Dropper animalske produkter for miljøet 

41

Dropper animalske produkter for miljøet 

Tekst og foto: Ingvild Wathne Johnsen

Tilbudet på plantebaserte retter og produkter øker stadig, også i Stavanger. Det kan vise seg å være godt både for helsa og planeten.  

– Det jeg spiser er en personlig ting. Jeg snakker ikke om det med mindre folk spør, egentlig. Men jeg merker jo at jeg får kommentarer her og der. For det meste er det bare hyggelig – folk er ganske interesserte i veganisme, sier Øydis Rake Hegg.  

På Renaa Xpress har hun flere retter å velge mellom – retter som ikke skal inneholde hverken kjøtt, egg eller meieriprodukter. Steder som tilbyr vegansk mat har det blitt stadig flere av siden Hegg ble veganer for fire år siden. Og flere blir det nok, skal vi tro trenden. 

– Det er kanskje særlig på steder som dette at man opplever en mer åpen tilnærming til vegansk og vegetarisk kost. Og det at de har tilbudet, viser jo at de anerkjenner det, fortsetter Hegg.  

Miljøvennlig mat  

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at grønnere kost på tallerkenen også er et grønnere og mer miljøvennlig alternativ. Allerede i en rapport fra 2006 konkluderte FNs Organisasjon for Ernæring og Landbruk at kjøttproduksjon på verdensbasis bidrar til et større utslipp av klimagasser enn transportsektoren. Mest miljøskadelig er biff og lam, som har et utslipp som er 250 ganger høyere enn produksjonen av grønnsaker. 

Det samme var konklusjonen da forskere ved Universitetet i Minnesota så på kildene til drivhusgasser i matproduksjon. Kjøttproduksjonen er en åpenbar versting. 

Også for Øydis Rake Hegg var klima et viktig perspektiv når det kom til å endre på kostholdet. Som politisk engasjert var hun klar over hvilke utfordringer vi står ovenfor, både lokalt og globalt, og så fort at et plantebasert kosthold ville gå best overens med viktige verdier.  

– Jeg har egentlig alltid hatt lyst til å være veganer. Jeg har hatt et behov for å uttrykke meningene mine på den måten. Det var nok gjerne miljø som fikk meg til å innse at det var riktig, og ikke helse. Det har jeg aldri brydd meg særlig om, selv om jeg har merka at kroppen fungerer bedre ved å spise sånn her, sier hun.   

Helsedirektoratet i ryggen 

Når det kommer til de helsemessige fordelene forbundet med vegetarkost har også store aktører som Verdens Helseorganisasjon og Helsedirektoratet i Norge kommet på banen de senere årene. I 2015 endret sistnevnte på egne retningslinjer og anerkjente at man som veganer kan dekke behovet for alle viktige næringsstoffer. Verdens Helseorganisasjon vekket samme år oppsikt da de i en rapport la fram at behandlet kjøtt som pøler, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende. 

Dette har endret mye, mener Hegg. 

– Når autoritetspersoner som Helsedirektoratet kan oppfordre til vegetarisk og vegansk kost, blir ting plutselig veldig annerledes. Tilbudene i butikk blir større og bedrifter retter seg stadig mer mot veganere og er villige til å satse på veganske produkter, sier hun.  

Når det i slutten av februar skal introduseres nye dagligvareprodukter til norske forbrukere, er en rekke av disse i år plantebaserte. Og det er ikke bare snakk om grønnkål og quinoa. På listen i år står også blant annet vegansk frossenpizza og kroneis. 

Likevel tror Hegg det viktigste ikke først og fremst er tilbudet, men kunnskap og informasjon knyttet til maten vi spiser. 

– Det er veldig mange som sliter med å lage god mat fordi de rett og slett ikke vet nok om matvarene de bruker og hvordan de fungerer. Det gjør en enorm forskjell. Dessuten tror jeg det er viktig at vi tenker kritisk og er klar over hvilken posisjon vi er i som forbrukere. Vi har jo et forbruk jeg mener vi fint kan se litt på. Gikk det greit for meg, bør det gå greit for andre også, for jeg er faktisk verdens lateste menneske, ler hun. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.