Forbudt kjærlighet

0

terningFilm: Carol
Regi
: Todd Haynes
Skuespillere: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler og Sarah Paulson
Sjanger: Romantisk drama

Anmeldt av Andres Haugen Vikhagen

Patricia Highsmith skildrer i sin bok “The Price of Salt” et forhold mellom to kvinner i 50-tallets New York. Historien er basert på forfatterens eget forhold til en eldre kvinne, og alle fordommene og problemene denne kvinnen møtte på grunn av sin legning. Highsmith skrev boken under aliaset Claire Morgan og tok ikke på seg æren for å ha skrevet den før den ble relansert som «Carol» i 1990, dette til tross for at boken først ble utgitt i 1952. Etter 11 års kamp har nå boken endelig blitt filmatisert, og dette med bravur.

 «Carol» forteller historien om butikkmedarbeideren Therese Belivet (Mara), og hvordan hun ved et tilfeldig møte innleder et forhold til den eldre kvinnen Carol Aird (Blanchett). Vi blir med de to kvinnene på en reise inn i følelseslivet, og en kamp mot fordommer og forbudt kjærlighet.

Der «Carol» virkelig briljerer er i dens karakterskildringer og dets nydelige kinematografi. Både Therese og Carol er veldig interessante og komplekse karakterer som man i løpet av deres introduksjon blir svært interessert i, og man blir investert i historien og karakterene allerede fra første møte. Mara og Blanchett bidrar til dette ved deres svært overbevisende skuespill og fantastiske kjemi. Det er ikke rart at de begge ble nominert for en Oscar for sine roller. Sarah Paulson og Kyle Chandler som spiller henholdsvis Carols beste venninne Abby og eksmann Harge gjør seg ikke bort i skyggen av de to ledende rollene, og bidrar til at dette er en svært velspilt film.

Filmen er satt til 50-tallets New York, og hele settingen og atmosfæren man relaterer med denne ikoniske tiden er godt tatt vare på. Dette er en visuelt nydelig film, med fantastisk kinematografi. Det er alle detaljene, små som store, som bidrar til det nydelige visuelle bildet. Bilene og kostymene er viktige detaljer som er så store at de rett og slett må være overbevisende for at man skal tro at filmen utspiller seg på 50-tallet. Men det er ikke i disse detaljene «Carol» virkelig viser seg fra sin beste side, selv om de er slående, det er i de alle små. Det at man til enhver tid blir dratt inn i et røykfylt rom, at modelltogene og dukkene man ser er så i sin tid gjør hele filmopplevelsen og settingen så mye sterkere og mer ekte. Det skapes en atmosfære som er så 50-talls at man til tider føler at man er der.

Med sin nydelige kinematografi og komplekse og interessante karakter er «Carol» virkelig en film man burde se. Den tar opp et tema som det fortsatt debatteres mye om, og kan sterkt relaters til nåtiden på visse områder. Gjennom et sterkt øye for detaljer, en nydelig 50-tall setting og fantastisk skuespill er «Carol» filmkunst på sitt aller beste.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.