Disse kjemper om å bli ny UiS-rektor

0
Kandidater til UiS Klaus Mohn og Dag Husebø Foto: UiS/arkiv

Disse kjemper om å bli ny UiS-rektor

Universitetet i Stavanger jakter ny rektor, og åtte har søkt om å bli Marit Boyesens etterfølger. Smis kjenner til at to interne kandidater nå kjemper om jobben.

Tekst: Kjetil Broms      Foto: Arkiv/UiS

Av de åtte kandidatene er seks menn og to kvinner. Seks av de som nå kjemper om å bli øverste sjef for over 10 000 studenter i Stavanger, er interne søkere. Det vil si at de allerede har en stilling ved universitetet. To søkere er ikke fra universitetets egne rekker. De interne søkerne er instituttleder Tor Hemmingsen, prorektor Dag Husebø, instituttleder Gro Johnsen, professor Einar Marnburg, professor Klaus Mohn og dekan Elaine Munthe. De to eksterne søkerne er Thorbjørn Gaarder og Victor Riboo. Førstnevnte har dukket hyppig opp på søkerlistene til toppjobber i offentlig sektor i årevis, så langt uten å få napp. Riboo er ingeniør, og er bosatt i Sogndal.

Toppkandidater

Den nye rektoren har stillingen i fire år, med mulighet for ansettelse ytterligere fire år. Etter det SmiS erfarer er det på nåværende tidspunkt to kandidater som leder an i kampen om å bli universitetets nye rektor. De to er prorektor Dag Husebø og professor Klaus Mohn.
Prorektor Dag Husebø.

Prorektor

Dag Husebø har lang fartstid i UiS, både som student og ansatt. Han har tatt p.h.d i utdanningsvitenskap, og har vært ansatt siden 2003. Han er nå førsteamunensis og prorektor, og har i følge UiS verv som European Consortium of Innovative Universities og nasjonale verv i UHR-Utdanning, UHR-Museum og digitaliseringsstyret for høyere utdanning og forskning. Husebø har også figurert utenfor den akademiske verden, blant annet som styreleder i Viking FK. Til universitetets hjemmeside sier Husebø:
– Jeg søker stillingen som rektor ved UiS basert på sterk motivasjon og tro på egne lederegenskaper. Lederegenskapene er knyttet til erfaringer, forskning og en sterk relasjonell kompetanse. Jeg er en person som ser folk og som motiverer til felles innsats. Jeg kjenner UiS inngående som organisasjon, og også våre samarbeidspartnere nasjonalt og internasjonalt.
Professor Klaus Mohn.

Fra Handelshøgskolen

Også Klaus Mohn har doktorgrad fra UiS, i petroleumsøkonomi. Mohn har siden jobbet som forsker i SSB og i DNB Markeds, og sitter i to av regjeringens ekspertutvalg. Han har vært ansatt i full stilling som professor ved universitetet siden 2013. Klaus Mohn har i motsetning til flere av de andre søkerne hatt en rekke stillinger i privat sektor. Til universitetets hjemmesider fremmer han dette som en fordel.
– Jeg har vokst opp sammen med UiS og sett den rivende utviklingen på nært hold, både fra utsiden og nå fra innsiden. Derfor har jeg ambisjoner på vegne av universitetet. Med en karriere i grensesnittet mellom akademia, næringsliv og samfunn, er tiden kommet til å bruke kompetansen i større lederoppgaver.

Ny prosess

For første gang skal rektor-stillingen bli bemannet gjennom en søknadsprosess. Tidligere har stillingen blitt bemannet gjennom valg. Nytt er også at kandidatene har blitt gjort tilgjengelig for offentligheten. Ansettelsesprosessen gjøres av et såkalt innstillingsutvalg, som består av et knippe ansatte og studenter ved UiS, samt eksterne styrerepresentanter. Utvalget vil presentere sin slutning for styret ved universitetet, som så vil velge sin nye rektor. UiS opplyser at denne avgjørelsen trolig kommer til å gjøres i starten av desember.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.