Får deler av koronalån som stipend: – Et steg i riktig retning

0
STUDERER: Mange ønsker å studere videre til høsten selv om pandemien er vanskelig å forutsi. Foto: Arkiv.

Regjeringens økonomiske korona-tiltak rettet mot studenter fikk strykkarakter av Studentorganisasjonene. Etter en runde i finanskomiteen ser den noe annerledes ut. 

Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte torsdag forrige uke regjeringens tiltak for studenter: Stipend for april, mai og juni kommer som én utbetaling i april. Samtidig får studenter som er permittert fra eventuell jobb tilbud om 26 000 kroner i ekstra lån fra Lånekassen.

Tiltakene fikk strykkarakter av en rekke studentledere i hele landet. Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, kalte det hårreisende, mens StOr-leder Joachim Børlie mente det var feil løsning.

– At de til en samfunnsgruppe de vet allerede har lite å rutte med, gir enda mer gjeld er helt forferdelig, sa han da og fikk støtte av flere stortingspartier.

Får deler av lånet som stipend

I dag presenterte finanskomiteen den nye tiltakspakke 3 som skal behandles i Stortinget i dag. Den omhandler en rekke økonomiske tiltak for norsk økonomi, blant annet studentøkonomien. Resultatet ble én milliard kroner i ekstra stipend til studentene slik at man kan omgjøre koronalånene til stipend.

– Det er en studentmilliard vi har vedtatt i dag, men anslagsvis 35 til 40 prosent av det lånet de får vil kunne omgjøres til stipend. Det usikre anslag, men der omkring, sa finanspolitisk talskvinne i SV, Kari Elisabeth Kaski til NRK etter pressekonferansen.

Hun legger til at SV gjerne skulle ha gjort mer, men at det var der det var mulig å samle et flertall. I forkant varslet Ap, SV og Rødt i Khrono at de ville jobbe for å gi mer i stipend, og mindre i lån. Å skulle omgjøre hele lånet til stipend ville kost rundt 3 milliarder kroner, ifølge Universitas.

Riktig retning

Studentorganisasjonen i Stavanger mener det som ble presentert i dag er et et steg i riktig retning, men er samtidig ikke helt fornøyd.

– Vi skulle helst sett at alt kom som stipend for de studentene som har mistet inntektene sine. Det er også viktig å se på hva som skjer fremover, selv om universitetene og høyskolene er steng vil studentene fortsatt måtte betaler regninger når juli kommer, skriver StOr-leder Joachim Børlie til SmiS.

Også Norsk studentorganisasjon mener dette var bedre enn det Asheim presenterte på fredag.

– Dette vedtaket viser at Stortinget og regjeringen anerkjenner at studenter er i en vanskelig situasjon og tar denne situasjonen på alvor. Det er et stort steg i riktig retning, sier Marte Øien, leder av NSO i en pressemelding.

I likhet med Børlie poengterer NSO at om situasjonen for norske studenter vedvarer vil det trenges ytterligere tiltak for studentene, fra Storting og regjering.

– Men vi håper at det ikke blir tilfelle. Nå ønsker vi at alle norske arbeidstakere, enten de er studenter, eller ikke, kommer tilbake i jobb så raskt det er forsvarlig, avslutter Øien.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.