Har du prøvd?: Å gjøre noe for andre

0

Frivillig arbeid kommer i alle mulige former og fasonger. Hvis du tenker over det, vil du mest sannsynlig finne flere eksempler på ting du gjør for andre kun fordi du vil dem godt.  

Du hjelper kanskje bestemor med å laste ned apper, eller kollegaer med å forstå nye systemer på jobb, eller medstudenter med oppgaver. Hvis du virkelig begynner å tenke over det, finnes det tusenvis av små ting vi gjør for å glede andre. Du deler sjokoladen din, du gir noen et kompliment, du venter på noen eller kanskje holder du døren oppe for nestemann.  

Med dette i bakhodet kan det trygt sies at hverdagen hadde vært ganske annerledes hvis man bare tenkte på seg selv. 

Å hjelpe andre gir en følelse av at noen trenger deg. Det gir økt mestringsfølelse og økt selvtillit.  

Vi hører stadig om de positive sidene med frivillig arbeid, uten at det ser ut til å eksistere en eneste negativ en. Hvorfor står ikke da folk i kø for å drive med frivillig arbeid? I denne månedens spalte oppfordrer jeg til å utforske de mange mulighetene som finnes innenfor frivillig arbeid. 

 

Noe for alle 

Å gjøre noe frivillig for andre kan være så mangt, og jeg vil tørre å påstå at det finnes noe for enhver smak hvis man leter litt.  

Er du glad i å prate, kan du finne deg en besøksvenn. Liker du musikk, kan du jobbe på festivaler eller finne deg et konsertlokale som trenger hjelp. Elsker du dyr, kan du hjelpe til på et dyresenter. Har du en lidenskap for matte, kan du lære bort det du kan til noen som trenger det.  

Det kan være lurt å kombinere med en hobby eller lidenskap man allerede har. Du slår to fluer i en smekk og kan holde på med noe du liker i tillegg til å være en stor ressurs for andre. 

 

Kombiner gjerne med reising 

Å utforske nye steder i verden er det mange som liker, men det kan ofte bli dyrt og man må derfor begrense seg når det kommer til hvor man kan dra og hvor lenge man kan være borte. Å kombinere frivillig arbeid med reising kan være en god løsning og et mye rimeligere alternativ.  

Det finnes nettsider som samler annonser for frivillig arbeid i hele verden på ett sted. Du kan velge deg et land du har lyst til å reise til, og finne en type arbeid som passer for deg. Hele konseptet går ut på at man jobber noen timer om dagen, og får et sted å bo og mat til gjengjeld.  

Dette er en helt annen form for reising hvor man kan kombinere det å hjelpe andre, lære noe nytt, bli kjent med en annen kultur og familie, og ikke minst en mye billigere reise. 

 

Du får mye tilbake 

I dag skiller vi organisert frivillighet og tjenester mellom venner og familie. Jeg tenker at det ikke er så store forskjeller som man kanskje tror. I de fleste tilfellene er tjenester man gjør for hverandre en jobb man gjør uten å få lønn. Og det er definisjonen på frivillig arbeid. 

Jeg har en venn som ofte kjører meg til flyplassen hvis jeg trenger det. Han gjør samme jobb som en taxisjåfør hadde gjort, men uten lønn. Han gjør meg en tjeneste, men det er også en form for frivillig arbeid. En tjeneste fra en person til en annen person blir ofte gjengjeldt med en annen tjeneste. I mitt tilfelle har jeg ikke mulighet til å gi den samme tjenesten tilbake i form av å kjøre han steder, men jeg gjengjelder kanskje tjenesten med middag eller annen hjelp.  

Poenget er at man alltid vil få noe tilbake. Om det er takknemlighet, nye vennskap, lærdom, erfaringer eller andre tjenester, vil du alltid sitte igjen med noe positivt. 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.