Frivillighet for fremtiden

0

Det er mange studenter som engasjerer seg i frivillige verv ved siden av studiene, men hva er egentlig fordelen med det? SmiS har tatt en prat med ett par studenter og et par eksperter for å prøve å svare på spørsmålet.

Tekst: Kristin Frafjord og Pernille Sivesind Thomsen. Foto: Kristin Frafjord

Under fadderuka på UiS var det flust med stands fra studentorganisasjoner og linjeforeninger, klare for å informere nye studenter om mulighetene utenfor selve studiene. Hva motiverer dem, og hvorfor er det bra å jobbe frivillig?

Utvidet nettverket
– Jeg skrev meg opp på medlemslista til Folken første gang jeg var med på Fadderuken, sier Jørgen Joramo.

I to år har han jobbet frivillig for Studentersamfunnet i Stavanger, og nå står han på stand for få flere til å skrive seg på listen.
– Det er en fin jobb å kombinere med studier. Jeg jobber to ganger i måneden, og under arrangement, sier han.

Joramo er fra Stavanger og kjente til Folken fra før, men at det gikk an å jobbe som frivillig fikk han først vite om for to år siden.
– Jeg var en ivrig konsertgjenger, nå får jeg alle konsertene gratis, sier han.

«Jeg kunne fort endt opp som en av de mange ensomme studentene, men på Folken traff jeg folk og fikk ett nettverk rundt meg».
Helene Furuseth, Folken.

Joramo skal starte på sitt tredje år som rettsvitenskapsstudent, og har betalt jobb i tillegg til engasjementet på Folken.
– De fleste ønsker å få betalt for jobben de gjør, men jeg vil absolutt anbefale andre å jobbe frivillig. Du blir kjent med mange fantastiske mennesker, og får noe annet å tenke på, sier han.

Ett av menneskene han har blitt kjent med på Folken er Helene Furseth. Også hun meldte seg som frivillig i studietiden.
– Jeg kunne fort endt opp som en av de mange ensomme studentene, men på Folken traff jeg folk og fikk ett nettverk rundt meg, sier hun.

IMG_3702Gøy på jobb: Ole Gunnar Hollund, Jørgen Joramo og Helene Furuseth er alle engasjerte frivillige på Folken. De trekker frem det sosiale som en stor grunn til engasjementet.

I løpet av Fadderukens første dag hadde 60 personer skrevet seg opp som frivillige på Folken.
– Jeg håper flere nordmenn melder seg som frivillige. De utenlandske er veldig engasjerte. Engasjement utenfor studiene er fint å ha på CV’en, for du lærer mye og får arbeidserfaring, sier hun.

Nyttig erfaring
Kristine Johansen er leder for arrangementskomitéen til UiSi og har engasjert seg i idrettslaget i to år.
– Jeg er glad i idrett, og liker å være sosial. I tillegg er det gøy å kunne bidra til studentlivet, sier hun.

Som leder for arrangementkomiteen har hun ansvar for UiSi sine arrangement. Johansen sier det kan være vanskelig å få med frivillige.
– Det kan være utfordrende, men de som har vært med én gang kommer ofte tilbake, sier hun.

IMG_3731Frivillig arbeid: Julie Tanum, Camilla Rønning, Kristine Johansen og Lotte Engen er alle frivillige for UiSi.

Johansen studerer master i endringsledelse, og mener det frivillige engasjementet i UiSi har gitt henne verdifull erfaring.
– Jeg har lært meg hvordan jeg oppretter god kontakt med folk, og hvordan jeg skal lede en gruppe, sier hun.

Johansen oppfordrer andre studenter til å engasjere seg som frivillige.
– Du blir en del av ett større nettverk, og får mye lærdom. Studentidretten hadde ikke klart seg uten frivillige. Det er viktig å ha andre verdier enn penger, sier hun.

På jakt etter holdninger
Even Bolstad er daglig leder i HR Norge, og har klare meninger om hva det vil si for studentenes fremtid å jobbe frivillig ved siden av studiene.
– Det viktigste er at man lærer noe av det man jobber frivillig med. Når man presenterer en CV etter endt studiegang får man et bilde av personen ut i fra dette. Da er det to ting i tillegg til utdanning og karakter man ser på: det ene er om vedkommende har en tilleggskompetanse utenfor å sitte med nesa i en bok, sier Bolstad.

«Hvis du har bidratt med frivillig arbeid kan det skape et bilde av personen: en som har tæl og står for noe, eller har noen gode verdier, og ikke er redd for å ta i et tak».
Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Han forteller at i en jobbsøkerprosess er det mange CV-er som ligner på hverandre, og at det kan være vanskelig å differensiere. Da blir frivillig arbeid viktig.
– Det man er på jakt etter er holdninger. Hvis du har bidratt med frivillig arbeid kan det skape et bilde av personen: en som har tæl og står for noe, eller har noen gode verdier, og ikke er redd for å ta i et tak. Dette er gull verdt i arbeidslivet senere.

Han forteller at det å ha praktisk erfaring alltid er positivt, og spesielt hvis det er innenfor fagområdet studentene utdanner seg til, men det viktigste er at man lærer noe.
– Kombinasjonen av holdninger, kapasitet og læringsevne er noe en arbeidsgiver ofte er ute etter. Det kan være vanskelig å se ut fra et karakterkort alene, selv om dette også har stor betydning. Det kommer an på hvilken jobb du vil ha, og det vil alltid være forskjell på hvilke frivillige verv som har noe å si. Noen bedrifter ser kun på karakterkortet, mens andre legger vekt på en kombinasjon, forteller Bolstad.

Erfaring er viktigst
Jon Paulsen er Rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen, forteller at en vanlig jobb blir vurdert som mer relevant enn frivillig arbeid, men at det er mange forhold som spiller inn i denne vurderingen.
– Det gjelder både i forhold til oppgaver og ansvar en har i sin frivillige jobb, og ikke minst hva slags organisasjon en jobber for. Det vil alltid være positivt å tilegne seg erfaring gjennom frivillig arbeid. Om det i tillegg er relevant og kompetansebyggende, med tanke på oppgaver du skal løse i en jobb, er naturligvis veldig bra å kunne vise til, sier han.

Rekrutteringssjefen forteller at hvis målet er å få jobb i en organisasjon som driver mye med frivillig arbeid vil det være positivt med praktisk erfaring fra dette området.
– Har du deltatt i frivillig arbeid viser det at du er villig til å bidra, yte det lille ekstra og at du har engasjement og kapasitet. Det vil alltid være et stort pluss, sier Paulsen.

«Det absolutt viktigste for en potensiell arbeidsgiver er å tiltrekke seg kandidater med kompetanse bedriften trenger, som har potensiale til å løse framtidige utfordringer».
Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower.

Med erfaring fra frivillig arbeid med relevant arbeidsoppgaver og ansvar, i tillegg til jobberfaring, mener Paulsen det vil virke positivt i en jobbsøkeprosess.
– Hvis du kun har erfaring fra frivillig arbeid, har du jobberfaringen din fra arbeid hvor du i stor grad styrer egen innsats ut i fra hva du motiveres av. Dette skiller seg noe ut fra en ansettelse hvor du ledes og måles på resultater og bidrag, der du skal fungere og levere inn i et etablert arbeidsmiljø og hvor alle oppgaver ikke nødvendigvis er like lystbetonte. Det absolutt viktigste for en potensiell arbeidsgiver er å tiltrekke seg kandidater med kompetanse bedriften trenger, som har potensiale til å løse framtidige utfordringer. Det er dette du blir ansatt på, uansett hvor du har erfaringene fra. Utfordringen din blir å få dette fram på en oversiktlig og tydelig måte, sier Paulsen.

Bli engasjert du også!
Det finnes utallige studentorganisasjoner og linjeforeninger i Stavangerområdet. For fjerde år på rad arrangerer studentorganisasjonen Start UiS med samarbeidspartnere Engasjertuka, der målet er nettopp det å vise studentene hva de kan engasjerte seg i utenom studiene.
– Det å være engasjert utenfor studiene er sosialt og du får et større nettverk. Du møter også kjekke studenter og mange opplever tilhørighet. Det er også nyttig senere å ha jobba frivillig, også er det veldig positivt å føle at du har utgjort noe mer når du er student, forteller leder av Start UiS, Jonas Bjørheim.

Arrangementene er åpent for alle, og det vil blant annet være stand, foredrag og quiz. Du kan bli bedre kjent med Studentmållaget, Børsklubben og SAIH, blant mange andre studentorganisasjoner. Start UiS legger til rette for det praktiske rundt opplegget, men det det er opp til organisasjoner og linjeforeninger selv å velge hva de vil gjøre ut av det. De kan altså selv velge hvordan de vil gi informasjonen til studentene.

Engasjertuken starter lørdag 3. september med et kickoff for engasjerte studenter, tirsdag 6. september vil det være stands i Tjodhallen og arrangementene fortsetter ut uken. Dette er en gyllen mulighet for å bli kjent med engasjertmiljøet på UiS, og se hvilke organisasjoner som passer for akkurat deg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.