Bryan fra Singapore er fersk internasjonal student i Stavanger: – veldig annerledes!

42
Bryan Han Xin Chou. Foto: Fredrik Sirevåg

Bryan Han Xin Chou studerer master i environmental engineering ved Universitetet i Stavanger. Han mener Norge og Singapore skiller seg fra hverandre på flere måter.

Chou er på handletur i Rema 1000 butikken på Grannes i Stavanger. Han kikker på mobilen mens han støtter seg til handlevognen. Singaporeren står ved siden av noen chilier. 

– Jeg ser på en oppskrift til indonesisk sambal, en chilisaus, sier Chou, og viser bilde av oppskriften. 

Bryan ser etter løk. Foto: Fredrik Sirevåg

Chou sin plan er å bruke det til en asiatisk rett han skal lage hjemme i studentboligen. Han bor sammen med mange av de andre internasjonale studentene i en rød bygning på campus Ullandhaug. Ifølge Chou bor det omkring 40 mennesker i bygningen, og de fleste er internasjonale studenter.  For å bli bedre kjent med hverandre har de ulike dager der de lager mat fra hjemlandet 

– Det er min tur i februar, sier Chou. 

Han beveger seg bort mot brødavdelingen og plukker et av de billigere brødene. 

Retten han skal lage til de andre internasjonale studentene heter nasi lemak. Nasi lemak kommer egentlig fra Malaysia og er ris kokt i kokosmelk og pandanblander. Chilisausen er et vanlig tilbehør til denne og mange andre retter i Singapore, Indonesia og Malaysia. 

–  Jeg vil vise hvilke smaker asiatiske land har, sier Chou. 

Ingeniørstudenten fortsetter mot kjøledisken og løfter opp ulike varer som laks, pizzadeig og så videre, som er i ferd å gå ut på dato. Chou finner en pakke med pølser og legger den oppi handlevognen. Prisene på kjøttprodukter i Norge er mye dyrere enn i Singapore forklarer Chou. Derfor kjøper han nesten alltid kjøtt som går ut på dato.

Han plukker med seg en pakke med wienerpølser som er i ferd med å gå ut på dato. Foto: Fredrik Sirevåg

På veien tilbake mot studentboligene, forteller han om forskjellene mellom Norge og Singapore. For mens vi nordmenn er vant med å kjøpe mat i butikken og tilberede det hjemme i boligen vår, er virkeligheten en helt annen i Chou sitt hjemland. 

I Singapore, og de fleste asiatiske land, kjøper man mat ute.  Det er sjelden vi lager mat hjemme med mindre det er en spesiell anledning. Det er mer beleilig å spise ute enn lage mat hjemme. Hvis du kjøper mat ute her i Norge er det så dyrt, men hvis du lager mat hjemme så er det mye billigere, sier Chou. 

Han gir noen eksempler på hva han mener. 

– Hjemme i Singapore laget jeg nesten aldri mat. Det er ikke stor forskjell prismessig på å spise ute og lage mat hjemme i Singapore. En tallerken med ris og kjøtt koster bare to euro som er cirka 20 kroner. I tillegg koster en vanlig kaffe mindre enn en euro som er mindre enn 10 kroner.  

Det er ikke bare matprisene som er annerledes. 

–   Hvis jeg ser over veien her, så kan jeg se trær. I Singapore ser du bygninger overalt. Det er veldig tett med folk. De fleste bygningene er høyere enn ti etasjer. Et vanlig leilighetsbygg har ofte 13 eller 14 etasjer. I et slikt bygg er det typisk 200 – 300 husholdninger. Her ser du bare en bygning. Det er veldig annerledes, sier Chou.

 

Jobbet som ingeniør

Før han kom til Norge arbeidet han som ingeniør i et firma i Singapore. Jobben hans gikk ut på å selge industrielle produkter til ulike bedrifter i hjemlandet. Etter å ha besøkt et renseanlegg for avløpsvann som en del av jobben ble han inspirert til å søke på master i environmental engineering ved Universitetet i Stavanger. 

Jeg hadde noen valg, men så tenkte jeg at jeg kanskje skulle prøve Norge. Norge er et veldig undervurdert land hvor ingen reiser. Det så nydelig ut tenkte jeg, sier Chou. 

Han sitter i fellesrommet i den røde bygningen han bor i og har en kanne med kaffe på bordet. 

Chou har vært i oljebyen i to måneder. Han mener oppholdet så langt har vært bra. 

–  Av og til kan jeg føle meg litt nedenfor fordi jeg har ingen å snakke med på mitt eget språk. Men det har også gjort meg mer åpen for flere ting. Jeg får mingle med mennesker fra andre land. Det har vært veldig bra. Å få være med dem gir meg muligheten til å lære deres språk; tysk, polsk og så videre, sier Chou. 

Han synes Stavanger skiller seg ut fra andre norske byer han har vært i, som Oslo og Bergen.

–  Her bærer landskapet større preg av landsbygda. Det er mer rolig. I tillegg er det mange plasser hvor man kan gå tur. Jeg var også veldig glad for å finne dansetilbud her. Det er en måte å uttrykke meg på. De jeg danser med er norske som er veldig viktig. Å henge med dem gir meg et inntrykk av Stavanger fordi de har bodd her så lenge, sier Chou. 

 

Liker naturen

Chou liker menneskene, men også klimaet og naturen.  Det samme gjelder Atanu Das fra Bangladesh som står sammen med landsmannen Md Aktber Hussain i fellesrommet ved kjøkkenbenken. De studerer master i henholdsvis computational engineering og computer science.  

Hussein til venstre og Das til høyre. De jobber sammen på en gruppeoppgave der de analyserer datasett. Foto: Fredrik Sirevåg

–  Det er faktisk en veldig fin erfaring å bo her. Ting er veldig annerledes her: naturen, folket og stillheten. Alt dette er veldig bra og jeg nyter studietilværelsen min her. Samtidig blir jeg kjent med ulike mennesker og kulturer, sier Das. 

Rådgiver ved seksjon for opptak og veiledning Elias Conde Pais gleder seg over tilbakemeldingene fra de internasjonale studentene. Han er en av dem som gir informasjon om opptak til internasjonale studenter som ønsker seg til Norge for å ta mastergrad 

– Det at de trives er jo selvfølgelig veldig bra. Vi ser at de utvikler seg som profesjonelle og som personer. De blomstrer her i Stavanger fordi de kommer til et internasjonalt miljø hvor de kan lære av hverandre i klasserommet fra folk med ulike nasjonaliteter. Det er en skikkelig bra mulighet der du virkelig får utvikle både sine interkulturelle og akademiske ferdigheter, sier Conde. 

Tilbake på fellesrommet er Chou glad for at han får oppleve nettopp det. 

Jeg tror det å blande seg med ulike mennesker fra andre kulturer gir meg et større perspektiv på livet, sier Chou, som allerede neste uke skal få smake på belgisk mat lagd av de belgiske studentene i bygningen han bor i. 

Om noen uker er det hans tur. 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.