Humor: Kona eller snusen?

0

Snus er veldig ekkelt. Litt sånt ekkelt-godt hvis du skjønner. Mitt forhold til snus startet på samme måte som alle andre – jeg var veldig kul i ett par måneder, men endte opp med å bruke samme snus flere ganger fordi kontoen viste null. Mine forsøk på å slutte å snuse er uendelig mange. Til og med Dr. Lobben mener det er best å fortsette videre med snusingen istedenfor å må gå gjennom kronisk sinneutbrudd.

Irritasjonen over min avhengighet har økt i takt med prisutviklingen på snusen de siste årene. Ettersom Frp ikke har fjernet, eller i det minste redusert tobakkavgiften, slik som de alltid har sagt. Hvorfor gi meg alle de forhåpningene, Siv? Du skjønner at det er dritflaut å hete Mohammed og stemme på Frp!

De gangene jeg har reist til utlandet har jeg alltid forsøkt å planlegge reisen ut ifra antall snusbokser jeg har med meg. For sikkerhetsskyld pleier jeg å ta med meg snus som omtrent tilsvarer to bokser til dagen. Det høres mye ut, men de gangene jeg har åpnet opp snusboksen i utlandet så har det vært mange som har stirret nysgjerrig på meg. «Hva er dette?» spør folk, som ender opp med å samle seg rundt meg. Kort tid etter blir jeg spurt om å gi en snusporsjon til den ene etter den andre – til tross for mine advarsler.

Fra et fugleperspektiv kan situasjonen se ut som en FN-leir for nikotinavhengige. Oppkast og svimmelhet er to symptomer som ofte dukker opp fem minutter senere. Det er ofte disse minuttene jeg gleder meg mest til hver gang noen spør meg om å teste snus. Slike øyeblikk skal man ta godt vare på, derfor drar jeg alltid opp kameraet fra sekken. Jeg skjønner at det ikke er alle som setter pris på min trang til å fotografere min reise på denne måten. Det toppet seg med en del drapstrusler sist jeg gjorde dette i Kairo. Jeg forsøkte å ro meg til land med å forklare at snusen koster like mye som syv liter bensin, men til ingen nytte. Har arabere virkelig så kort lunte?

«Jeg vet at det snart blir et valg mellom kona eller snusen. Det har hun sagt til meg flere ganger»

Snusen har med andre ord ikke bare gitt meg avhengighet, men også livserfaring, på godt og vondt. Da jeg var på Sri Lanka oppdaget jeg at dørvakten der jeg bodde plukket opp snusen som jeg kastet i søpla. Vet han hva dette egentlig er? Ja visst! Denne fyren hadde hørt at dette er eksklusivt tobakk som sniffes gjennom nesen og derfor skulle han tørke dette slik at han kunne fokusere mer på jobben. Han gjorde forresten ingenting annet enn å sitte ved porten. Dersom noen skulle inn eller ut porten, kunne han vise det med å bruke hodet. «Hvorfor bruker du dette om igjen? Dette er brukt», sa jeg til han. Han hadde hørt at europeiske rikinger og kongefamilier brukte dette som medisin, sa han. Derfor var dette også veldig eksklusivt for han. Det endte opp med at jeg måtte gi han brukt snus omtrent hver dag.

I skrivende snus… jeg mener stund, har jeg en snusporsjon under leppa. Jeg vet at det snart blir et valg mellom kona eller snusen. Det har hun sagt til meg flere ganger. Det hjalp ikke å skjule snusen foran henne de gangene jeg forsøkte engang. Mens vi venter på svar fra UDI kan jeg i det minste fortsette å snuse i fred og ro, enn så lenge. Jeg skjønner godt at hun synes det er ekkelt hver gang vi kysser eller hver gang jeg smiler, men vil hun noen gang skjønne at snus er også ekkelt-godt?

humor hodeHumorspalten er det «The Comedy Box»-produsent, Chi Ton, som har ansvaret for. Hun gir komikere i Stavanger og omegn en mulighet til å si det de har på hjertet rundt humor og stand up, noen ganger på norsk og noen ganger på engelsk. Denne utgaven er skrevet av Mohammed Basefer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.