Engelsk opptur

0

Joakim Miøen, Balløya.

Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Balløya blir skrevet av Joakim Miøen.

Etter noen år i skyggen, er det tid for de engelske lagene å skinne i Europa igjen. Mange har satt spørsmålstegn ved kvaliteten på de engelske topplagene de siste årene. Tidligere var lag fra balløya gjengangere i Champions League-finaler. Fra 2005 til 2012 var England representert i syv av åtte finaler i Europas gjeveste klubbturnering. De tre siste årene har de derimot ikke vært i nærheten. Jeg tror det er på vei til å snu.

Det er flere grunner til at jeg tror det. For det første er det den kommende TV-avtalen som er enorm. Vi ser allerede at engelske klubber har penger de i andre land kan se langt etter. Bare det at Dimitri Payet spiller i West Ham, eller at Xherdan Shaqiri spiller i Stoke, bekrefter dette. Men nå handler det om at jeg tror på et løft ute i europacupene. Ser vi bort fra pengene, så er det en ting jeg tenker spesielt på. Nemlig manager-situasjonen. Mange av toppklubben har skiftet eller kommer til å skifte manager i sommer eller etter neste sesong. Og det er ikke hvem som helst som har tatt turen til fotballens hjemland. Det er store navn. Og store navn tiltrekker seg store spillere. Og store spillere vinner store trofeer.

Milepæl
Vi kan begynne i Manchester, og vi begynner i den lyseblå delen. Allerede i år har de nådd en milepæl. De har nådd semifinalen i Champions League for første gang. Etter å ha feilet flere år på rad, skal de nå spille mot Real Madrid i kampen om en finaleplass. De begynner å få en del erfaring fra Europa. Og det er viktig. Men den store forskjellen neste år vil være Pep Guardiola. Han kommer garantert til å hente noen store navn i sommer. Han vil få penger til rådighet, og han tiltrekker seg klassespillere etter fantastiske resultater i Barcelona og Bayern. For Pep og City vil det bli et klart mål å løfte Champions League-pokalen.

“Om han skulle ta over van Gaals jobb i sommer, kommer han også til å få midler til å bygge sitt eget lag. Og da kan United fort være på vei tilbake til mot europa-toppen”

Et lag som har løftet CL-pokalen flere ganger, er City’s røde naboer. Manchester United var i Champions League-finalen i både 08’ 09’ og 11’, men etter det har ikke United-fansen hatt mye å juble for mot internasjonal motstand. Denne sesongen røk United ut etter å ha havnet bak både Wolfsburg og PSV i gruppespillet. Wolfsburg og PSV altså. Louis van Gaal har ikke levert som forventet, og både fansen og spillerne virker utålmodige. Det er ikke bare resultatene som har uteblitt. Det har også vært stor mangel på underholdning knyttet til nederlenderens spillestil. José Mourinho har i det siste vært sterkt linket til sjefsstolen på Old Trafford, noe han også var når Sir Alex i sin tid ga seg. Selv om det ikke gikk som planlagt for Mourinho i Chelsea denne sesongen, er han en garantist for suksess. Ikke alle er glade i måten han jobber på, men den er effektiv. Om han skulle ta over van Gaals jobb i sommer, kommer han også til å få midler til å bygge sitt eget lag. Og da kan United fort være på vei tilbake til mot europa-toppen. Mourinho er kjent for å være et taktisk geni, og det trengs for å nå langt i CL. Nå er det langt ifra sikkert at det er det som kommer til å skje. Men noe må skje. United-fansen håper vel at Giggs skal ta over å bli en slags ny Ferguson. Men det vel kanskje for godt til å være sant.

Jerngrep
Hos Mourinhos gamle arbeidsgiver Chelsea har allerede brikkene begynt å falle på plass for neste sesong. Antonio Conte forlater sin jobb som Italia-trener etter sommerens EM-sluttspill, og setter kursen mot London. Conte styrte Juventus med jernhånd i sin tid, og gjorde dem om til en seiersmaskin. Det er også det han er hentet til Chelsea for å gjøre. Hvis Conte får inn noen italienske krigere som kan tette igjen bakover, kan Chelsea bli farlige. De er foreløpig det siste engelske laget som har løftet CL-pokalen, etter at Drogba sikret seieren mot Bayern i 2012. Den følelsen er nok Abramovitsj interessert i å gjenskape. Og han har aldri vært redd for å kaste penger etter de spillerne han vil ha.

“Når den karismatiske tyskeren får litt tid med den unge troppen, samt at han får satt sitt preg på laget når sommervinduet åpner, ser jeg ikke noen grunn til at han ikke kan gjøre Liverpool til en toppklubb igjen”

En annen mann, som får spillerne til å krige, er Jürgen Klopp. Etter at klopp tok over Liverpool har de fremstått som et annet lag. De jobber for hverandre og for manageren, og har en mye tydeligere spillestil. Klopp viste også at de kan hevde seg i Europa, når han slo ut sin tidligere arbeidsgiver etter en helt eventyrlig snuoperasjon på Anfield. Fansen er storfornøyd med «The normal one», og det var heller ikke feil med 4-0 seier i sitt første Merseyside-derby. Når den karismatiske tyskeren får litt tid med den unge troppen, samt at han får satt sitt preg på laget når sommervinduet åpner, ser jeg ikke noen grunn til at han ikke kan gjøre Liverpool til en toppklubb igjen. Vi husker jo alle hva Liverpool har gjort i Champions League tidligere.

Ungt maskineri
En annen klubb som har tatt store steg mot toppen denne sesongen, er Tottenham. Mauricio Pochettino har gjort det unge Spurs-laget til et maskineri. Det prosjektet han har satt i gang er utrolig spennende. Spillere som Eriksen, Kane, Alli og Dier kan være med å prege både Spurs og engelsk fotball i mange mange år fremover. Det at de mest sannsynlig er tilbake i Champions League i tillegg, vil gjøre at de også vil tiltrekke seg større navn, og dermed ta enda flere steg.

“Det er mange av toppklubbene i England som allerede har planene klare for de neste årene. Og når klubbene forsterker lagene sine, vil det sette i gang en dominoeffekt”

Et lag som ikke tar steg verken opp eller ned, er Arsenal. De kommer seg alltid til CL, men de tar aldri steget helt opp på toppen av pallen. Fansen begynner å bli lei, og Arsène Wengers tid begynner å nærme seg slutten. Nå ser det nok ut til at han fortsetter ut neste sesong, men etter det må de nok begynne å tenke på nye krefter. Får de inn en toppspiss i tillegg til en taktisk klok manager, kan de nå langt med den stallen de har. ZIL og Sanchez er også ventet å signere nye kontrakter.

Det er mange av toppklubbene i England som allerede har planene klare for de neste årene. Og når klubbene forsterker lagene sine, vil det sette i gang en dominoeffekt. De andre lagene blir også nødt til å forsterke, for ikke å henge etter i kampen om CL-plassene. Det gjør at de presser hverandre til å bli enda bedre. Spanske lag har gått seirende ut av både CL og EL de to siste sesongene. Det kan også skje denne sesongen. Men i år er de engelske med og kjemper. City er i semifinalen i CL, mens Liverpool har tatt seg til semi i den nest gjeveste turneringen. Jeg tviler på om noen av de går seirende ut i år, men jeg er ganske sikker på at begge lagene tar store steg neste år. Med noen av de beste managerne i verden på plass, vil det være et spørsmål om tid før kapteinen på et engelsk lag hever Champions League-pokalen over hodet igjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.