Folkens 30-års jubileum

0

I mars 1987 fikk Stavangers studenter tillatelse til å leie Folken for en kveld, det var et arrangement kalt AKSJON HUS!, som skulle påpeke behovet for et studenthus. Studentersamfunnet ble oppdrettet i 1979 uten å ha noe fast tilholdssted, men nå var studentene lei av å ikke ha noe skikkelig studentsamfunn.

Før Folken ble det vi kjenner i dag, var det kjent som Folketeateret, men da det ble bestemt at Folketeateret skulle flyttes hoppet Studentersamfunnet på sjansen. Etter god innsats klarte de å skaffe seg en 10-års leiekontrakt som ble underskrevet i oktober 1987, og 1. Januar 1988 tok Studentersamfunnet offisielt over. Dørene åpnet 17. Mars 1988 og Stavanger fikk endelig studenthuset sitt.

Siden den tid har Folken vært hjemmet til flere arrangementer spredt over Storsalen, Grottene og Akvariet, blant annet konserter, revyer, filmklubb og ulike utstillinger. Gjennom årene har både nasjonale og internasjonale artister hatt konsert på Folken. Jokke og Valentinerne, Raga Rockers, The Pogues og Kaizers Orchestra er bare få av navnene som kan nevnes. Bare siste året har det vært artister som Cezinando, Satyricon, Astrid S og Unge Ferrari som har tatt publikum med storm på Folken. En liten del av arrangement-historien kan man også finne klistret på veggene i trappegangen i bygget.

Cezinando på Folken høsten 2017.

Folken er drevet av et godt samarbeid mellom administrasjonen og en stor gjeng frivillige. De frivillige holder styr på alt fra den ukentlige tirsdagsquizen til baren, billetten, fotografering og det tekniske (lyd og lys) under konserter, og består av både studenter og generelt interesserte. Dette skaper et godt miljø både for publikum og artist ettersom interessen og dedikasjonen er tilstede.

I mars, jubileumsmåneden, har Folken konserter med flere fantastiske artister hvor Dagny kickstarter måneden torsdag 1. mars. Videre kommer blant annet The Dogs, Kvelertak og Sushi x Kobe. Det blir også Miksteip på Folken den 22. Mars hvor det er gratis inngang og blir en avslappet aften hvor man kan oppleve flere artister fra Stavangers musikkundergrunn.

Er man ekstra interessert i Folkens historie kan man lese om det i dybden i boken Ekte Kjærlighet som ble produsert for 20-års jubileet i 2008, som kan finnes i kaféen på Folken.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.