Daniel fra UiS inspireres av SpaceX

Datateknologistudenten Daniel Cau Varming har alltid vært interessert i romfart. Nå har han startet en egen romfartsorganisasjon på Universitetet i Stavanger (UiS) som heter UiS Aerospace.

3
Daniel Cau Varming studerer datateknologi på UiS. Han startet romfartsorganisasjonen UiS Aerospace. FOTO: Fredrik Sirevåg

Det har UiS aldri hatt før, ifølge Varming.

– Jeg fikk veldig lyst og har alltid likt ting som flyr som for eksempel raketter. Det er utrolig spennende så det kommer egentlig som en inspirasjon av de mange oppskytingene til Space X og bare en generell interesse i luft og romfart, sier Varming.

Han påpeker at Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) allerede har en lignende organisasjon.

– Vi synes det er veldig viktig for framtiden å drive med utforsking av teknologi og verdensrommet.  I tillegg vil vi at universitetet skal bli med på denne teknologiske utviklingen og unngå at UiS halter etter på studentsiden, sier Varming.

Organisasjonen skal blant annet drive med raketter og samler studenter fra ulike linjer som datateknologi og automatisering og elektronikkdesign

UiS Aerospaces første rakettprototype. FOTO: Fredik Sirevåg

– Vi vil at Stavanger skal kunne henge med i utviklingen. Jeg tenker at det kan bli utfordrende, men med de rette folkene så kan det bli veldig gøy og læringsrikt, sier Varming.

Han skal blant annet lede et prosjekt-team som skal lage og skyte opp en rakett.  I prosjektgruppen skal de være tolv stykker totalt. En av medlemmene er Erlend Fagerheim Eide som studerer automatisering og elektronikkdesign.

– Jeg håper jeg har gode ideer i ny og ne og at jeg kan få lov til å bidra på elektronikk biten som er min spesialitet. Jeg håper at vi får til store ting, sier Eide.

Erlend Fagerheim Eide er nestleder i UiS Aerospace. FOTO: Fredrik Sirevåg

I den skrivende stund er planen å bestille de resterende delene til raketten. En av tingene de mangler til prosjektet er en motor som skal ned i bunnen av raketten. Rakett-prosjektet byr på flere utfordringer.

– Det er mange ting som kan gå galt med en sånn rakett. Den kan være bygd for skrøpelig og gå i oppløsning. Motoren kan ha problemer med å starte. Elektronikken kan være feil så den ikke klarer hente noen ut noe data av verdi, sier Varming.

Med seg på laget har de også avdelingsleder på UiS ved det teknisk- naturvitenskapelige fakultet, Inge Christ, som veileder. Han har brukt raketter i fysikkundervisningen sin i mange år. I tillegg har han vært gjesteforeleser på NASA sin space camp i byen Izmir i Tyrkia siden 2011. Han kommer ikke på noen andre romorganisasjoner for studenter som har eksistert tidligere på UiS.

–  Jeg synes det er gyselig viktig at studentene finner hverandre i et slikt prosjekt som dette. Det er jo tverrfaglig og sett med mine øyne så er dette en vanvittig spennende invnovasjonbit i stedet for å bare lese pensum så dette er musikk i mine ører, sier Christ.

Inge Christ er avedlingsleder ved det teknisk-naturvitenskapelige fakultets institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi. FOTO: Fredrik Sirevåg

Varming håper de kan skyte opp raketten i sommer hvis alt går etter planen. Planen er å skyte den opp til cirka tusen meter før den lander bakken på igjen.

– Hvis vi har veldig lave forventninger så blir det ganske lett, men hvis vi skal få det til helt skikkelig så det kommer det til å bli veldig vanskelig og det er det vi prøver å gjøre, sier Varming.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.