Gaup tilbake i vinterlandskapet

1

Kristofer Hivju (Torstein) og Jakob Oftebro (Skjervald) i Birkebeinerne

FireFilm: Birkebeinerne
Regi: Nils Gaup
Skuespillere: Kristoffer Hivju, Jacob Oftebro, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr
Sjanger: Actioneventyr
Manus: Ravn Lanesskog
Varighet: 1t. 40 min

Anmeldt av Andres Haugen Vikhagen

Nesten 30 år etter sitt gjennombrudd med «Veiviseren» tar Nils Gaup oss nok en gang med ut i den norske vinterkulden. Denne gangen er det ikke samene det handler om, men de stolte birkebeinerne og deres kamp for å få Håkon Håkonsson til Nidaros.

Vi befinner oss i året 1204, og borgerkrig herjer i Norge. Birkebeinerne, under ledelse av kong Håkon Sverresson, kjemper for et fritt Norge, og er i stadig kamper med erkefienden Baglerne. Baglerne er støttet av danskene og den rike pavekirken og er ute etter å ta over makten i landet. Kong Håkon dør på mystisk vis og det kan virke som blodlinjene i kongsætten er brutt. Men når man får vite at kongen hadde fått en «uekte» sønn som befinner seg midt i Baglernes området på Østlandet, er det opp til de to birkebeinerne Torstein (Hivju) og Skjervald (Oftebro) å få kongssønnen til Nidaros.

Filmen somler ikke med å stadfeste hva det er som foregår, og man blir kastet rett inn i handlingen allerede i første scene. Dette fungerer godt, men fører også til at man får litt for lite kjøtt på beina når det kommer til Torstein og Skjervald. De blir ikke godt nok etablerte og man får ikke den samme tilknyttingen til dem som man kunne ønske. På den annen side favoriserer en slik rask åpning Hivjus intense skuespill, og handlingen hekter deg fra første stavtak.

Med en regissør som Gaup er alle skiscener en nytelse og se på, og i samspill med den nydelige norske naturen er kinematografien aldeles nydelig. Kampscener og jaktscener er gjort med et øye for det intense, så vel som det enkle. Det er ingen fiksfanterier som gjør scenene til noe mer enn de er, og realismen ved det er godt ivaretatt. For selv om filmen er basert på en sann historie kunne den ha tatt seg mange flere kreative friheter enn det den gjør. Og det er deilig endelig å se at en slik type film ikke blir blåst opp til noe den egentlig ikke er. 

Oftebro og Hivju spiller så godt som det er forventet av dem, og det er god kjemi mellom de to. Som i alle norske filmer er det meste av Norges skuespillerelite med, og det er kjente fjes i enhver scene. Thorbjørn Harr og Pål Sverre Hagen er to av disse og bidrar til at dette er en svært velspilt film, med mange interessante karakterer.

Birkebeinerne er nydelig filmet og landskapene kan ta pusten fra enhver. Det er en film, ikke veldig ulik Veiviseren, som tar for seg en viktig hendelse i Norsk historie. Det er ingen tvil om at dette er en film mange vil komme til å se på kino, og den er helt klart verdt pengene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.