Britney ble fratatt kontrollen: – Sitter igjen med flere spørsmål

0
FRAMING BRITNEY: Superstjernen ble et globalt fenomen. Nå kjemper hun mot sin far i domstolene om kontroll på sitt liv. Samtidig leder fansen #FreeBritney-bevegelsen. Foto. New York Times

Rundt et hvert gatehjørne kan du høre unge og gamle prate om dokumentaren Framing Britney Spears, som ble sluppet i Norge på torsdag. Den debatteres på alle sosiale medier, og vi har satt oss ned og tatt en titt på den. 

Barndomsvenninnen, Felicia Culotta, og senere også assistenten til Britney forteller om ei jente som vokste opp med å gå i kirken hver søndag. Allerede da viste Britney stort talent, forteller hun. Selv har jeg kun et vagt minne om tekoppen til ei venninne hvor Britney var avbildet uten hår med teksten «At least you´re doing better than this». I filmen får jeg et nytt bildet av henne: En talentfull sørstatsjente som er glad i familien sin og som jeg gjerne kunne blitt venn med. Før berømmelsen skjedde.

Jeg var kjent med noe av Free-Britney bevegelsen før jeg så dokumentaren, og svartmaling av kjendiser er ikke ukjent. Det som gjør denne historien annerledes er at Britney ender opp med å bli fratatt all kontroll over eget liv. Superstjernen blir beskyldt for å være løssluppen, utro, en dårlig mor og mentalt ustabil. Hennes psykiske helse blir aldri gitt noe oppmerksomhet. Selv når hun mister foreldreretten for egne barn.

Et bytte for paparazziene

I dokumentaren følger vi Britneys vei til stjernestatus. Vi følger henne på veien fra å være ei ung korjenter fra Louisiana, til å bli et bytte for hundrevis av paparazzier og talk-show. Noen ganger skulle en trodd hun var en robot, og ikke et faktisk menneske ut ifra måten hun blir behandlet av paparazzier og journalister.

Dokumentaren legger stor vekt på medielandskapet på 2000-tallet, blant annet hvordan Britney blir behandlet under flere TV-intervjuer. En mannlig intervjuer sier «Alle snakker om det». «Hva da?» spør Britney tilbake. Da får hun svaret «puppene dine». Dette er et av mange eksempler, men spørsmålene journalistene stiller er upassende og frastøtende.

Mediene skylder på at sex og kritikk er det seerne vil ha, og publikum skylder på mediene som gir det til dem. Det er en ond sirkel. En kvinnelig intervjuer spør: «Er dette noe du vil gjøre hele livet da? Synge og danse?». Ikke bare blir Britney seksuelt objektivisert, hun blir også objektivisert som et reproduksjonsvesen. Og kun det.

Konflikten

En vergeordning gir vergen kontroll over det daglige livet og økonomien til en person. Jamie Spears, faren til Britney Spears har har hatt kontroll over Britney sitt liv og økonomi siden 2008. I dag har han fortsatt ansvar for økonomien hennes. Retten har ikke offentliggjort de medisinske dokumentene som var utgangspunkt for vergeordningen, men flere mener at Britney er frisk nok til å ha kontroll over eget liv og økonomi. Superstjernen kjemper fortsatt kampen for å ta kontroll over egen økonomi.

Det er mange som stiller spørsmål ved at faren fortsatt er vergen til dattera. Britney blir omtalt som en aktiv artist med sterke meninger. Er hun ikke kapabel til å styre over eget liv og økonomi?

FRAMING BRITNEY: Superstjernen ble et globalt fenomen. Nå kjemper hun mot sin far i domstolene om kontroll på sitt liv. Samtidig leder fansen #FreeBritney-bevegelsen. Foto: New York Times.

En historie om kontroll over kvinnen

Alt i alt, gir ikke filmen særlig mye ny informasjon om #freeBritney-bevegelsen eller Britney Spears som person. Likevel er filmen en påminnelse om hvem superstjernen er, og hvordan sensasjonen rundt henne ble til. Det er også en viktig påminnelse om hvor stor makt mediene har. Selv om en ikke bryr seg om kjendis-tabloider kan en fortsatt stille seg spørsmålet: Hva har det å si for meg at kvinner alltid blir spurt om hva de har på seg, mens menn blir spurt om karrieren? Er dette verdier jeg mener samfunnet bør ha om kjønn? Det som er mest interessant å notere seg er hvordan objektifiseringen av kvinner var før, men som fortsatt finnes i dag på andre måter.

Etter 1 time og 11 minutter sitter jeg igjen med spørsmålet om Britney Spears egentlig noen gang trengte en verge, og om hun noen gang får tilbake kontroll over egen økonomi?

Det er New York Times som har laget dokumentaren, men de har foreløpig ikke lykkes i å få kontakt med Britney Spears.

«Jeg håper Britney forteller historien sin en dag», avslutter Culotta. Frem til da kan vi prøve å huske Britney som det talentet hun er. Det skylder vi henne.

Terningkast: 4

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.