.no om du er interessert

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.