– Ikke helt som Wall Street 

51

Børsklubben UiS eier Studentkapital AS. Der forvalter de studentorganisasjoner sine penger i ulike aksjer, som de på lang sikt ønsker å tjene på. 

I 2011 ble studentorganisasjonen Børsklubben UiS opprettet, og etter en periode uten aktivitet, ble den gjenopptatt i 2016. Målet deres er å spre interessen for finans og aksjer.  

For å treffe økonomistudenter, og studenter på alle andre studier, arrangerer de ulike sosiale og faglige arrangementer. Arrangementene deres er nemlig åpne for alle, og du trenger ikke å vite noe som helst om finans for å bli med. 

– Vi forsøker også å skape interesse blant de som gjerne ikke vet at de er interessert, og å holde arrangementer for de som allerede interesserer seg. Vi har tro på at dersom vi informerer folk om finans, vil de oppdage at de synes det er veldig interessant, forklarer Johannes Guddal til SmiS. Han er en av de tre styremedlemmene i Børsklubben UiS. 

Finans er for alle 

Når de forteller at de ønsker å spre interessen for finans, mener de flere ting. De ønsker å få frem budskap knyttet til økonomisk forståelse, aksjer, aksjefond, sparing, børs, inntekt, kostnad og selskapers oppbygning. For å nevne noe. 

For at arrangementene skal passe for alle, opplyser de foredragsholderen sine om hvilket publikum de snakker til, og at det ikke nødvendigvis kun er økonomistudenter. 

– Det er klart at vi appellerer mest til økonomistudentene, og det ser vi på arrangementene. Men det er også en del statsvitere og ingeniører som kommer, legger Torje Surnevik til. 

Guddal skyter inn at på ett av deres arrangementer, var det et helt bord med statsvitere. Og det var et stort bord også: 

– Det er litt artig. Når vi så på avkastingen, ledet de over en lengre periode. 

– Og sist vi arrangerte investeringsspillet, var det en gjeng med byggingeniører som stakk av med seieren, sier Surnevik over stemmen til Guddal. 

Men hva er det som gjør finans så gøy? 

– Det skjer noe hele tiden, du blir aldri ferdig med det. Og det er ikke noe fasitsvar som forteller hvordan det skal være. Alle svarene på om det du har gjort er riktig eller galt, får du i fremtiden, forteller Surnevik. 

– For meg er det at du hele tiden vedder imot. Når du kjøper en aksje, vedder du mot markedet som har verdsatt den til en pris – og da sier du at du tror at den egentlig har en annen pris, mener Guddal. 

Forvalter ekte penger 

Børsklubben UiS er ikke bare en studentorganisasjon som arrangerer arrangementer. De driver også et eget aksjeselskap, som de eier sammen med linjeforeningene Mastøk, Petroil og Indøks. Det er forvaltningsselskapet Studentkapital AS som investerer pengene til eierne. 

Noen kan jo lure på om dette er litt som i filmene om Wall Street? 

Spørsmålet blir møtt med høylytt latter.  

– Ja, akkurat slik er det, sier Guddal spøkefullt, og latteren klinger enda høyere i rommet. 

– Neida, vi er en veldig jordnær gjeng. Det blir sjeldent dress, for å si det sånn, legger han raskt til. 

– Det blir veldig lite ville tilstander, skriking og slikt. Megling nå er noe helt annet enn det det var før. Aksjehandel gjør du nå ved tre klikk på nettet, forteller Surnevik. 

– Vi tar langsiktige investeringer. Vi møtes annenhver torsdag, men det betyr ikke at vi trenger å kjøpe noe hver gang. Selvfølgelig, de fleste av oss følger med, men vi trenger ikke å følge såpass godt med at vi dagen etter må være klare på fem minutter for å selge – fordi vi har en investeringsfilosofi som er langsiktig, forklarer Magnus Dyrnes. 

– Vi investerer, vi spekulerer ikke. Investering er for langsiktige mål. Det underliggende grunnlaget i bedriften vi mener er så godt, er at det på sikt vil det lønne seg, forklarer Surnevik. 

Sammen legger de til at det ikke gjør noe om det ikke skjer noe på tre måneder. Ting tar tid. Men dersom en aksje stiger eller synker mye på kort tid, må de ta vurderingene der og da, i stedet for å vente til torsdagen. 

– Det er det som er så gøy når man investerer, man vet aldri hvordan det vil gå. Dagen etter kan aksjen være verdt dobbelt så mye, eller halvparten så mye. Ting endres hver eneste dag, forklarer Guddal. 

Learning by doing 

Studentkapital er for de spesielt interesserte. Selskapet består i dag av 17 personer som møtes annenhver torsdag for å forvalte ekte penger. De består av en daglig leder, en porteføljesjef, og resten er fordelt i fire undersektorer. Olje og gass, sjømat, shipping og bank/finans. I hver av disse sektorene er det en sektorsjef og tre analytikere. 

Mellom annenhver torsdag jobber de hver dag individuelt for å sjekke hvilke aksjer det er verdt å investere i. De ser på selskaper, leser regnskap, ser på hvordan bransjene fungerer og hva de tror om fremtiden til selskapene. 

– Vi sitter der ikke på den måten du ser på film. Vi følger jo med, forteller Guddal. 

De forklarer at det ikke er forenelig å være student og å drive på den måten. Alle de 17 personene i Studentkapital jobber frivillig, og om de da skulle overvåket markedet mellom klokken 09.00 og 16.25 hver dag, når markedet er åpent, ville de hatt for mye arbeid og ansvar. 

Guddal er porteføljesjef, og godtjener handlene Studentkapital gjør. Dersom han sier ja til en aksje, tar hele analysegruppen en demokratisk avstemning for om de skal handle eller ikke. 

Men før de kommer så langt i prosessen, ligger det langt mer arbeid bak. 

– Vi har en portefølje som består av flere aksjer. Så når vi bestemmer oss for å kjøpe en aksje, gjør vi enten det med penger vi har tilgjengelige, ellers selger vi en posisjon for å kjøpe den andre, forklarer de tre sammen. 

– Dette semesteret har fokuset vært på at vi skal lære gjengen som sitter der. Det gjør at per nå, er det mindre handel enn det har vært før. Hele tanken bak selskapet i seg selv, er learning by doing. Det er derfor det ble opprettet i sin tid. Vi tror at dersom vi gir dem ekte penger, blir det mer seriøst. Hvis de får prøvd seg med ekte penger, og virkelig får prøvd seg på å investere, vil de bli motiverte til å lære. Det ser vi jo nå at fungerer veldig godt, forteller Guddal. 

 

Forvalter totalt 225.000 kroner 

I dag eier Børsklubben UiS 78 prosent av Studentkapital, og er ansvarlige for å drifte det. Sammen forvalter de 125.000 kroner for eierne. 

– Vi har ikke tatt ut noe utbytte ennå. Selskapet ble opprettet i fjor vår. Men målet på sikt er at eierne skal kunne ta ut utbytte noen år frem i tid. Det er et mål på sikt å kunne bruke dette som inntektskilde, forklarer Surnevik. 

– Det gjelder for alle organisasjoner på campus. Per nå er det oss fire som er med, men vi har tidligere gått ut og sagt til resten at vi på sikt ønsker å være en inntektskilde for alle, legger Guddal til.  

 

I tillegg til Studentkapital sine midler, forvalter de 100.000 for selskapet Nordnet i skoleduellen. 

Nordnet har en konkurranse hvor ti skoler deltar, hvor målet er å slå hverandre og å gjøre det bedre enn analytikernes mest anbefalte aksjer.   

– Vi var med der i fjor, og da havnet vi midt på treet. Da var målet å ikke havne langt nede. I år er vi også med, og for å gjøre det enkelt har vi de samme aksjene der som i Studentkapital, forteller Surnevik. 

– Det er en veldig kjekk konkurranse, fordi det blir litt blest rundt det i mediene. Det står skriverier om det på en hel side hver mandag i Finansavisen, sier Guddal. 

– Vi har mye konkurranseinstinkt, men målet er å lære, legger Dyrnes til. 

 

Første og beste 

Både i Studentkapital og med konkurransen til Nordnet, ønsker de heller å ha en rolig og stabil avkastning, enn at det skal gå som en ”jojo” bortover. 

– Da vi begynte Studentkapital for ett år siden, var vår avkastning på pengene vi investerte høyere enn på markedet. Du kan gjerne si at det er utrolig når vi er en gjeng med amatører, og selv vi kan få til å skape mer avkastning. Det syntes jeg er veldig gøy, at finans egentlig er for absolutt alle, forteller Guddal. 

 

Det beste kjøpet de noen gang har gjort, var også det første. 

Den gang kjøpte de aksjer i Sparebank Sør, som siden har steget med 85 prosent. 

– Det vil si at vi nesten doblet pengene vi investerte der. Den gang ringte vi til Nordnet, som er mellommannen vår til Oslo Børs, veldig gammeldags, vi vet. Vi sa i hvert fall at vi ville kjøpe x antall aksjer i Sparebanken Sør for så og så mange kroner. Mannen i enden sa greit, og la inn ordenen. Siden da har det bare vært helt fantastisk, det er en solskinnshistorie. Første og beste, avslutter Guddal. 

51 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.