Hva med en klassisk cocktail? 

48

Hva med en klassisk cocktail? 

Tekst: Ingrid Cristina Hess  

Tappetårnet, Gossip og Chevvy’s kjenner de fleste av oss studenter til – fordi de serverer billig øl. Men når øltørsten er slukket og smaksløkene ønsker nye opplevelser – hva blir det neste?

Nylig ble jeg kjent med konseptet klassisk cocktail gjennom en av Stavangers nyåpnede barer; Pjolter & Punsj. Som en ihuga øl-drikker kunne jeg ikke forestille meg at en cocktail kunne gi en så god smaksopplevelse, men jeg ble gledelig overrasket. Men hva er egentlig cocktails? Og hvor kommer det fra? 

– Hva er egentlig en cocktail? 

Spørsmålet er rettet mot barsjef på Pjolter & Punsj, Truls Thomsen. 

– Hvor detaljert vil du ha forklaringen? spør han med et lurt smil i munnviken og et glimt i øynene som forteller meg at han vet mye om faget sitt. 

Thomsen forteller at den første henvisningen til cocktail er dokumentert så langt tilbake som 1806. En avis fra New York forklarer at en cocktail er en avansert drink og for å kvalifisere til kategorien cocktail må den inneholde fire elementer; sprit, bittert, sukker og vann. Dette i motsetning til en «vanlig» drink, som ikke trenger like spesifiserte ingredienser. Gin og Tonic er et klassisk eksempel på en drink, mens James Bonds Dry Martini representerer en cocktail. 

Under Amerikas «Prohibition era» blir cocktailen, sammen med all annen alkohol, forbudt. Myndighetene gjorde sitt beste for å håndheve loven, men årene var preget av såkalt «bootlegging» – illegal produksjon og salg av alkohol, og «speakeasies» – ulovlige salgssteder for alkohol.  

Historikere er uenige om nøyaktig antall, men de fleste mener at det i 1925 fantes så mange som 100.000 ulovlige «speakeasies» bare i New York. Så det var langt ifra tørketid, og bartendernes kreativitet økte. Nå måtte de tenke helt nytt – skape gode drinker med hva de hadde tilgjengelig. Gin er derfor en sprit som hadde sin introduksjon i cocktailen under denne tiden – gin er enklere å fremstille enn for eksempel whiskey. 

– Så, hva gjør at en cocktail blir betegnet som «klassisk»?  

Thomsen forklarer at den vanligste forståelsen av en klassisk cocktail er at den oppstod før cocktailens «dark ages» som i cocktailverden er betegnelsen på tidsrommet fra slutten av 60-tallet til slutten av 80-årene. I begynnelsen av 1960-tallet endrer samfunnet seg nemlig dramatisk. 60- og 70 årene preges av opprør mot det gamle og tradisjonelle. I tidsånden ligger en optimisme og et håp om en bedre fremtid – en liberalisering av samfunnet. Liberaliseringen av seksualiteten setter sitt tydelige preg også i barbransjen – Screaming OrgasmSlippery Nipple og Sex on the Beach stammer alle fra denne perioden. Fellesnevneren er smakløs sprit og enkle oppskrifter – drinken spiller ikke lenger hovedrollen, men en birolle ved siden av hasjen og andre stoffer. 

I 1987 begynner Dale DeGroff å jobbe på baren Rainbow Room i New York. Han skal senere bli kjent som «King Cocktail», men i 1987 er han bartender i en nyåpnet bar med en visjon om å gjenskape den klassiske cocktail-æraen i en by som på det tidspunktet har druknet i 70-tallets rock ‘n roll. DeGroffs visjon ble virkelighet – allerede i 1988 ble Madonna fotografert på Rainbow Room med en Cosmopolitan i hånden. Bildet spredde seg som ild, og «alle» ville ha denne drinken. DeGroff fikk raskt disipler som kom til ham for å lære faget og utviklet det videre. Degroff startet en bølge – en bølge som har vart til nå, og som ikke viser tegn til å gå over.  

Den klassiske cocktailen har nok kommet for å bli, noe mange kan glede seg over, enten du bare ønsker å prøve noe nytt eller cocktailen er din foretrukne helgekos.  

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.