KÅSERI: Slik får du jobben!

0

Konstanse Åkermann, Kåseriet.

Kåseriet er en fri og humoristisk spalte der alt kan tas opp. Spalten skrives av Konstanse Heide Åkerman.

I disse arbeidsledighetstider er det mange unge som sliter med å skaffe seg jobb. Mange flakser rundt med utallige CV-er og søknader i håp om å få en deltidsjobb eller sommerjobb. Det er stor konkurranse om jobbene og dermed er det viktig at nettopp din søknad og CV skiller seg positivt ut. Her får du eksperttipsene om hvordan det gjøres.

Masseproduser søknaden din. Print den ut til det ikke er mer blekk i kopimaskinen. Så endrer du bare navn på selve arbeidsgiver, men behold den samme gode teksten. Generalisering av søknaden din er den enkleste måten å få den spredd ut til flest mulig. En arbeidsgiver elsker generelle søknader som de vet går til mange butikker. Da viser du at du ikke er redd for å virke desperat og at du setter alle arbeidsplasser på lik linje.

Ikke undervurder visualisering. I dag har de fleste med et bilde av seg selv på CV-en sin. Her må du velge taktisk. Du har to valg; du kan laste opp et bilde hvor du ser mest mulig fattig og utsultet ut. Da vil arbeidsgiver se hvor mye du trenger jobben. Alternativ to er å sende bilde med smoking og sigar fra julebordet. Da vil arbeidsgivere føle at de trenger deg, og ikke omvendt. Uansett hvilket alternativ du går for er hovedregelen at du aldri må kjøre en nøytral stil. Ingen liker en «nobody».

KåserietIllustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk.

Sex selger. Dette er så klart ikke et unntak når det gjelder søknad og CV-er. Ha en flørtete tone gjennom teksten din, og snik diskré inn at du er singel og leter etter en person i en lederrolle. Legg med et bilde der du blunker frekt til kameraet.

Pynt på sannheten. Har du tatt fag på høyskole eller universitetet, men ikke fullført eksamen, er dette det vi så fint kaller «close enough». Ta det med! Arbeidsgiver sjekker det garantert ikke og i så fall kjenner han eller hun helt sikkert til eksamensnerver. For å vise at du er en helseperson skriv at du har tatt et personlig trener-kurs i Spania. Du har jo vært der, og du jogget hele strandlinja. Den ene dagen tok du ti situps til og med. Dette er også det vi kaller «close enough». Legg også på at du tok ex-phil i Hellas. Gir sjefen din deg et filosofisk spørsmål, sier du bare at det må du gå hjem å filosofere dypere over.

Eget CV-språk. Akkurat som man skriver akademisk på universitetet, har også CV-er og søknader sin egen skrivemetode. «Lystløgner»-skrivemetoden er godt brukt av jobbsøkere. Denne skrivemetoden går ut på å rose seg selv høyt opp i skyene. Du var litt kreativ den gangen i fylla, så kreativitet er så klart en av dine nøkkelkvalifikasjoner. Du er også effektiv (når sjefen følger med). Du er serviceinnstilt fordi det er et fint ord. Ta også med at du er positiv eller optimistisk. Så klart er du positiv på de vaktene med tillegg, eller når du vet det er en time igjen til stenging. Hvis du skal skrive ned dine negative egenskaper pass på at du skriver noe som samtidig kan være positivt. «Jeg kan bli for engasjert» eller «jeg kan få andre kollegaer til å miste selvtillit fordi jeg selger så mye» er gode eksempler.

Kompetansen din matcher kravene som følger med jobben. Hvis du velger å ikke masseprodusere CV-en din men heller skreddersy søknaden, pass på å ta med egenskaper som er viktig i jobben. Skal du søke jobb som telefonselger, skriv at du er sleip, masete og flink på å unngå å svare på det kunden lurer på. Skal du søke på jobb hos Burger King skriver du at du er uhygienisk, ustrukturert og flink til å hate jobben din. Skal du søke jobb som lærer skriv at du er en bedreviter som er flink på forskjellsbehandling. Ta også med at du er flink til å bruke lang tid på å komme til poenget, samtidig som du snakker i en monoton stemme. Skal du søke jobb som advokat skriver du at du er tidenes kverulant. Du brenner for rettferdighet, men aller mest for pengene.

Når du kommer på intervju må du være en «show-stopper». Bras inn på intervjuet «fashionably late» og ta rommet med storm. Ha et fast godt håndtrykk og se arbeidsgiver dypt inn i øynene, gjerne litt lenger enn du tror er vanlig. Husk å smil mye og le av alt arbeidsgiver sier. Vis at du er villig til å være tidenes rævslikker. Prøv å avslutte arbeidsgiverens setninger for å vise at dere er helt på nett. Spør mye detaljerte spørsmål, som hvordan man tar oppgjøret, hvor høy lønnen er og hvor ofte du må vaske butikken. Da gir du inntrykk at du er klar til å begynne i ny jobb når som helst.
Dette er mine viktigste eksperttips på hvordan du skaffer deg jobb i en fart. You are welcome!

Lykke til!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.