Flytter Forskningsdagene opp på campus

0
Vienna Dahle på bachelorkandidaten 2016.

Fra onsdag 20 september til 1. oktober braker Forskningsdagene i Stavangerregionen løs for 22 gang. Med et tett program, ønsker de nå å få flere studenter til å benytte seg av tilbudet, som er gratis.

– Vi synes det er viktig at studenter får med seg god forskningsformidling, og det er det mye av under Forskningsdagene, forteller Ragnhild Nordahl Næss, koordinator for Forskningsdagene.

For første gang på lenge skal det være en debatt opp til campus i forbindelse med Forskningsdagene. Da i samarbeid med Kapittel-festivalen, som har temaet revolusjon.

– Det er mye spennende som skjer i løpet av de 12 dagene. Vi håper at å flytte noe av det opp til campus, på tider hvor studenter allerede befinner seg her, vil det senke terskelen for å benytte seg av Forskningsdagene,

– Vi ville ha en debatt om UiS her oppe. Vi er en arbeidsgruppe som har pratet og kastet rundt på ideer, til vi har funnet det som passer.

Debatten er allerede i morgen, på biblioteket på campus. Temaet er olje, miljøvennlig energi og omstilling, hvor UiS skal diskutere hvor de står i forhold til dette.

– Det vil jeg tro er aktuelt for mange studenter, både de som studerer noe innen feltet, og også andre studenter, sier hun.

Anders Trandberg på Forsker standup 2016

Gratis pizza og brus på BI

For to år siden startet Forskningsdagene med et nytt konsept. ”Bachelorkandidaten” kaller de det. Det er et samarbeid mellom UiS, VID og BI. Da presenterer studenter fra skolene sin forskning på en scene for andre studenter og elever.

I år skal to studenter fra UiS stå på scenen på Studentkroa Fabrikken på BI.

– De blir plukket ut av veiledere og av tips vi får inn. Poenget er at de skal inspirere hverandre, både til valg av oppgave og til å stå ut løpet med bacheloren.

– Tidligere har noen av de som har stått på scenen blant annet snakket om prosessen, om at det er vanskelig og at plutselig går ingenting slik man trodde, men at man kommer i mål likevel, legger hun til.

Med arrangementet ønsker de å løfte frem at det er forskning på bachelornivå, og at det ikke bare er doktorgradsstudenter som driver med forskning.

UiS-studentene som er med har forsket på om spillerne på Viking løper mer når de vinner eller når de taper, på bedehuskulturen og på sidemål i skolen.

– Målet vårt i forhold til studentbyen Stavanger er å få studenter til å gjøre mer sammen. Jeg vet ikke hvor mye interaksjon det er mellom studentene på tvers av skolene, men dette er en felles kveld for alle, støttet av Forskningsrådet.

Arrangementet som inspirerte til å starte Bachelorkandidaten, skal også holdes i år.

– Et sted hvor det ikke har vært mange studenter, er forskningsstandup på Sting. Da er det forskere fra regionen, som

Ragnhild Nordahl Næss, koordinator for Forskningsdagene. Foto: Privat

har innlegg på 15 minutter hver. Det er kanskje ikke rasende morsomt, men det skal være lett fattelig. Det kan anbefales for studenter.

– Er på et nivå hvor alle kan forstå det. Er ei som skal snakke om oppskriften på antibiotika, det høres ut som et vanskelig tema, men hun skal gjøre det på en måte slik at folk fra alle felt forstår det.

 

Feminisme og Oljeselskap

”F-ordet” med Marta Breen, mener Nordahl Næss at kommer til å passe for studentene. Også dette er i et samarbeid med Kapittel.

På fredag skal forfatteren bruke bilder og humor for å vise hvordan medier og populærkulturen fremstiller kvinner og menn på et stereotypisk vis. Brita Strand Ragnes, som er forsker på UiS, skal holde en introduksjon om feminisme.

– Kapittel hadde lyst til å komme på campus for å bli synligere for studentene. Nå håper vi at det treffer studentene, og at noen syns temaene er spennende.

– En ting til som passer for studentene er ”Oljeselskap!” på Norsk Oljemuseum på torsdag denne uka. Som er åpent hus med bar, levende musikk og selvfølgelig også forskningsformidling.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.