Da en mann kollapset foran meg fikk jeg panikk – Dette kan jeg jo egentlig

0
DUMPET PÅ KJÆRLIGHETSDAGEN: Oda Karine Frøyen Vold ble dumpet av kjæresten sin på Valentinsdagen. FOTO: Privat

På vei gjennom Madla Amfi, midt på dagen på en mandag, falt en voksen mann sammen rett foran meg. Det tok nok ikke mer enn 3 sekunder fra jeg først la merke til at han snublet, til han lå over benken mellom oss. Hodet og beina dinglet slapt.

Da dette skjedde brainstormet jeg og en venninne en mulig sak til SmiS over telefonen. Den handler om seksualitet, nedstenging og behovet for nærhet som en naturlig del av oss. Med andre ord, hodet mitt var helt andre plasser enn førstehjelp, MARCH-drill og nummeret 113. Han kunne jo ikke ligge sånn over benken tenkte jeg, og dro han ned på gulvet.

Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har drillet på førstehjelp til en slik situasjon. X-antall livreddeprøver på svømmehallen, i tillegg til nivå 2 sanitet, slik alle andre som har gjennomført førstegangstjenesten har.

Men han oppførte seg ikke slik dukken Anne gjør. Dukken Anne har ikke ekte puls. Du bestemmer selv om hun har puls. Om makkeren fra rekrutten har puls, er det befalet som bestemmer det. Når din egen puls løper løpsk er ikke konsentrasjonen som kreves for å finne noen andre sin på plass. Det kan jeg ikke huske at noen, noensinne, har nevnt.

Er en mann bevisstløs om han har vidåpne øyne? Hva gjør du egentlig om du ikke vet om hjertet slår eller ei? Erfaringsvis: rop om hjelp til de mange som står og ser på og kanskje tenker «jeg kunne gjort det bedre enn henne». Og gjett hva, du ukjente som kanskje tenkte dette, det er mulig du kunne det. Men du kan ikke det med beina godt planta i jorda to meter borte.

Det kom en mann og tok over for meg. Noen ringte nødnummeret. Vekterne kom og mannen startet å kvikne til. På dette tidspunktet hadde mange andre kontrollen, og jeg tok handleposen min og gikk. Jeg bidro med en rask reaksjon, mer kunne jeg ikke gi. Jeg tror det skal gå bra med mannen og jeg håper så inderlig at jeg har rett. Selv hvor morbid det kanskje høres ut, er jeg takknemlig for opplevelsen. Dersom det noensinne skulle komme en neste gang klarer jeg kanskje å hjelpe.

God bedring til deg, ukjente mann. Jeg håper du har det bra.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.