FIlmspalte: Problemet med Marvel og Star Wars: Disneys formel

0

Nå er «Doctor Strange» ute, og for det meste er anmelderne enige. Filmen har fenomenale visuelle effekter, men plottet kunne ha vært bedre og skurken skuffer som vanlig. Vi har fått 14 Marvel-filmer, og den eneste minneverdige skurken er Loki. De andre dør i samme film som de blir introdusert i, eller så ser vi så lite av dem at det spiller ingen rolle om de dør eller ikke. Men problemet er ikke bare skurker, så langt har Marvels filmer fulgt et relativt likt plott. Doctor Strange har på mange måter det samme plottet som Iron Man. I alle tre filmene følger vi en vellykket, og egosentrisk mann som er høy på pæra. En dag får han alvorlige skader og oppsøker avansert og radikal behandling for å kurere seg, under prosessen lærer mannen å bli et bedre menneske. Til slutt bestemmer mannen seg for å bli en superhelt.
Dette vil ikke si at Marvel-filmene er dårlig eller uoriginale, de følger en formel. En utrolig vellykket formel, men en formel likevel.

La oss bare se på «Star Wars: The Force Awakens». Filmen var 2015s største blockbuster, og fikk veldig gode anmeldelser. Derimot var det noen negative kommentarer, spesielt om at filmen var en resirkulering av originalen; «Star Wars: A New Hope». Begge filmene har et supervåpen som truer med å ødelegge motstanderen. Begge filmene følger et foreldreløst barn i en ørkenplanet, som finner en robot med viktig informasjon om motstanden. Begge barna ser sine mentorer dø foran dem.

«Både Marvel og Star Wars lager trygge og kanskje litt kjedelig filmer, som ikke fornærmer noen og er akkurat gode nok at folk vil se neste film. Disse filmene er som designet i en fabrikk, og man kan lettest se det i musikken til Marvel»

Jeg elsket «The Force Awakens». Jeg så den fire ganger på kino og kjøpte filmen både i iTunes og på Blu-ray. Men når jeg først så den på kino måtte jeg stoppe flere ganger og tenke at «dette har jeg sett før». Jeg forstår hvorfor Disney og regissøren J. J. Abrams bestemte seg for å gjøre dette. Filmen er en nostalgi mesterverk. Den fikk oss til å glemme hvor dårlig prequel-trilogien var, samtidig som den fikk oss til å glede oss til oppfølgerne.

Og akkurat det er problemet med Disney-filmer i dag. Både Marvel og Star Wars lager trygge og kanskje litt kjedelig filmer, som ikke fornærmer noen og er akkurat gode nok at folk vil se neste film. Disse filmene er som designet i en fabrikk, og man kan lettest se det i musikken til Marvel. Filmene har på ingen måte dårlig musikk, men den er bare kjedelig og ikke minneverdig i det hele tatt. Tenk bare på musikken til Harry Potter, Jurassic Park, eller Star Wars. Tenk nå på et eneste musikkspor fra en Marvel-film, kommer du på noe? Dette er fordi Disney ikke vil at du skal fokusere på musikken, men de vil at du fokuserer på hovedkarakteren, og skuespillet.

Derfor må jeg gå tilbake til skurker i Marvel-filmene. Disney og Marvel har gjort en fantastisk jobb med castingen i sine filmer. Det er vanskelig å finne noen som ikke tror at Robert Downey Jr. er helt perfekt som Tony Stark. Han får mange millioner dollar for å være i ikke bare en, men flere Marvel-filmer. Tom Holland har akkurat signert en kontrakt for å spille Spider-man i seks Marvel-filmer.

Så, hvis Marvel betaler for at hovedkarakteren skal være i så mange filmer, vil de at publikum skal bli kjent med dem. De vil ha oss til å like Tony Stark så mye at vi ikke bare vil se han i Iron Man filmer, men også i «Avengers» og «Captain America».

Men, hvis vi blir så kjent med superhelten, hva skjer med skurken da? Marvel betaler store og kjente skuespillere for å spille skurkene, slik at man har enda en grunn til å se filmen. Men de vil ikke betale for så mange kjente skuespiller i så mange filmer. Så vi får bare se nok av skurken til at vi vil se superhelten slå noen, men ikke nok at vi vil se skurken i en annen film, og så dør de. Den eneste skurken folk har likt nok at han har blitt med i tre

Rafael MotamayorFilmspalten tar for seg alt innen filmverdenen, og skrives av Rafael Motamayor.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.