Bokanmeldelse: Oslo-Lillehammer-Hamburg

0

Anmeldt av Mia Langås Flåta

FAKTA:
Bok: Oslo-Lillehammer-Hamburg – En samtale med Ingvar Ambjørnsen
Forfatter: Kristopher Schau
Forlag: Cappelen Damm
Sjanger: Samtalebok

Visste du at Kristopher Schau skrev en særoppgave om Ingvar Ambjørnsen som 16-åring? Schau påstår å ha lest alt av Ambjørnsen og at hans eneste drøm i livet er et eget rom han kan gjøre til bibliotek.

Kristopher Schau bor i Oslo, Ingvar Ambjørnsen bor i Hamburg men har en jobb på Lillehammer, derav tittelen «Oslo-Lillehammer-Hamburg – En samtale med Ingvar Ambjørnsen».

Slik ble denne boka til: Schau får i oppdrag fra forlaget å skrive boka. Det skal være en samtale med Ambjørnsen. De to herrene sitter i en bil, på vei fra Oslo til Lillehammer. Schau har hengt en lydopptaker i taket på bilen og i boka gjengir han samtalen som han selv kaller «autentisk og kronologisk». Sett bort fra «hmm hmmm» og «ikke sant».

To menn som ifølge forfatteren sliter litt med å få flyt i praten og dekker over dette med småfnising og knegging. Men bok har det altså blitt til tross for det. To av Norges mest interessante personer, som man kanskje ikke skulle tro at noen gang skulle gjøre et samarbeid. Å sette disse to sammen for å gjøre et prosjekt, må sies var en kreativ tanke!

Schau kan fortelle om dype, viktige ting, og samtidig bruke ord som gjør teksten humoristisk, uten å virke useriøs. Innvikla setninger, men det har mening, så les den igjen.

Med tanke på bokas oppsett er det vel bare et tidsspørsmål før denne turen blir et teaterstykke. Eller en film. Hvorfor satte ikke Schau opp et GoPro-kamera i bilen? Når det kan bli bok ut av en samtale kan det vel også bli både film og radiodokumentar. «Oslo-Lillehammer-Hamburg – minutt for minutt». De som skal søke på teaterhøgskolen for femte gang har endelig tilgang til nytt materiale, og attpåtil er dette 98 prosent muntlig tekst. Kutte ut et par av sitatene til en av disse herrene og man kan få en monolog i toppklasse.

Det blir mange fine historier på veien, men til tross for at begge disse herrene er interessante og underholdene, blir det ikke den helt store leseropplevelsen. Å lese et muntlig språk er tungt, til tross for at boka ser lettlest ut.

Boka får pluss for kreativitet og Schaus ærlige og samtidig humoristiske tanke-skildringer. En bok som passer seg ypperlig når man er ute og reiser, merkelig nok.

Karakter: C

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.