Gir seg som dekan etter fem år

0

Einar Marnburg går av i sin stilling som dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet (SV) på UiS. Nå gleder han seg til å starte med undervisning igjen.

Tekst og foto: Pernille Sivesind Thomsen

DSC_0193SAVNER UNDERVISNING: Einar Marnburg gleder seg til å starte med undervisning igjen.

Marnburg var professor på Norsk Hotellhøyskole på UiS før han trådte inn i stillingen som dekan for fem år siden. Han er utdannet siviløkonom, har en master fra Handelshøyskolen i København, en bachelor i psykologi og har også utdanning innen pedagogikk og juss.

Nå har han rundet 60 år, og ønsker å gå tilbake til undervisningen. Når han går av i stillingen første august i år, går han tilbake til professorstillingen på UiS.
– Jeg liker å være ut blant studentene og jeg trives godt med å undervise. Det er noe jeg er avskåret fra nå, og som jeg har savnet, forteller Marnburg.

Spennende fase
Dekanen forteller at han tidligere har jobbet på Høyskolen i Nord-Trøndelag, i videregående skole og i det private.

«Det er veldig spennende å være med på det som, på mange måter, er pionerfasen til universitetet»

Stillingen som dekan søkte han på fordi han syns UiS var en spennende arbeidsplass, og ønsker å være en del av utviklingensprosessen.
– UiS er et nytt universitet der det skjer mye, og der vi har muligheten til å gjøre ting annerledes enn andre. Det er veldig spennende å være med på det som, på mange måter, er pionerfasen til universitetet, sier han.

En dekan er den akademiske lederen av et fakultet. På UiS er det tre fakulteter (Det humanistiske, Det samfunnsvitenskapelig og Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet) og hvert av disse har en dekan som øverste leder. Hvilke konkrete arbeidsoppgaver dekanen har, forklarer Marnburg som alt fra bygningsteknisk til beredskap, forskning og utdanning.
– Det går på å utvikle og vedlikeholde systemer innen utdanning og forskning. Som for eksempel tilrettelegging, tilføring av ressurser, diskutere eksamensordning og så videre. Det er alt mellom himmel og jord, sier dekanen.

Marnburg forteller at SV-fakultetets portefølje er veldig spredt og differensiert, og derfor går dekan relativt lite inn i det fagstrategiske, som hvordan å utvikle studier, forskning og andre elementer innenfor de enkelte områdene.
– Det er kanskje det jeg har savnet mest. Det blir litt sånn fylkeskommune der du har veldig mye å gjøre, men samtidig har veldig god tid, forteller ham.

Vanskelig å se helheten
Marnburg sier at UiS består, på mange måter, av ulike høyskoler, som sykepleie, gamle sosialskolen, lærerhøgskolen og hotellhøyskolen. Derfor har den største utfordringen vært å få instituttene og fagmiljøene til å samarbeide.
– Hver av disse «høyskolene» har sin egen kultur og sin egen måte å gjøre ting på, noe som gjør samarbeid og større tilbud til studentene vanskelig. Dette har blitt bedre, men det henger fortsatt litt igjen. Det har vært utfordrende å se helheten i det, at vi er ett fakultet og ett universitet, forteller dekanen.

Han har siden han starten i stillingen ønsket at samarbeidet mellom instituttene var bedre.
– Jeg skulle ønske at det var mulig for studentene å velge fag på tvers av studier, men det har vist seg å være vanskelig å få til. Så på det området har vi ikke lykkes. Vi har prøvd ulike ordninger, men det har ikke fungert. Det gjelder å prøve og feile til vi finner noe som fungerer, for vi har ingen fasit, sier Marnburg.

«Som leder dreier seg om å gjøre de andre gode, og å få andre til å oppnå noe»

Til tross for utfordringer har dekanen trivdes i jobben.
– Det beste med å være dekan er at du får innsikt i universitetet som helhet. Som dekan er du med i toppledergruppen, på styremøter, følger med på instituttene og har kontakt med studenter og studentorganisasjoner. Du blir ekstremt godt informert, og har muligheten til å påvirke, forteller han.

«Det dreier seg ikke om deg»
Marnburg forteller at de beste egenskapene en dekan kan ha er generelle lederegenskaper, og evnen til å gjøre andre gode.
– Når du sitter i en lederstilling, så dreier det seg ikke om deg. Det dreier seg om alle andre. For oss som har en akademisk karriere bak oss, så er dette veldig forskjellig fra det. Da handler det om hva du publiserer eller hvilke tilbakemeldinger du får fra studentene – alt dreier seg om deg selv. Som leder dreier seg om å gjøre de andre gode, og å få andre til å oppnå noe. Du har vært en medspiller, koordinator, motivator og gitt rom for utviklingen, men resultatene blir oppnådd av noen andre. Det gjelder å gå stille i terrenget og la blomstene få blomstre, sier dekanen.

Marnburg forteller at han ikke kommer til å savne de tøffe konfliktene han har blitt involvert i som dekan, men det er noe han kommer til å savne.
– Jeg er en person som liker å være der det skjer, og det kommer jeg til å savne, forteller han.

Hvem arvtageren hans kommer til å bli vet han ikke, men han sier han har noen tanker om hvem det kommer til å bli.

Søkerlistene er nå inne på stillingen, og i august trer en ny dekan på SV-fakultetet inn i stillingen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.