Døgnåpent førte til biblioteks-boom

0

Å være UiS-student er ingen åtte-til-fire-jobb. Dette ble tydelig da biblioteket opplevde en økning på 48 prosent etter at de sluttet å stenge.

Tekst og foto: Ine Espevik Larsen

– Vi er i ferd med å drukne i suksess, sier biblioteksdirektør, Gitte Solveig Kolstrup. For ett år siden fikk hun gjennomslag for sin hjertesak, nemlig å gi studentene muligheten til å lese akkurat når det passer dem. Enten det er klokken fire om natten eller på julaften.

Skepsis forsvant
I forkant av vedtaket ble det gjort en risikoanalyse. Vil noen bruke det som festlokale? Vil det svømme over av søppel? Kanskje noen uvedkomne vil overnatte i de behagelige sofaene? Ingenting av dette har skjedd, ifølge Kolstrup. Enkelte var skeptiske i forkant, men nå er all tvil borte. De økte bemanningen, og det kommer inn flere faglige spørsmål enn noen gang.
– Vi ser mye rot i hyllene, og det er bra! Det betyr suksess. Det er mye press på toalettene, noe som ikke er bra, men også det betyr suksess, sier direktøren.

«Folk har respekt. Det er et syn på biblioteksbøkene som felles eie», Gitte Solveig Kolstrup, biblioteksdirektør.

Hun håper imidlertid de får økt toalettkapasiteten snart, da toalettene i underetasjen får lide under bibliotekets popularitet.

Dansk inspirasjon
Kolstrup, opprinnelig dansk, stod i spissen også da Det juridiske fakultetsbibliotek ved Aarhus universitetsbibliotek startet med døgnåpent i 2007. Suksessen her førte til at hun engasjerte seg i å få til det samme ved UiS.

I Aarhus hendte det de fant pizzaesker og ølflasker blant bokhyllene dagen derpå. Likevel er døgnåpent bibliotek et så godt tilbud at det ikke kan la seg påvirke av noen få enkelthendelser, mener Kolstrup. Her i Stavanger har altså ingenting av eventuelle faremomenter skjedd. Derfor valgte de å fortsette med ordningen etter et halvt år som prøveprosjekt.

Én av fire leser om kvelden
Kolstrup forteller at 25 prosent av de lesende kommer utenfor betjent tid, som er fra klokken åtte til seks. Etter dette kommer Securitas innom to ganger i løpet av natta, og er tilgjengelige via en alarm-knapp ved resepsjonen. Heller ikke svinn-statistikken har gått opp.
– De som vil stjele bøker gjør det uavhengig av om vi har døgnåpent. Dette er et utrolig lite problem i forhold til hvor mange som er innom, sier Kolstrup.

Dessuten vil de som prøver seg bli fanget opp av kameraet i inngangen, uavhengig av når på døgnet det er. Direktøren mener uansett at nordmenn har en god etikk når det kommer til bibliotekskultur.
– Folk har respekt. Det er et syn på biblioteksbøkene som felles eie, betalt av felles midler, understreker hun.

Direktøren har ofte vært innom selv i ti-elleve-tiden, og bitt seg merke i at det er lite forskjell mellom når biblioteket er betjent og ikke.
– Folk sitter rolig og leser, eller snakker lavt. De viser respekt uansett, understreker Kolstrup.

Arbeidsro
Klokken er halv ti en torsdagskveld, de ansatte har gått hjem for flere timer siden, men fortsatt jobber studentene flittig på biblioteket i Kjølv Egelands hus. Selv om det er en stund til eksamensrushet, er det likevel noen titalls studenter som prøver å bli venn med pensum.

Ei som nyter godt av bibliotekets døgnåpent er Mallin Bjørheim Gjesdal (24). Lektorstudenten har akkurat startet på masteroppgaven om historiebruk i flyktningkrisen. Hun synes det er flott med muligheten til å studere når det passer henne.

mallin1HARDT ARBEID: På biblioteket kan Mallin Bjørheim Gjesdal med masteren til sent på kvelden.

Å sitte der alene på nattestid hadde hun sannsynligvis ikke vært redd for, men synes likevel det er greit å høre om alarmknappen ved resepsjonen.
– Den tror jeg ikke det er så mange som vet om, sier Gjesdal.

Stort sett er det arbeidsro å få, men av og til kan folk bli ekstra skravlete om kvelden, legger hun til. Nå nærmer klokka seg ti, og lektorstudenten håper hun er ferdig innen en time.
– Det er greit å kunne sitte her. Hadde jeg vært hjemme, så hadde jeg vel sittet og sett en serie nå, sier hun med et smil.

FAKTA:
Antall besøkende på universitetsbiblioteket, avdeling Ullandhaug, på vårsemesteret de siste tre år:
2014: 119 213
2015: 137 966
2016: 203 865

Uke 19 2016 (travel eksamensuke): 11 539 besøkende.
– Av disse kom en fjerdedel utenom betjent åpningstid (etter klokken seks), og seks prosent kom mellom klokken tolv på natta og åtte om morgenen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.