Humor: Normalitet er bare den aksepterte form for galskap

0

«Normalität ist nur die akzeptierte Form für Wahnsinn» – Normalitet er bare den aksepterte form for galskap. En av De Sindreske lovers grunnpilarer som all sivilisasjon ubevisst er bygd opp på. Man tar noe for normalt bare fordi det liksom er blitt slik. Logisk vett har pent lite å gjøre med det normale (kjappversjonen).

Trolig er det de færreste av dem som leser dette som forstår hva prinsippet innebærer. Det er derfor dere ler av stand-up. Dere ler av noe som høres totalt nedsnødd ut fordi det ikke finnes innenfor normalen. Har du noensinne tenkt på at om nå teorien med multiverset har noe for seg? At det muligens finnes verdener der folk ler
av diplomati og ideen med kosmetikk fordi ting som årtidsstyrte landegrenser og spa-getti (spa der nudler har en fremtredende rolle, f.eks tannpasta for mindre næringsfattig munnhygiene) hører til normen?

Forsker i quasi-sosiologi og selverklært professor i Æh-ologi, Dr. cand. mag. Sindre Berntsen, vil muligens benytte en brukbar anledning i fjern fremtid til å belyse dette interessante temaet grundigere. Akkurat nå skriver han dette bestillingsverket som ikke skal overstige én side i lengde om hvordan han startet med stand-up.

Det begynte på TouMAZEing (nå International Comedy Box Festival) i fjor. Jeg lette etter daglig leder av The Comedy Box og veien til toalettet. Jeg husker ikke om jeg fant daglig leder først, bare at jeg mannet meg litt kraftig opp til å forsiktig spørre om det gikk an å prøve seg som grønnskolling på UnCut, i og med at Comedy Box så etter nye folk som kunne tenke seg å prøve å stå på scenen. Hvordan det ville gå kunne jeg ikke ane. Hadde bare noen ideer og lyst til å prøve, så ville jeg bare se det an hvordan det ville utvikle seg. Daglig leder gav meg beskjed om å sende en e-post slik at jeg kunne bli satt opp med tre minutter neste gang UnCut skulle være i Grottene.

«Det føles uten tvil en smule annerledes å gå fra en nokså anonym Sandnes-tilværelse til å bli… eh…øh…uhm… kjent! I hvert fall litt»

Tja, så kom dagen … Det utartet seg bedre enn fryktet, og derfra fortsatte snøballen å rulle til tross for UnCuts sommerpause. Nå er jeg formell artist innenfor Comedy Box-boksen, har et kominettverk med masse over-middels sympatiske folk, opprettet Facebook-profil for å holde kontakten med nevnte nettverk og skjønner ikke bæret av hva som har skjedd siden i fjor. Så mye mer er det ikke å si, annet enn at det ble en god del øving på samtlige UnCut-forestillinger deretter. Og at det fortsatt er en god ide å henge opp en sandsekk backstage i Grottene for at artistene skal få mulighet til å denge vekk den obligatoriske nervøsiteten før
opptredenen. Ideen med å bruke frivillige sparringspartnere til dette slår før eller siden tilbake skulle man faktisk finne en frivillig.

Det føles uten tvil en smule annerledes å gå fra en nokså anonym Sandnes-tilværelse til å bli… eh…øh…uhm… kjent! I hvert fall litt. Hvorfor jeg valgte å bli kjent? Vel, strengt tatt gjorde jeg ikke det. Slikt velger man liksom ikke frivillig. Snakker man om «kjernekar» illustrert med gresskarfrø, sugefjell, kunstige design-hoder og mumier brukt som helsekost (sistnevnte tar faktisk utgangspunkt i historiske fakta), tigger man muligens indirekte om å bli beryktet.

Men ett sted måtte jeg få utløp for denne alternative formen for normalitet. Jeg vil derfor benytte anledningen til å takke både daglig leder og gjengen i Comedy Box for å ha gjort det mulig og for at det nå i det hele tatt finnes et nettverk som støtter opp om usikre nykomlinger som vil finne ut om dette er noe som passer for dem. Det er litt som skogvokteren som fikk lønn i himmelen: du finner noe du leter etter på et sted der du kanskje ikke hadde tenkt du ville havne til slutt. Dessuten er det Comedy Box et godt sted å lete hvis du vil ha telefonnumre til damer du faktisk vet er morsomme av natur, om ikke annet.

Stand-up er ikke så skummelt så lenge folk ikke kaster stumpe gjenstander på deg etter ditt første halve minutt i rampelyset. Det er uten tvil litt annerledes enn å skrive eller lage tegneserier, fordi ytterst få gidder å glo på deg med mindre de liker å se ditt attraktive legeme i bevegelse. Men jeg fikk erfare at stand-up også fungerer som mental body-building, fordi man blir trygg i det å håndtere forsamlinger og dermed også trygg på seg selv i større grad. Man får en sunnere sjel i et sunt legeme. Ikke vet jeg hvilken sjel jeg gjorde sunn og i hvem sitt legeme den havnet. Men som Sokrates ville uttrykt det: Heh?”

HumorHumorspalten er det «The Comedy Box»-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og stand up, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av Sindre Berntsen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.