Kommentar: Elsk/hat-forhold til frihet i studiet

0

Tekst: Irene Hella – Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk

Det skal ikke være enkelt å være student.  Vi må stort sett jobbe på egenhånd. Forelesningene er bare en liten del av hva vi skal gjennom. Noen elsker det, andre hater det. En skal være sin egen herre nå, og mange er ikke vant med dette fra videregående. Noen synes det er befriende å ha så mye frihet, legge opp dagene som en vil og ta det i sitt eget tempo.

Det er ikke alle som liker denne friheten, folk lærer på forskjellige måter. Noen bruker forelesningene for alt de er verdt. Det handler vel mye om struktur, om selvdisiplin og om motivasjon. Å komme seg gjennom pensum på egenhånd er slett ingen selvfølge!

Jeg tror det kan handle om mer enn dette, som vaner, egenskaper og selvsagt interesse for faget. Det handler vel også om hvilken måte man lærer best på? Det er nok litt enklere om en har funnet studiet som passer for seg – men det er fortsatt vanskelig. Spesielt med tanke på de som synes det er utfordrende å ha så mye frihet som vi har. For det er mye egenarbeid som kreves!

En vil jo helst henge med på det sosiale også. Alle gratiskonsertene, alle turene på byen med gjengen i klassen – en kan jo ikke gå glipp av det. Også er det trening utenom, kanskje er man også medlem i en av studentorganisasjonene. Mange må også jobbe, gjerne to vakter i uken for å dekke mat og husleie hver måned. En skal liksom få tid til alt.

Nå er det tid for eksamen, og all lesingen skal endelig gi resultater. Noen har jobbet jevnt og trutt gjennom hele året, andre bruker skippertaksmetoden og leser for fullt nå før eksamen.  Da er det ekstra viktig å være strukturert disse siste dagene. Derfor tenkte jeg at jeg skulle komme med mine fem beste tips til å håndtere denne travle eksamensperioden.

  1. Få oversikt! Før du begynner å lese er det viktig at du lager deg en oversikt over pensumet. Les pensumlisten og notater du har tatt gjennom året.
  1. Prioriter. En god idé er å prioritere pensumet i hvilken rekkefølge du skal lese. Hva er viktigst å få med seg?
  1. Lag en leseplan og følg den. Vær realistisk når du lager planen. En overoptimistisk plan vil fort gjøre deg enda mer stresset.
  1. Finn en effektiv leseteknikk. Finn deg en god og stille leseplass og fjern alle distraksjoner som mobil, tv og lignende. Nå er det eksamenspensumet som er i fokus!
  1. Ta pauser, tren og få frisk luft! En treningsøkt eller bare en 5-10 minutters pause gjør underverker for lesingen. Jobb godt i de periodene du har satt av til å lese og ta pauser med god samvittighet!

Hva prøver jeg på? Ingen kommer vel til å følge disse rådene uansett. Du sitter vel på tappetårnet med en øl i hånden, uten en eneste bekymring. Uansett, lykke til med lesing til eksamen!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.