Humor-spalten: Med humor som verktøy

0

humor

Humorspalten er det “The Comedy Box”-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og stand up, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av stand up-nykommeren Linda Øye.

Jeg var alltid klovnen i vennegjengen da jeg vokste opp. Jeg har alltid likt å få folk til å le rundt meg. Så ble alt snudd på hodet da jeg i 1997 var 20 år. Plutselig var jeg tvangsinnlagt i psykiatrien. Jeg var en av de med en psykisk lidelse. Det ble i mange år min identitet, og jeg var innlagt stort sett de neste seks årene. Jeg har brukt humor som verktøy i min bedringsprosess. Jeg har jobbet i organisasjonsverden for å bidra til bedre helsetjenester for andre som havner i psykiatrien, men «mannen i gata» var aldri lett å nå. Psykiatrien er fremmed, tabu og dermed skummel for veldig mange.

I romjulen 2014 startet jeg en blogg, der bruker jeg humor som virkemiddel for å gi et innblikk i denne lukkede verden. Der startet en ny retning for meg. Jeg har alltid brukt humor i mine foredrag og i jobb i organisasjonslivet, men nå tok jeg det et steg lengre, eller til siden om du vil. Jeg fikk raskt mange lesere fra en annen målgruppe enn jeg vanligvis nådde. Jeg nådde rett og slett «mannen i gata».

“Ja, for mine temaer er jo akkurat mine erfaringer fra psykiatrisk avdeling og min hverdag som katastrofetenker. Lettelsen var ubeskrivelig da første latter kom”

Jeg fikk med meg min kompis, Jossi Markhus, som er trubadur og satte opp «O.N.S –Omstilling, Nød og Sult» i Folkets hus. Det var helt fullt, og vi satte opp en ekstraforestilling på Sandnes Brygge. Der ble det pinadø fullt igjen. Tabu og forbudt humor fenger. I tillegg ufarliggjør det. Jeg hadde klart det, og jeg ville mer. Vi laget showet mindre lokalt, da O.N.S var bundet opp imot oljekrisen i Stavanger. Nå heter showet «Åpen dag på lukket avdeling». Vi hadde det på en dialogkonferanse i regi av Helsedirektoratet i desember. Men jeg lurte: «Er det stand up jeg egentlig driver med?»

En ukedag i februar dukket det opp et arrangement på Facebook, «UnCut» i regi av The Comedy Box. Jeg sendte en melding på Facebook for å spørre hva dette var, og om det var for alle. Det ble starten. Jeg fikk komme å prøve meg den følgende fredagen. Det var skummelt. Jeg kjente nerver og press (slik jeg liker). Hodet mitt stresset: «Bevise at jeg er morsom på tre minutter? Hva om ingen skjønner greia mi? Tenk om de går?». Ja, for mine temaer er jo akkurat mine erfaringer fra psykiatrisk avdeling og min hverdag som katastrofetenker. Lettelsen var ubeskrivelig da første latter kom. De skjønte greia!

“Jeg har kommet meg ut av en offerrolle med humor som verktøy. Jeg har fått tilbake min identitet som «Linda», og klovn”

Etterpå møttes vi som hadde stått på scenen den kvelden. For en gjeng. Alle ga tilbakemeldinger på hva som var bra og hva som kunne bli bedre. Alle ville hjelpe hverandre. Til og med meg, som var ny. Lederen av The Comedy Box, Chi, var og er også en kvinne jeg har fått stor respekt for. Hennes ærlighet verdsetter jeg. Du får tillit og ærlige tilbakemeldinger. Det gjør at jeg kjenner at jeg virkelig vil lære og bli bedre. De er et helt team i The Comedy Box som står klare til å hjelpe deg til å nå så langt du ønsker. De matcher min innsats. Gir jeg mye, ja da bidrar de like mye tilbake. Alle jeg har møtt er utrolig inkluderende.

Nå jobber jeg meg frem mot “The Comedy Box”-festivalen i mai, der jeg har fått noen spotter. Jeg liker utfordringer, og jeg liker å formidle mine erfaringer på en så utradisjonell måte som Stand up og humor. Jeg har kommet meg ut av en offerrolle med humor som verktøy. Jeg har fått tilbake min identitet som «Linda», og klovn.

Min jobb er rett og slett å normalisere galskap. Du trenger ikke å ha vært innlagt for å drive stand up, men litt gal er nok en fordel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.