Hvordan få en A på bacheloroppgaven

58

Det å få en god karakter på eksamener og oppgaver har mange skrevet om. Det finnes utrolig mye gode tips hvis du vet hvor man skal lete. Jeg fikk karakter A på bacheloroppgaven min i statsvitenskap, og tenker å dele litt erfaringer rundt prosessen av denne type oppgaveskrivingen. 

Jeg må først presisere at jeg ikke er en mesterstudent, karaktersnittet mitt i statsvitenskap ligger på C-. Toppkarakteren har alltid vært uvirkelig for meg, bare de beste får det, noe jeg ikke er. Å skrive en bacheloroppgave har lært meg er at det ikke er noe vidunderkur for god karakter. Det handler først å fremst om å gjøre arbeidet.  

Men det er et par ting som jeg mener er kritisk for å oppnå en god karakter. 

Det er et maraton og ikke et sprint
Mange kommer igang litt for sent med skrivingen. Det går helt greit hvis du vet at du klarer å hente deg inn igjen. Mange, inkludert meg sliter med prokrastinering. Det er derfor viktig å vite at litt arbeid hele tiden, som regel trumfer skippertak. 

Det å finne seg gode rutiner hjelper stort. Mye handler om å komme inn i arbeidsfokus. For eksempel så jobbet jeg aldri med bacheloroppgaven hjemme. Jeg satt meg ned på biblioteket eller lesesalen. Når jeg var på biblioteket jobbet jeg i 20 minutter intervaller med 10 minutter pause imellom. I de 10 minuttene kunne jeg sjekke facebook og lese meg opp på nyheter. Dette hjalp med å lure prokrastinerings-monsteret inne i meg. Man tenker at 20 minutter er ikke så mye. Hvis man gjør det fem til seks ganger om dagen kommer man langt. 

Tenk smått
Alle sier at man burde tenke på det store bildet. Og ja det er selvfølgelig viktig, men bacheloroppgaven er stor og man kan fort bli litt hjelpesløs. Det er derfor bra å stykke det opp. De fleste gangene jeg satt meg ned hadde jeg en plan, som faktisk kunne bli gjennomført den dagen. Her kommer vi tilbake til maraton og ikke en sprint-mentaliteten. En dag arbeidet jeg for eksempel med et spesifikt delkapittel, en annen dag sorterte jeg kilder. Det er alltid en deilig følelse å dra hjem etter å ha fullført et stykke arbeid. 

Få hjelp
Jeg vil ikke ha fått en A hvis ikke jeg hadde fått hjelp fra andre. Veilederen din er gull verdt, bruk han eller hun. Mange ganger vet du ikke hva som er riktig valg i oppgaveskrivingen, og det er utrolig betryggende å vite at noe er der. Det er også utrolig viktig å få feedback fra andre. Jeg fikk flere av vennene mine til å lese igjennom å gi meg tilbakemelding, men den burde takke mest er min mor. Hun satt med meg i flere dager å skrubbet teksten. Det å stille spørsmålstegn til alle setninger du har skrevet gjør at teksten blir konkret og spisset. Man blir ofte blind på sin egen tekst. 

Det er ingen fasit på skriving av bacheloroppgaver. Jeg anbefaler å lese littratur om oppgaveskrivning. Det finnes masse gode bøker og litteratur på biblioteket, og man trenger ikke å lese mye for å få noen gode ideer til oppgaven sin. Til alle dere som kommer til å skrive bacheloroppgave neste semester håper dette hjalp og lykke til!

58 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.