Sex og samliv: Jeg, meg selv og meg 

0

Vi kjenner alle til #Metoo-kampanjen som pågår på nett. Det er mange som har åpnet seg om seksuelle overgrep og trakassering på sosiale medier ved å bruke denne emnetaggen.  

Den ble først tatt i bruk av Alyssa Milano i oktober. Hun er en amerikansk skuespiller som viste støtte til alle som hadde opplevd seksuell trakassering eller overgrep av Harvey Weinstein, en berømt Hollywood-produsent. Emnetaggen ble etter hvert brukt av mange unge kvinner i arbeidslivet som har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. 

#Metoo skal vise støtte til andre som har blitt utsatt for det samme. Etterhvert ble også menn med på å uttrykke seg med emnetaggen. Nå mener flere at kampanjen har gått for langt, og at det som blir skrevet på sosiale medier med emnetaggen kun er ren flørt. Alle eier seg selv og sin kropp. Hvis noe føles feil eller ekkelt, prøver du så klart å stoppe det hvis du kan. Om vedkommende ikke stopper, er det trakassering. Jeg sier ikke at du ikke skal stryke han på låret på deres første date eller kysse henne farvel, men dette gjør man ikke ut av det blå, det må føles riktig. 

Dessverre er det mange som ikke klarer å lese slike signaler, og det er nå det er viktig å si ifra. Man må nemlig snakke om det som skjer. I disse julebordstider er det nødvendig å tenke på nettopp dette, da kampanjen gjerne kan settes i sammenheng med jobb og alkohol. På julebord med jobben skal det være god mat, god stemning og drikke. Man skal kjenne på dette å henge sammen utenfor jobben og som ’’venner’’. Likevel så er det noen som ikke klarer å la være å klå. Hvor går egentlig grensen? 

Alkohol påvirker mennesker forskjellig. En undersøkelse gjort av TNS Gallup i 2015, viser at 11 prosent av respondentene har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i jobbrelaterte situasjoner hvor alkohol er involvert. 18 prosent av disse er kvinner og fem prosent er menn. Det er uhyggelig å tenke på at en årlig, festlig sammenkomst ødelegges av slike hendelser. Ikke bare i jobbsammenheng, men også med venner og familie.  

På appen ’’Jodel’’ kan man skrive anonyme statuser i området eller byen man bor i. Appen har studenter som målgruppe. Jeg har selv lest om flere menn fra alderen 18-30 som opplever et press å spandere drikke på jenter ut på byen. Det er jenter som setter seg i fanget til gutter uten videre, klår de på skrittet utenfor buksa og hvisker fæle ord i øret deres. Jeg leste også flere innlegg i appen om grusomme overgrep, som flere menn har blitt utsatt for i fylla og som bevisstløse. 

Flere begynner å bli lei av #metoo-kampanjen og ønsker at sosiale medier skal trappe ned på bruken av den. Det syns ikke jeg. Det er et viktig tema som man må snakke om for at folk skal bli klokere på hva som er greit og ikke. Ikke bare for voksne, men også for de unge som ikke vet helt hva de driver med. For alle som vil ha det hyggelig på jobb, julebord og firmaturer. For alle som gruer seg til vors, fest og nach. Vi slutter ikke å snakke om det før det er slutt på det. Så oppfør dere i jula, pass på hverandre og husk å si ifra! 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.