Her kan du som student bo – om ett år

0

Første spadestikk for de nye studentboligene på Gosen ble tatt i dag. Studentorganisasjonen mener de nye boligene kan bedre studentmiljøet.

160 nye boliger skal etter planen stå ferdig på Gosen til studiestart neste høst. Planleggingen av prosjektet ble satt i gang allerede i august i fjor. I dag var det Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø som fikk ta det første spadestikket på tomta – som frem til nylig har vært parkeringsplass.

– Studenter må ha en god og rimelig plass å bo, og studentboliger er et godt supplement til det private leiemarkedet. Derfor satser regjeringen på boliger, forteller ministeren.

Regjeringen har i gjennomsnitt bevilget penger til over 2200 nye boliger på landsbasis hvert år de siste fire årene, og lover å fortsette satsingen på studentbolig for å bidra til at flere studenter får tilbud om bosted gjennom samskipnadene.

Skryt fra studentorganisasjonene
Etter Studentboligundersøkelsen har den nasjonale Studentorganisasjonen satt et mål om at 20 prosent av studentene skal ha tilgang til bolig gjennom samskipnadene. SiS Bolig har 1403 boliger i dag, og vil dermed ha 1563 til rådighet i 2020. Dette tilsvarer bolig til 12,32 prosent av studentene i år, men vil ved hjelp av de 160 nye boligene øke til 15,1 prosent dekning fra neste år. 

Byggeprosjektet ved Indøks-brakkene vil koste 124 millioner kroner, hvorav 54,3 millioner dekkes av statlige midler. Leder i studentorganisasjonen StOr, Joachim Børlie, mener regjeringens bevilgning er et steg i riktig retning.

– De skal ha all kred for det, samtidig som jeg skulle sett at både kostnadsrammen og tilskuddssatsene hadde vært litt høyere, sier han.

Børlie er også tydelig på viktigheten av et godt boligtilbud i nærheten av universitetsområdene.

– Det er viktig for et godt studentmiljø, og gir en sosial møteplass som igjen kan bidra til bedre psykisk helse, sier studentlederen.

Flere boliger kan gi lavere pris
Børlie i StOr legger vekt på at utbyggingen av bosteder gjennom SiS, i tillegg til å direkte gi et bedre tilbud, også er med på å senke prisene hos andre tilbydere. 

– Får vi dekningsgraden opp vil det også regulere prisene i privatmarkedet, og sikre studenter trygge og gode boliger, sier han. 

Nybø sier at satsingen ikke stanser her, selv om private utleiere stiller sterkt i Stavanger.

– Etter oljeduppen har det blitt enklere for studenter å komme inn på det private markedet, sier ministeren for høyere utdanning. Hun mener det er viktig å finne en balanse mellom offentlige og private utleiere. 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.