Faddersjef grillet etter rekordunderskudd på over en halv million

25
(FV) Bo Barstad, Erling Ove Berstad, Linda Dyvik, Grethe M. Strom, Mathilde Norberg-Schulz , Birgitte Fjelde Gunnarson, Jørgen Tande-Petersen, Kim Roger Andersen, Arnkjell Hustvedt og Christoffer Boe Baltzersen.

Faddersjef grillet etter rekordunderskudd på over en halv million

Men dette beløpet er bare midlertidig, og regnskapsfører spår større tall i vente. Ved Studentparlamentsmøtet 10.10 forklarer faddersjef Kim Roger Andersen at hovedårsaken til underskuddet var dårlig t-skjortesalg. 

Tekst: Ole Jacob Strønen Riise       Foto: Arkiv

– Vi merket veldig tidlig at t-skjortesalget var dårligere enn vi forventet. Løsningen på dette var å selge t-skjorter andre dager i uken også for en lavere pris, sa Andersen under parlamentsmøtet.

Tross forsøket på å redde inn igjen inntektene tapte Fadderfestivalen mer enn 240 000 kroner på et svakt t-skjortesalg.

Ifølge fadderrapporten hadde Fadderfestivalen inntekter på 2 443 953 kroner, samtidig som utgiftene hadde en prislapp på 3 009 624 kroner. Dermed sitter festivalen igjen med et underskudd på 565 671. Dette utgjør et avvik på 28 prosent fra budsjettet i 2018.

Dette er det største underskuddet fadderuken i Stavanger har hatt noensinne. Det eneste som kan måle seg var fadderuken i 2009. Da lå underskuddet på litt mer enn 100 000 kroner.

Men det viser seg at beløpet oppgitt i årets fadderrapport ikke er nøyaktig. På møtet kom det frem at flere utgifter ikke har blitt oppført i Fadderrapporten, blant annet fra 2017.

Opphetet møterom

Under Studentparlamentsmøtet haglet det inn kritiske innspill, spørsmål og replikker til Kim Roger Andersen som svarte over telefon. Stemningen var amper.

– Fadder kommer antakeligvis til å gå mer i minus enn det som er presentert i rapporten, fordi flere utgifter fra 2017 ikke er inkludert i oversikten. Fadder har fremdeles en utestående betaling på 39 000 kroner. Hvorfor har dere ikke gjort rede for disse tallene tidligere for parlamentet, spesielt når det angår så høye summer? Spurte StOr-leder Cathrine Johanne Sønvisen under møtet.

– Her må jeg legge meg flat. Det er på min kappe å informere parlamentet om den økonomiske situasjonen. Etter fadderuken var jeg ikke tilstede og Jørgen Tande-Pettersen (red.anm. nestleder i Fadder) måtte legge frem tall han ikke hadde full kontroll på. For dette beklager jeg, og tar det på min kappe, svarte Andersen.

Dro på ferie etter festivalen – selv med rekordunderskudd

Selv med et dundrende underskudd, dro Fadderstyret på en “blåtur” etter fadderuken. Dette har blitt en tradisjon for Fadder. Med større festival, mer midler og mer arbeid, har blåturens budsjett vokst i takt med fadderfestivalen.

Under parlamentsmøtet hevdet Andersen at årets utgift for Fadderstyrets blåtur til Gran Canaria lå på omkring 55 000 kroner. Dette ble tema for debatt i Arbeidsutvalget.

– Hva gjorde dere for å begrense utgiftene på blåturen ettersom dere visste dere gikk i minus? Hvordan kan dere i det hele tatt rettferdiggjøre denne turen? Spurte tidligere Faddersjef og medlem i arbeidsutvalget, Christian Pettersen.

Til dette svarte Andersen at Fadder kjøpte billettene i november 2017, og at de brukte omtrent 5000 kroner per person. Videre forteller han at Fadder var sparsom med pengebruken på selve reisen. Det eneste som ble forespurt var at transportkostnader bli trukket av fadderpengene og ikke privat.

– Vi hadde ikke fått pengene for billettene refundert om vi hadde droppet turen ettersom kanselleringsfristen hadde utløpt. Om jeg hadde droppet hele blåturen hadde det vært veldig kjipt for dem som bidro og jobbet hardt for fadderfestivalen, legger han til.

Kjøpte også t-skjorter for VID

Under fjorårets festival ble det solgt 4184 t-skjorter. Fadder beregnet å selge omtrent like mange i år og bestilte derfor 4200 t-skjorter. Problemet oppsto da det bare ble solgt 3399 t-skjorter under fadderuken.

FÅR KRITIKK: Faddersjef Kim Roger Andersen.

Under møtet kom det også frem at Fadderstyret kjøpte inn 400 ekstra t-skjorter til festivalen, altså totalt 4600. Disse t-skjortene skulle selges til faddere og fadderbarn ved VID og BI. Kjøpet av de 400 ekstra t-skjortene ble ikke godkjent av Studentparlamentet.

– Grunnen til at vi kjøpte de ekstra t-skjortene var at det hadde vært ubehagelige hendelser i tidligere år med mobbing fordi VID og BI har andre t-skjorter. I år ønsket vi å tilby alle som deltok i fadderuken ved ulike utdanningsinstitusjoner, samme t-skjorte, sa Andersen.

Vil få konsekvenser for fremtidige fadderfestivaler

StOr-leder Cathrine Johanne Sønvisen forklarer at årets rekordunderskudd kommer med en prislapp.

– Den kommende fadderfestivalen vil bli påvirket på en eller annen måte, men mer vet vi ikke på nåværende tidspunkt, sier hun.

Til spørsmålet om hvem som kommer til å betale for underskuddet, sier Sønvisen at Arbeidsutvalget er i dialog med UiS om en eventuell løsning.

– Først må vi kartlegge hva som har skjedd og grunnen til at det har vært et underskudd i år. Deretter må vi se på hvor stor andel av underskuddet StOr skal betale for, og hvor mye UiS skal betale for. Det nåværende underskuddet er ikke veldig heldig, men en bra fadderuke var det.

I fremtiden ser Sønvisen for seg at et mulig tiltak for å forhindre slik underskudd kan være at Fadder ikke er underlagt StOr.

– Det vi kan gjøre nå er å ha en dialog med Fadder og sørge for at de får den bistanden de trenger, sier Sønvisen.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.