«Hacksaw Ridge» er en av hans beste

0

femFilm: Hacksaw Ridge
Regi: Mel Gibson
Skuespillere: Andrew Garfield, Teresa Palmer, Sam Worthington og Hugo Weaving
Sjanger: Historisk drama
Varighet: 2t 19 min

Anmeldt av Andres Haugen Vikhagen

Du kan si hva som helst om Mel Gibson, rasist, drittsekk og en smule psycho, men det som er helt klart er at den mannen virkelig kan det å lage gode filmer. Om det så er skotske helter på slutten av 1200-tallet eller mayaindianerne noen tusen år før vår tidsregning som blir portrettert så er Gibson en regissør å regne med. Selv om «Hacksaw Ridge» bare er hans sjette film og hans første på over ti år ser det ikke ut som om Mel Gibson har gjort noe annet enn å lage film, og at «Hacksaw Ridge» uten tvil er en av hans beste.

I slaget ved Okinawa, nærmere bestemt Hacksaw Ridge, i mai 1945 gikk sanitetssoldaten Desmond Doss (Andrew Garfield) ut i krig uten et skytevåpen til å beskytte seg. Hans sterke kristne tro ga han styrken til ikke å drepe uansett omstendigheter, og han gikk inn i krigen med et mål, å redde så mange liv som mulig. Han møtte underveis i treningen sin en mengde hinder fra den amerikanske hæren, men ga aldri opp sin tro. For hans mot under krigen ble han den første og eneste under andre verdenskrig til å bli tildelt USAs høyeste militære utmerkelse, Medal of Honor, uten å ha avfyrt et eneste skudd.

Mel Gibson har med «Hacksaw Ridge» klart å lage en film om krigens aller mest brutale og samtidig mest inspirerende sider. Som alle hans filmer er også denne filmen veldig grafisk i sin fremstilling av vold, og inneholder både avrevne lemmer og en haug av døde kropper. Dette er nok ikke noe for alle og enhver, men det burde ikke være noe som stopper deg fra å se denne filmen. Denne grafiske fremstillingen er en så viktig del av filmens fremstilling av krigens mørke sider at den er helt nødvendig for at man skal få sjokk og føle ubehag over det man blir ser. Det er også viktig å merke at så jævlig scenene enn skulle være så er de på samme måte en nytelse å se på, ved at de både er brilliant filmet og føles så ubeskrivelig ekte ut. For det har seg nemlig slik at denne filmen, visuelt sett, ser helt nydelig ut.

Det nydelige visuelle bildet blir akkompagnert av et skuespill i verdensklasse. Alle som er med i filmen portretterer sine karakterer på en fantastisk måte, og det er lett å føle seg knyttet til enhver av dem. Det hele blir ledet av en Andrew Garfield i storform, som på brilliant vis klarer å portrettere et så inspirerende menneske som Desmond Doss er og hans oppturer og nedturer. Også Hugo Weaving gjør en av sine aller beste filmroller i rollen som faren til Desmond Doss. Både dette nydelige visuelle bildet og de fantastiske skuespillerprestasjonene blir akkompagnert av Rupert Gregson-Williams’ helt eventyrlige lydspor, som bare bidrar til at denne filmen har et imponerende audiovisuelt bilde.

«Hacksaw Ridge» er en av de beste krigsfilmene i senere tid. Med sin brutale fremstilling av den andre verdenskrig og sin sterke og sympatiske hovedkarakter er denne filmen virkelig hvert hver eneste krone, og en film du virkelig burde se.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.