Diskografi: Hva betyr det?

0

Jeg har egentlig aldri brydd meg noe særlig om tekstene på ulike sanger. Hvis du spør meg om handlingen i en sang kan jeg godt sitere hele teksten til deg nærmere feilfritt, men å fortelle deg hva den faktisk handler om, er noe annet. Jeg har liksom alltid tenkt at dersom teksten er «regn fra blå himmel», så betyr det rett og slett at himmelen er blå, men at det begynner å regne. For andre er det jo åpenbart at dette handler om noe sånt som at Gabrielle selv som ser ut til å ha med bra på utsiden, men egentlig føler seg dritt. Ikke vet jeg.

Hvorfor skal alt alltid pakkes sånn inn? Hvis du har noe du vil ha sagt med sangen din er det mye bedre hvis folk bare skjønner det, enn at du må forklare det tre-fire ganger først. Ta for eksempel sangen «I Shot the Sheriff». Denne skal visstnok handle om prevensjon. Har du skjønt det? Ikke jeg heller.

Av og til er det faktisk ikke noen dypere mening med teksten. For eksempel i «Every breath you take» av The Police. Teksten som lyder «Every breath you take. Every move you make. Every bond you break. Every step you take. I’ll be watching you» blir ofte tolket til å være en klassisk kjærlighetssang om to mennesker som elsker hverandre. Sting har selv fortalt at teksten handler om en kontrollerende forfølger.

«Visste du for eksempel at sangen «Macarena» handler om en pen dame som forfører menn?»

Det finnes jo også sangtekster som egentlig har ganske interessante meninger. Ting som du bare aldri har tenkt på før, men som gir helt mening når du først hører det. Visste du for eksempel at sangen «Macarena» handler om en pen dame som forfører menn? Dette kommer egentlig ganske tydelig fram i teksten med linjer som «They all want me, they can’t have me» og «And if you’re good I’ll take you home with me», men vi er jo for opptatt av å riste på rumpa til å få med oss det. Sangen skulle egentlig hete Magdalena, men det måtte endres da gruppa kom over en annen sang med samme navn.

Hvis du faktisk hører på teksten, så er det ganske vanskelig å få U2-sangen «One» til å passe inn i brylluper og konfirmasjonsfilmer som folk av en eller annen grunn liker å bruke den til. Denne sangen handler om Bonos far og deres turbulente forhold. Når du skal velge en sang å bruke i en video som skal vises til hele slekta kan det kanskje være lurt å tenke gjennom hva de faktisk synger. Jeg skjønner de som bruker den da, de synger jo tross alt «love» mer enn ti ganger.

Du trodde kanskje Aretha Franklin-sangen «Respect» handler om kvinnerettigheter. Dessverre er det nok nærmere det motsatte. Låtskriver Otis Redding skrev nemlig egentlig denne sangen til seg selv. Ikke nok med det, men på den tiden var også respect slang for sex. Jepp, «All I’m asking, is for a little respect when you come home». Noen ganger endrer en sang totalt mening bare ved å bytte artist.

Ingvild Tjøstheim Steinsland, Musikkspalten.«Diskografi» er en spalte om musikk, som blir skrevet av Ingvild Tjøstheim Steinsland.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.