Diskografi: XO, 2016

0
Mitski's new album, Puberty 2, comes out June 17

Nå er det jul igjen, som min norsklærer pleide å si. Og etter jul kommer nyttår. 2016 har vært et realt drittår på mange måter, men det fantes lyspunkter, og mange av disse lyspunktene strålte ut i gjennom øreplugger og stereoanlegg. De dunket ut av bassrørene fra bilene som rånet rundt Vågen, og de trøstet oss i søvn etter lange netter med eksamenslesingen.

Det er tid for å se tilbake på musikkåret 2016. Alle har sine personlige lytteropplevelser og preferanser, men dette er mine. Jeg vil fokusere på noen av årets beste låter, låter som kanskje har gått deg hus forbi, låter som ikke nødvendigvis har hatt noen stor rotasjon på radio eller Spotify. Dette er ikke en Topp 10-liste – dette er et utdrag, et lite knippe av låtene som gjorde inntrykk på meg personlig. Fra Pop-Punk til Hip Hop, Indie og RnB, her er noen av mine favorittlåter fra 2016.

Hjerteslag – «Sang Til Sonja»
Heldigvis lurte det seg en Norsk sang inn på listen. Jeg liker nesten alle typer musikk, men jeg er en sucker for gode pop-melodier. Bergensgutta i Hjerteslag slår til med en lengtende, smånaiv og følelsesladet odé til Sonia. Jeg vet ikke hvem Sonia er, og det driter jeg i.  «Sonia, kom og dans me meg, vi danser til vi flyyyyr av sted», synger vokalist Robbie Lie Eidevik i refrenget, på en sky av gitarreverb. Det burde ikke funke på papiret. Men noen ganger trenger man ikke å gjøre ting så jævla komplisert. Det bare funker!

«Som barn av foreldre med ulik etnisk bakgrunn var familien hennes konstant på flyttefot, og hun skildrer ensomheten og identitetskrisene på en måte som mange kan kjenne seg igjen i»

Mitski – «Your Best American Girl»
Jeg husker første gang jeg hørte «Today» av The Smashing Pumkins, og hvilket inntrykk det gjorde på en yngre versjon av meg selv. Hvordan lydbildet gikk fra å være from som et lam, til at det eksploderte som en vegg av lyd inn i hodetelefonene mine. «Today» var et skoleeksempel på «Quiet-Loud»-dynamikken, et virkemiddel som dominerte den alternative rocken på tidlig 90-tall. «Today» har alltid vært en av mine favorittsanger med denne oppbygningen, men i 2016 måtte The Smashing Pumpkins overlate tronen til Mitski, den nye dronningen av «Quiet-Loud». Som barn av foreldre med ulik etnisk bakgrunn var familien hennes konstant på flyttefot, og hun skildrer ensomheten og identitetskrisene på en måte som mange kan kjenne seg igjen i. Jeg er også et resultat av to ulike etniske bakgrunner, og jeg identifiserer meg personlig i mye av det Mitski forteller om.

Vince Staples, A$AP Rocky – «Prima Donna»
For noen måneder siden sto jeg inne i knebøystativet på Bjørns Gym, svett og jævlig. Jeg skulle akkurat til å gi opp den siste reppen, når bassen på «Prima Donna» drønner inn i trommehinnene mine. Jeg klarer tre repetisjoner til. Det er denne effekten de beste sangene til Vince Staples har på deg – de trenger seg inn i lillehjernen og setter i gang de steinalderske prosessene i hjenebarken din. Det er firce. Staples har alltid hatt et godt øre for produksjon, men på «Prima Donna» overgår han seg selv med både flyt og attitude. «I don’t need no accolades, boy I’m here to act a fool», rapper 23-åringen. Det tviler jeg ikke på, men han får uansett «accolades» av meg.

Frank Ocean – «Nikes»
Vi ventes i årevis. Hvor ble du av Frank? Vi savnet deg. Men som de beste superheltene: du kom du tilbake når vi trengte deg som mest. Takk Frank. XO XO.

Honorable mentions:
Jeffre Cantu-Ledesma – «Love’s Refrain»
Kelly Lee Owens – «CBM»
Hamilton Leithouser + Rostam – «A 1000 Times»
Inter Arma – «The Paradise Gallows»
MØ – «Final Song»

joachim-voll-diskografi«Diskografi» er en spalte om musikk, som blir skrevet av Joachim Voll.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.