Kombiner matlaging og nettverksbygging!

0

Samtidig som smaksløkene dine får begi seg ut på en verdensturne, kan du møte din neste arbeidsgiver.

Tekst: Pia Vinningland. Foto: Lene Borchgrevink

15 personer blir delt i tre grupper. Kursholderen, Indiske Joyita, går mellom gruppene og lærer dem hvordan de skal dra av skinnet på en kylling og hvordan de skal skjære og snitte den etterpå. Lukten av marinade og pressede sitroner sprer seg i lokalet til Traktøren.

Fra New Zealand til Norge
Innerst i lokalene til Traktøren på Magasinblaa, samles det matglade grupper som ønsker å lære og lage forskjellige internasjonale matretter, flere ganger i uka. Når SmiS besøker dem ved sesongstart, er det indisk som står på menyen. Mer nøyaktig; butter chicken.
– For fire år siden reiste jeg til New Zealand, hvor jeg oppdaget Social Cooking. Jeg tenkte at det vil jeg også gjøre en dag, men det tok noen år før jeg faktisk gjennomførte det, forteller Tamara Kuklina som etablerte Social Cooking i Stavanger.

img_4125

Tanken på å arrangere matlagingskurs forlot aldri hodet hennes. Etter å sluttet i jobben i oljen, bestemte hun seg for å jobbe med mat og mennesker. Da hun fikk jobb på et bakeri, fikk hun lov til å arrangere bakekurs der, noe som ble veldig populært.
– Jeg tenkte at det må være mulig å lære folk annet enn bare baking. Jeg har mange internasjonale venner som holdt kurs hjemme, men jeg ville gjøre det større og dele det med flere, forteller Tamara.

Blir raskt kjent
Det var slik hun startet med Social Cooking i januar 2015. Nå har hun samlet mange kursholdere som hver eneste uke lærer bort matkunster fra alle verdens hjørner.
– Det blir så mye rot når man skal være mange på ett kjøkken hjemme, så nå holder vi fast til på Traktøren. Da får vi bedre plass og mindre rot, forklarer hun.

Mange forskjellige kryddere står på rekke og rad. Gruppene er klare for å lære å lage indisk mat. Oppskriften og fremgangsmetoden er utdelt. Joyita går rundt og småprater med de forskjellige gruppene. Hun lærer dem at hvis de koker og kutter opp løken, så slipper de den sterke lukten.

img_4223

Noen av kursdeltagerne tar bilder av de forskjellige krydderne og oljene, muligens for å kunne kjøpe de selv. Joyita forklarer stolt hva de er godt for, og hvor de kan bli kjøpt inn. Gruppene glemmer raskt at de aldri har møtt hverandre før, og snakker i vei som om de alle har kjent hverandre i flere år. Ei dame bryter ut at hun aldri hadde smakt indisk mat, om det ikke hadde vært for dette kurset.
– Det lukter skikkelig indisk, sier ei annen dame.

Mulig arbeidsgiver?
Norma Wong er fra Kina, og ønsket å lære seg å lage tradisjonell norsk mat da hun flyttet hit. Hun husker at første gang hun deltok, lærte hun å lage brød. Noe hun hadde ønsket å lære seg en stund. Nå er hun ofte å se på matlagingskursene.
– Jeg er her fordi det er gøy, jeg blir kjent med nye mennesker og utvider nettverket mitt. Samtidig er det en fordel at vi får nyte det vi har laget. Jeg går alltid fra kurset mett, sier Norma Wong med et fornøyd glis om munnen.

Social Cooking har flere tilbud til forskjellige anledninger. De arrangerer blant annet matkurs alle kan møte opp til, utdrikningslag, barnebursdager og bedriftskurs.
– Det kjekkeste med kurset er alle de forskjellige menneskene du møter. Uansett alder, bakgrunn og utdanning, blir folk kjent og går herfra som venner, forteller Tamara.

img_4111

Hun legger til at kursene er en gyllen anledning til å bli kjent med andre mennesker og kontakter. Studenter kan bli kjent med voksne som har forskjellige erfaringer, og muligens en arbeidsgiver.
– En gang ble ei jente fra Litauen kjent med en lege under kurset. Denne legen trengte en tolk til en pasient fra Litauen, og ansatte henne midlertidig, forklarer hun.

Dersom du har en kokkespire i magen og kan noen spennende oppskrifter som du ønsker å dele, kan du på hjemmesidene til Social Cooking melde deg på som kursholder.
– Akkurat nå har vi lange ventelister for å bli kursholder. Men dersom en studentforening ønsker å ha et kurs med studentmat, kan vi hjelpe til å sette opp et slikt kurs, sier Tamara.

SOCIAL COOKING-KURS:
September
27. Vietnamesisk
29. Britisk

Oktober
4. Polsk
7. Venezuelansk
11. Indisk
14. Spansk
19. Brasiliansk
22. Britisk
25. Romansk
27. Vietnamesisk
28. Japansk

November
5. Britisk
7. Azerbajansk
10. Thai
14. Russisk
15. Norsk julebaking
17. Sri Landsk
22. Afrikansk
24. Spansk
28. Indisk
29. Portugisisk

Annet:
Barnekurs
Vegan
Brødbaking

Sjekk ut Social Cookings nettside for mer informasjon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.