Humor-spalten: Drit deg ut i innbilt trygge rammer

0

comedybox

Humorspalten er det «The Comedy Box»-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og stand up, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av Andreas Thorsen.

Jeg prøvde meg på stand up for første gang i oktober eller november 2010. Jeg prøvde meg på stand up for andre gang i mars 2016. Det var ikke det at det gikk dårlig den første gangen som gjorde at jeg tok en pause på knappe fem og et halvt år, tvert imot så fikk jeg veldig positive tilbakemeldinger. Men jeg klarte allikevel å finne en unnskyldning for å ikke våge å gå opp igjen.

For meg så var unnskyldningen det at jeg ikke ville gjøre stand up på norsk. Det første forsøket mitt foregikk på en dunkelt belyst bar et eller annet sted i øst-London. Jeg hadde bodd og studert i London i flere år, og så godt som all komedie jeg så og hørte på, både stand up og annen, var på engelsk. Så stand up på engelsk (er jo nesten smør på flesk – vi kaller det jo ikke «stå-opp») føltes mest «naturlig» for meg. Tanken på å skulle stå på en scene og vitse på norsk var liksom klein og fremmed.

«Når det kom til stykket, så hadde konferansieren og de andre komikerne laget en så god atmosfære at det var mindre skummelt å gå på foran et fullstappet rom i hjembyen min, enn det var å gå på foran en halvtom pub i London»

For pysa i meg så var det jo veldig beleilig at jeg «ikke kunne» gjøre stand up på norsk nå som jeg var flyttet tilbake til Norge. Mye av det som var skummelt var sikkert det at det er vanskeligere å være anonym i en relativt liten by som Stavanger. Driter man seg ut foran en håndfull fremmede på en bar i London, så kan man jo bare la være å dra tilbake til akkurat den baren og så ser man dem sannsynligvis aldri igjen. Driter man seg ut på en scene i Stavanger, så er jo sjansen nærmere 50/50 for at man treffer på en av publikummerne på Rema dagen etterpå.

I februar i år ble jeg dratt med av lillesøsteren min på UnCut, som er The Comedy Box sin open mic-kveld, i Grottene på Folken. Lineupen var 7-8 komikere – noen av dem fullstendige nykommere, og andre med et par opptredener under beltet – presentert av en profesjonell (og profesjonelt morsom) konferansier. Halvveis gjennom showet var jeg omvendt. Jeg måtte bite i det sure eplet og gjøre stand up på norsk. Kunne disse jævlene gjøre det, så kunne da for pokker jeg også!

Dagen etterpå sendte jeg mail til The Comedy Box og meldte meg på neste UnCut. Og med «dagen etterpå», så mener jeg «en drøy måned». Å slutte å være en pyse er ikke gjort over natten, tydeligvis. Uansett, så fikk jeg stavret meg opp på scenen den 18. mars, og det var rett og slett dritgøy!

Da jeg sto i London, så var det foran et publikum på kanskje 20-25. Stort sett andre open-micere og vennene deres. Det ga absolutt et rush å få dem til å le. Da jeg sto i Stavanger, så var det foran et publikum på drøye 100 personer. Da jeg fikk dem til å le, så vil jeg si at rushet var proporsjonalt større! Det som The Comedy Box har fått til med UnCut er å lage en stor arena for oss som «går rundt med en komiker i magen», som er mer spennende og innbydende enn den er skummel. Når det kom til stykket, så hadde konferansieren og de andre komikerne laget en så god atmosfære at det var mindre skummelt å gå på foran et fullstappet rom i hjembyen min, enn det var å gå på foran en halvtom pub i London.

Etter at jeg tok kontakt med The Comedy Box i mars har jeg bare angret på én ting: at jeg ikke gjorde det for lenge siden!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.