Førstepersons «skytefilm»

0

Haley Bennet i Hardcore

treFilm: Hardcore Henry
Skuespillere: Sharlto Copley, Tim Roth, Haley Bennett
Regi: Ilya Naishuller
Sjanger: Action, eventyr, Sci-Fi

 

Anmeldt av Truls Bjørkum Larsen

Hardcore Henry er en actionfilm med en ny vri. Vi ser filmen gjennom øynene til Henry, og da mener jeg bokstavelig talt gjennom øynene til Henry. Det er altså et førstepersons perspektiv, ofte forbundet med skytespill og lignende. Dette åpner for en interessant filmopplevelse, man er på en måte hovedpersonen selv. Har man spilt spill med James Bond, så har man godt grunnlag for å forstå akkurat hvordan denne filmen er, for det var det det føltes ut som jeg gjorde. Bare James Bond på steroider. Regissøren, Ilya Naishuller, tar ikke lett på Hardcore delen i tittelen, for denne filmen er virkelig hardcore. Det er skyting, løping og slåssing fra første sekund og hele veien til rulleteksten. Jeg telte ikke, men her blir det vel drept like mange som i Kill Bill.

Hovedpersonen Henry våkner uten minner i et vannbad i en slags lab. Han blir re-introdusert til konen sin, Estelle. Det viser seg at Henry har vært så godt som død, men har blitt bygd opp igjen med mekaniske deler. Akkurat idet stemmen til Henry skal installeres, kommer onde Akan inn i historien. Akan kidnapper kona til Henry, og han må redde henne samtidig som han må stoppe onde Akan i å ødelegge verden. Alt dette mens han stadig finner ut mer om sin egen identitet.

I begynnelsen er det nye førstepersons perspektivet virkelig fascinerende. Jeg kjenner det kniper i magen når Henry er på toppen av høye bygg og tar fallskjerm ut av fly. Det er virkelig kult og intimt når han har nærkamper med folk. Jeg føler på ubehaget når han blir såret og ser ned på sin skadete kropp. Men etter hvert merker jeg at det fører til en del forvirring. Noen scener vet jeg ikke opp og ned på, og andre ganger rister kameraet så mye at jeg blir sliten og svimmel. Halvannen time kjente jeg at ble kanskje litt lenge for meg i dette perspektivet.

Hardcore Henry er en hardcore actionfilm. Den er underholdende og spennende og bruker en ny vri. Nå som virtuell virkelighet virkelig er rett rundt hjørnet, så tror jeg at denne formen for underholdning blir mer vanlig. Man blir mer integrert i film og spill og det er en interessant utvikling. Hardcore Henry er tidligst ute og den virtuelle delen er spennende og ny, men den kunne klart seg med et litt høyere budsjett og et mer gripende plot.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.