Kommentar: Ekstrem eller hyklersk?

0

Kommentar: Ekstrem eller hyklersk? 

Tekst: Lisa Ravna Rørmoen

Miljøforkjempere som ikke går all-in risikerer kjeft, men burde ikke det å gjøre litt være bedre enn ingenting? 

Det er ikke et ukjent fenomen at folk skal ha meninger om alt en gjør, og hva man vil gjøre for å redde planeten bittelitt er intet unntak. Dersom du kildesorterer kan du få skryt for det, men hva med alt annet du gjør som forurenser, du bryr deg jo ikke på ekte da? Det vil flere påstå. 

Personlig er jeg vel det en kan kalle flexitarianer eller pescetarianerEller hykler, som noen vil kalle det. Jeg har virkelig sympati for dyrene, men det er tanken om at jeg kan gjøre mitt for å hjelpe planeten som er hovedgrunnen min. Og kanskje er det naivt å tro at jeg redder verden, men sammen med mine med-pescetarianere og alle andre ”ianere”, tør jeg påstå at vi hjelper en betydelig del. Og tenk det, jo flere som tenker slik, jo mer hjelper det jo. 

Det farlige med å prøve å gjøre noe bra, er alle som passer på hvis du trår feil. Påstår jeg at det går helt fint å bruke stekepannen som nettopp ble brukt til kjøtt, til min egen mat uten å vaske den først, kan jeg garantere at jeg får høre det. Men tenker du deg om, skjønner du kanskje at det ikke har noen ting å si for min tanke om å være mer miljøbevisst. Jeg prøver å hjelpe ved å ikke kjøpe kjøtt, og kanskje minske etterspørselen og da også produksjonen. Hvordan blir dette påvirket hvis jeg så vidt får litt kjøtt fra pannen i min mat? Hadde tanken om å spise dyr forferdet meg, ville saken vært annerledes, men ærlig talt så savner jeg å spise det. Jeg bare klarer å ikke la savnet ta overhånd. 

Det er noen brydde øyne jeg får rettet mot meg dersom jeg sier at: ”nei, det er ikke så veldig nøye”. Da får jeg ofte til svar: ”hallo, skal ikke du være miljøbevisst da, også er du ikke så nøye?”, men jo, jeg er nøye på det jeg ønsker å være nøye på. Jeg har bare funnet min egen måte å få dette til å funke på, min egen vei, og det funker for meg, og litt for miljøet og. 

På den andre siden skjønner jeg skeptikerne. Det funker ikke med de som skal kritisere alle andre for å ikke tenke på miljøet. Man kan heller ikke dytte på andre ens egen mening. Med gode argumenter og fakta, kan man overbevise andre om å tenke nytt, men helst bare hvis de selv ønsker denne informasjonen. Jeg skjønner også, til en viss grad, tankegangen om at miljøforkjempere kan virke hyklersk. Her sitter han og snakker på innpust og utpust om hvor viktig det er å kutte ut kjøtt, og så reiser personen månedlig med fly og forurenser på den måten istedenfor. Men bare ha i bakhodet at ”alle monner drar”, og det at personen flyr, er bedre enn at personen spiser kjøtt i tillegg til å fly. 

Nå har dette plutselig blitt en forsvarstale, og det er ikke det at jeg vil fremstille meg selv som en helgen, og alle andre som skurker. Bare tenk litt før du vurderer å kritisere en veganer som velger å reise masse, eller en vegetarianer som spiser kjøtt en gang i året. Det de gjør riktig for miljøet veier rikelig opp for de små tingene de gjør ”feil”. Det eneste jeg vil gjøre er å være litt mer miljøbevisst, og hvis jeg klarer å inspirere noen til å gjøre det samme, er det veldig fint det også. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.