Har du prøvd?: Alenetid

0

Nysgjerrighet er bra.  

Nysgjerrighet fører til noe nytt. Som fører til nye erfaringer, som igjen fører til et innholdsrikt liv. Vi har mye å lære av hverandre og trenger du inspirasjon til å prøve noe nytt er dette spalten for deg. 

Du er vel innerst inne litt nysgjerrig på hva som kan stå? 


Store deler av livet handler om å være sammen med andre. Man setter av tid til å være med familien, kjæresten og venner, men setter du av tid til å være alene? 

Hva gjør du alene? 

Det finnes mange varianter av alenetid. Du kan sitte alene på bussen, på biblioteket, se på Netflix i senga, eller dra på butikken for å handle. Men hva med å gå på kino alene? Eller en konsert? Jeg har aldri gått på kino alene. Ikke konsert heller. Og det har i hvert fall aldri slått meg å gå på restaurant alene. Men hvorfor ikke? 

Det enkle svaret er at jeg ikke tar meg tid til det, fordi jeg tenker at jeg heller vil dele slike opplevelser med andre. Men innerst inne er det nok også fordi jeg ikke hadde vært så komfortabel i de situasjonene. Jeg hadde sjekket mobilen alt for mange ganger, bare for å slippe å se ensom ut. Jeg hadde tenkt at hvis jeg så ensom ut, vil andre syntes synd på meg. 

Sett et skille 

Jeg prøver å sette et tydelig skille mellom det å gjøre noe alene, og det å være ensom. Selv om det er lett å tenke at man blir ensom av å være alene, trenger ikke det nødvendigvis å stemme.  

Mange kan føle seg ensomme i sosiale situasjoner, og man kan derfor også føle seg sosial selv om man er alene. Trives man i sitt eget selskap, får man helt andre forutsetninger for å utforske nye ting man kan ha stor glede av. Jeg tror man kan forebygge mye ensomhet ved å ta seg tid til seg selv. Og da spesielt ute i offentligheten. 

Begynn i det små 

Prøv å planlegg en tid der du skal gjøre noe alene. Det kan for eksempel være å gå på kafé alene. Du velger hvilken kafé selv, du velger hvor du vil sitte og du velger hva du skal kjøpe. Du trenger ikke forholde deg til noen andre og alle valgene du tar er for deg selv. Det vil gi en mestringsfølelse. Fortsetter man å utfordre seg selv, kan man gjøre hva som helst alene, uten at noe stopper deg. Etterhvert finner du ut at mulighetene er uendelige for hva man kan gjøre alene.  

Jeg oppfordrer ikke til å droppe ditt sosiale liv på noen måte, men prøv å kjenne på følelsen av å være sitt eget selskap. Prøv å kjenne på friheten. Prøv å kjenne på hvor selvstendig og uavhengig du blir. Det vil kanskje komme en tid i livet hvor man må finne seg nye sosiale kretser, og du kan bli overrasket over hvor mye lettere det er å komme i kontakt med nye mennesker når man er alene. Kanskje du til og med vil sette enda mer pris på de sosiale stundene når du er tryggere på deg selv og vet hva du liker. 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.