Hallgeir Kvadsheim forteller hvordan du unngår Luksusfellen

0

Hallgeir Kvadsheim forteller hvordan du unngår Luksusfellen

Hallgeir Kvadsheim kom på besøk under Næringslivsdagen på UiS. Han delte sine beste økonomitips når impulser tar overhånd på kjøpesenteret, eller dagen der på når fristelsen for pizza levert på døra er uimotståelig. 

 Tekst og foto: Tomine Walmsness.

Tanken om at Kvadsheim burde ta turen hjem til deg også, har kanskje slått deg når han stadig dukker opp på TV-skjermen. Selv hadde han ikke behov for det som student, da han hadde stålkontroll på økonomien allerede som liten gårdsgutt.

– Om jeg var dårlig på økonomi som student? Det at jeg vokste opp som bondesønn og alltid så ting vokse og vise resultater, tror jeg er en del av hvorfor jeg alltid har hatt økonomien på stell, uansett hva jeg har drevet med, sier Kvadsheim.

Han forteller videre at han er takknemlig for at han i ung alder ble kastet ut i arbeidslivet på gården, og mener det er viktig å sette fokus på privatøkonomien så tidlig som mulig for å kunne unngår fremtidige problemer.

– Det er hundrevis av ting studenter ikke vet om privatøkonomi, som kan gjøre at etableringsfasen får et dårlig utgangspunkt. Dette vil jeg gjøre noe med ved å gi objektive råd.

Impulsivitet + kredittkort = rødt lys

Den impulsive sorten er ofte de som sliter med å kontrollere privatøkonomien. Den største grunnen til det er at de kan være litt for glad i å bruke kredittkortet, legger Kvadsheim til.

En gjennomsnittlig student i Norge har mellom fem til ti tusen kroner å leve for i måneden, derfor mener Kvadsheim at det er en dårlig vane å bruke penger du ikke har.

– Et kjøp utløser en liten dash av efedrin, det er en lykkerus å kjøpe. Men det er også en bakrus fordi mange angrer seg etterpå.

Prøv derfor å ignorere at kroppen og hjernen skriker ja, ta en time-out og gå en runde rundt kjøpesenteret. Vil du fremdeles kjøpe varen etter det, sannsynligvis ikke.

Drømmer om slutt på Luksusfellen

Som programleder for Luksusfellen har Kvadsheim en drøm om å forbedre økonomien i Norge. Hans langsiktige mål er at det en dag ikke vil være behov for dem lenger. Det er enda en lang vei å gå, fordi det fremdeles er mange som går i de samme fellene. Han svarer raskt nei på om privatøkonomien er blitt noe bedre. Men så ler han litt.

– Privatøkonomien hadde nok vært mye verre i Norge, om det ikke hadde vært for programmet.

Videre forklarer han at problemene starter i det mentale. Det er viktig å være god på å sette konkrete sparemål. Han anbefaler å komme seg raskt inn i boligmarkedet der du kan investere penger i noe du kan hente inn senere.

– Noen kjedelige, men gunstige tips fra meg til studenter er å prøve og holde et budsjett. Det beste rådet jeg kan gi er å regelmessig følge med på hva du bruker penger på i nettbanken, for da vil mye gå av seg selv.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.