Har du prøvd?: Valget er ditt

0

Nysgjerrighet er bra.  

Nysgjerrighet fører til noe nytt. Som fører til nye erfaringer, som igjen fører til et innholdsrikt liv. Vi har mye å lære av hverandre, og trenger du inspirasjon til å prøve noe nytt er dette spalten for deg. 

Du er vel innerst inne litt nysgjerrig på hva som kan stå?


Stortingsvalget er rett rundt hjørnet, som du sikkert har fått med deg. Du hører gang på gang hvor viktig det er å bruke stemmeretten din. 

Mange har nok stemt mange ganger før. For andre er dette første gang de skal bruke stemmeretten sin. 

Slik jeg ser det, er man enten politisk engasjert, ellers synes man ikke politikk er så interessant. Og så har vi de som står midt mellom. Hvis du ser på det som en skala, er dette egentlig ganske likt som politikken i seg selv. Men uansett hvor man er på skalaen, kan man se på valget som en mulighet til å prøve noe nytt. 

For de som har stemt før 

La oss si at du har full kontroll på det ene partiet, som du har stemt på flere ganger nå, og tenker å fortsette med det. I år kan du prøve å fordype deg i et helt annet parti, og være åpen for at andre partier kan ha noen gode saker de også.  

Det er tross alt ikke så store forskjeller mellom de norske partiene. Du blir kanskje overrasket over hvor mange partier du kunne støttet i forskjellige saker. 

Kjedeligste i verden 

La oss si du syntes politikk er det kjedeligste i verden, og du har verken lyst til eller tenkt til å stemme. I år kan du prøve å finne noe interessant med valgkampen, for eksempel ved å gjøre litt research. Og jeg vektlegger ordet «litt».  

Finn ut hva alle partiene har å si om noe du engasjerer deg for. Se en debatt på TV, så får du raskt et inntrykk av hvilket parti som appellerer til akkurat deg. Det skal ikke så mye til før du plutselig synes det er spennende. 

Noen av oss synes kanskje det er mye å få oversikt over under valget. Det er vanskelig å velge hva man skal stemme.  Det enkleste kan være å stemme det samme som foreldre, venner, stemme blankt eller å ikke stemme i det hele tatt. 

Se fra en ny vinkel 

Det er mange lette grep du kan prøve hvis du synes det er vanskelig å velge et parti. Det finnes flere valgomater du kan prøve, som kan vise deg hvor enig, eller uenig, du er med partiene på ulike saker. Du kan også sette hvert parti sine hjertesaker opp mot hverandre og vektlegge hva du synes er viktigst selv. Det kan gi deg en god oversikt over hvilket parti du er mest enig med. 

Mulighetene er mange, og jeg oppfordrer deg til å se på valget fra en ny vinkel i år. Du stemmer ikke for noen andre, så prøv å finne en grunn til å stemme for din egen skyld. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.