Humorspalten: Det parodiske «oppgjøret» mot kroppspress og janteloven

0

Dere tar ikke oppgjør med kroppspresset og janteloven! Den ene etter den andre kjendisen tar «oppgjør» med de to store stygge ulvene i norsk media. Timingen på disse avisartiklene er veldig mistenkelige. Dette er ofte i sammenheng med at personen har et nytt album eller et nytt tv-show å promotere. Likevel står det om at kroppspresset og janteloven regjerer noen dager etter, gjerne i samme avis. Hva skjedde med oppgjøret da?

Personene som tar «oppgjør» imot disse, viser som oftest ganske svak forståelse for hvordan kroppspresset og janteloven fungerer. En av hovedgrunnene bak dette, tror jeg er fordi disse kjendisene ikke kan selvstendig formulere noen ting som helst av substans. De er lært opp til å bare gjenta setninger som de har hørt andre si tidligere.

Disse kjendisene og journalistene forstår for det første ikke hva ordet «oppgjør» betyr. Andre verdenskrig var et oppgjør mot nazistene. Et oppgjør er noe endelig som har konsekvenser for fremtiden. Kroppspresset og janteloven er ikke borte til tross for at mange billige avisartikler har tatt et «oppgjør» med dem. En avisartikkel blir derfor heller ikke et «oppgjør» bare fordi det står «oppgjør» i overskriften.

«Hvis avisene skriver om kroppspresset ofte nok, så begynner folk å tro på at det eksisterer. Jeg skulle ønske det var tilsvarende press på å lære seg hvem som var Norges statsminister i 1990 og hvorfor Gro Harlem Brundtland betaler lite skatt i Norge»

Kroppspresset regjerer på Instagram. Folk har ikke gått over til å vise hvor mange wikipedia-artikler de har lest i dag eller å diskutere logiske finurligheter som Russells paradoks og Schrödingers katt, til tross for at en stor norsk kjendis tok et oppgjør med kroppspresset dagen før. Den overfladiske kulturen eksisterer fortsatt. Ashton Kutcher kan legge ut et bilde av en rose som får 5 millioner likes bare fordi han er den han er, og en vitenskapsmanns glimrende forelesning om den vellykkede kampen mot hjerte- og karsykdommer får kanskje 50 visninger på youtube.

Jeg tror kroppspresset har blitt hauset opp slik at media har masse billig stoff å skrive om. Det krever ingen til lite journalistisk arbeid – det blir automatisk en klikkvinner fordi det er et sårt tema for mange. Hvis avisene skriver om kroppspresset ofte nok, så begynner folk å tro på at det eksisterer. Jeg skulle ønske det var tilsvarende press på å lære seg hvem som var Norges statsminister i 1990 og hvorfor Gro Harlem Brundtland betaler lite skatt i Norge.

På 1970-tallet var det press på å høre på riktig musikk eller å uttrykke kunnskap og intellekt. En forfatter uttrykker at tv-serien «Friends» populariserte det å være kunnskapsløs og høre på drittmusikk. Alle karakterene lo av og misforstod Ross (David Schwimmers karakter) fordi han hadde utdanning og kunne formulere en setning som uttrykket intellekt. For en dust han var som hadde vitnemål og sa ting som hadde substans.

Jeg vil påstå at vi trenger janteloven, og den gjør mer nytte enn skade. Norsk historie er full av skikkelser som først fikk anerkjennelse da de slo igjennom ordentlig. Jeg er absolutt for å heie frem folk, så lenge de holder seg til kjerneverdier som ydmykhet og handling fremfor ord. For eksempel ble polfarer og senere diplomat Fridtjof Nansen sett på som en folkehelt i sin samtid. Hvor var janteloven da? Vel, jeg tror at janteloven ikke rammer de som gjør noe faktisk nyttig og beundringsverdig. Å lansere en ny musikkvideo eller en selvbiografi er et rent overskuddsfenomen som ikke menneskets eksistens står eller faller på grunn av.

Det samme gjelder i vår samtid. Hvor var janteloven når ekteparet Moser vant nobelprisen i medisin for forskningen på hjernens biologiske fenomener? Det hindret dem ikke, hverken fra å få forskningsmidler eller anerkjennelse, da arbeidet deres faktisk påviste noe nyttig. Man må være seig for å få til noe av substans; de fleste kan trene og slanke seg sammenhengende i seks måneder bare de får god hjelp til det.

humor-tormodHumorspalten er det «The Comedy Box»-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og stand up, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av Tormod Husebø.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.