DISKOGRAFI: Kjendishysteri

0

Ingvild Tjøstheim Steinsland, Musikkspalten.

“Diskografi” er en spalte om musikk, som blir skrevet av Ingvild Tjøstheim Steinsland.

Alle store artister og band har sine fans. Det går faktisk ikke an å være kjendis uten fans. Alle har sine egne måter å hylle idolene sine på. Noen er kanskje bedre enn andre.

Vi hører ofte om fans som følger etter kjendiser i timevis, sender de alt mulig rart i posten, og sniker seg inn i husene deres. Jeg lurer på hva de tenker mens de holder på med dette. «Jeg er så glad i han at jeg skal gi han melketennene mine!» Eller «Hvis jeg river av henne klærne, da legger hun merke til meg». Jeg kjenner i hvert fall ikke noen som liker å få klærne sine ødelagt.

Det er fint at folk har sine forbilder og sånt, men når de begynner å operere seg for å ligne på en kjendis, da krysser de grensa. Hvor mye bedre, enklere eller festligere blir livet ditt dersom du ser ut som Madonna eller Michael Jackson egentlig? Har de virkelig tenkt gjennom alt annet man kan bruke penger på?

Må en fan like alt en artist gjør? Artister og band prøver hele tiden nye ting for å være «up to date», noen ganger funker det, andre ganger funker det ikke så bra. Hva hvis du tatoverte et portrett av Miley Cyrus over hele ryggen i 2008, og ikke lenger er enig i hennes meninger?

Selv om det stort sett er kjendisers makt over fansen man legger merke til, har fans ganske mye makt over kjendisene også. Det er jo i bunn og grunn de som bestemmer om du er inne eller ute. Det er ingen som vil skrive om noen som ingen vil lese om.

Et av de vanligste spørsmålene kjendiser får i intervjuer med tenåringsblader er: «ville du ha datet en fan?». Her synes jeg det er overraskende mange som svarer nei. Jaja, det er mange fans som overdriver litt vel mye, men vil du virkelig være sammen med noen som ikke liker det du gjør? Må du liksom tapetsere veggene dine med bilder av noen for å kalle deg en fan?

Det er nok ikke bare lett å leve i søkelyset. Hvis du en gang nevner i en bisetning at du liker taco, er dette plutselig yndlingsmaten din. Og hvis Isac Elliot sier han foretrekker blondiner, kan det godt hende halve Norges befolkning mellom 13 og 17 drar rett til en frisørsalong og bleker håret. Man kan liksom aldri vite hva fans kan finne på.

Nå kan du få tak i alle mulige kjendisting på Ebay. Så lenge du har et kjent navn kan søppelet ditt bli solgt for mange tusen kroner. Har aldri helt skjønt hva folk gjør med disse tingene. Stiller du ut Justin Biebers brukte serviett? Rammer du den inn? Selv om den kanskje inneholder kjendis-DNA er det ikke særlig fint å se på. Jeg hadde skjønt det bedre dersom du hadde skaffet servietten selv. Da kunne du i hvert fall tenkt tilbake på den gangen du tilfeldigvis var på samme restaurant som Bieber og stjal servietten hans da han var på do. Hvis du har kjøpt den på internett står den bare der og minner deg på at du har brukt fem tusen på en papirbit som Justin Bieber kanskje har tatt på.

Det må være fint å ha noen som jubler så de får vondt i halsen hver gang du nevner navnet på byen du er i da. Av og til krever ikke fans mer enn at du vet hvor du befinner deg for å være fornøyd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.