BLOD, PUCK OG TÅRER: Ingen stjernenykker

0

Joakim Miøen, Balløya.

“Blod, puck og tårer” er SmiS’ hockeyspalte. Den skrives av Joakim Miøen, som også skriver Balløya. Vi er så heldige at vi har vår egen sportsspaltist!

Årets første hockeyspalte vies helt og holdent til Norges desidert største ishockeyspiller for øyeblikket. Nemlig den lille magikeren Mats Zuccarello Aasen. Zucca er stjerne i New York Rangers. Han tjener mange millioner i året, fansen elsker han, og både med- og motspillere roser han opp i skyene. Stjernelivet i New York ville gått til hodet på de fleste, men Oslo-gutten holder beina så godt plantet på jorda at det er imponerende. For en hockeyspiller. For en mann.

Zuccarello leverer på isen i Madison Square Garden også i år. Han har allerede tangert sin personlige scoringsrekord, og har som vanlig levert målgivende pasninger få andre er i stand til å utføre. Men det er ingen selvfølge at den ydmyke nordmannen skulle spille ishockey denne sesongen. I fjorårssesongen ble han truffet i hodet av en puck, og pådro seg kraniebrudd. Kort tid etter skaden kunne han knapt bevege seg, og var uten taleevne. Han har selv uttalt at han ikke klarte å si et ord på fire dager etter skaden. Men han kom seg på beina, ble 100 prosent frisk, og går mot sin beste sesong noensinne. Etter nordmannens hodeskade stoppet Rangers’ Stanley Cup-drøm i semifinalen. I år er de i rute til et nytt sluttspill. Lagets norske yndling har notert seg for 19 mål og 24 assist på sesongens 57 første opptredener. Det er sterkt å komme tilbake på den måten han har gjort. Og det er en av grunnene til at han er så høyt elsket av både spillere og fans.

En annen grunn til den lille mannens høye status, er hans engasjement for å hjelpe andre. Mens mange idrettsstjerner er mest opptatt av raske biler og dyre klokker, er Zuccarello genuint opptatt av å hjelpe andre som ikke har det like bra som han selv. Hockeystjernen er ambassadør for organisasjonen «Right to Play». De har siden 2014 arrangert en årlig All-star kamp, der alle inntektene går til å hjelpe barn i fattige land gjennom idrett. Gjennom denne organisasjonen var han også med på en tur til Tanzania, hvor han fikk oppleve forholdene på nært hold og ble inspirert til å drive dette videre.

En ting er å spille én kamp i året for å tjene penger til gode formål. Slike tilfeller ser vi mange av. Men Zuccarello bryr seg virkelig. Nylig opprettet han en stiftelse som skal hjelpe ressurssvake barn og ungdom i Norge med å komme i gang med idrett. Som startkapital spyttet han inn 500.000 kroner. En halv million kroner. Fra egen bankkonto. Det er mye penger, selv for en NHL-spiller. Selv håper han bare at hans bidrag også kan inspirere andre til å hjelpe.

Ydmyk og jordnær er ord som beskriver 28-åringen godt. Han er ikke ute etter noe oppmerksomhet eller oppstyr, og vil helst bare spille ishockey. Alle som følger norsk idrett tett har fått med seg at John Arne Riise er i en krangel med Norges Fotballforbund, grunnet en avtale med Betsson. Riise har nektet å avslutte denne avtalen, og har lagd stort oppstyr rundt dette. Zuccarello hadde også en lignende avtale med Unibet, men valgte å annullere denne for å kunne representere Norge i OL. Han vil bare spille hockey. Han vil bare gjøre det han elsker mest.

Mats Zuccarello Aasen er mest kjent for å hjelpe lagkameratene med å putte pucken i mål. Men han vil også huskes for sitt ønske om å hjelpe de som trenger det mest. Jeg ser frem til å følge hans ferd videre, både på og utenfor isen. Det er bare å ønske Rangers’ nr. 36 all lykke videre. For en hockeyspiller. For en mann.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.