
Koronaåret har påvirket mange studenter til å søke seg videre på studier, ettersom jobb er vanskelig å forutsi. Dekan på det samfunnsvitenskapelige fakultet mener dette vil gagne både studentene og samfunnet.
Sindre Kirkaas Normann hadde egentlig tenkt til å jobbe et halvt år for så å reise et halvt år etter bacheloren. Det satte pandemien en stopper for. Til høsten skal han derfor søke seg inn på master i dokumentarproduksjon.
– Siden korona fremdeles pågår vil jeg benytte tiden effektivt på å skaffe master i mellomtiden, sier Kirkaas Normann.
22-åringen holder på med bachelor i fjernsyns- og multimedieproduksjon ved Universitetet i Stavanger.
– Å gå videre på UiS vil gi meg mer studietid. Det kan også sikre meg en god jobb i fremtiden, mener bachelorstudenten.
Drømmejobben til bachelorstudenten er å jobbe med kvalitetsmessig filmproduksjon eller reise verden rundt og lage videoer han kan leve av.

LES OGSÅ: Vårens praksis for studentene: – Uforutsigbart om fravær godkjennes
Nødvendig og reell kompetanse
Turid Borgen, dekan for det samfunnsvitenskapelige fakultet, er enig i at utdanning er viktig for å sikre jobb i fremtiden.
– Gjennom høyere utdanning, gjerne på masternivå, skaffer du deg nødvendig, reell og formell kompetanse som samfunnet trenger og etterspør.
Et eksempel Borgen legger frem er barnevern. Regjeringen vil nå innføre krav om masterutdanning innen barnevern. Det er kun et eksempel på viktigheten av høyere utdanning for å sikre seg jobb.
– Mitt råd er å søke det programmet du har mest lyst til å studere!
LES OGSÅ: Dette er studiet med høyest snitt på UiS: – Det er et veldig lite nåløye å komme gjennom
Borgen mener ikke at studenter velger bort arbeidserfaring når de studerer videre.
– Både på bachelor- og masternivå har vi, for eksempel på SV-fakultetet, tett kontakt med arbeidslivet. Det kan være gjesteforelesere, prosjekter i samarbeid med aktuelle bedrifter eller bachelor- og masteroppgaver som skrives i samarbeid med ulike aktører i samfunnslivet.
I det store flertallet av studieprogrammer som UiS tilbyr er det enten obligatorisk praksis eller praksis som valgfag.
– Det gagner samfunnet at unge mennesker skaffer seg nødvendig kunnskap både faglig, sosialt og metodisk, avslutter Borgen.
LES OGSÅ: Likestillingssvikt blant gründere: –Kvinner må ta mer risiko