Blod, puck og tårer: Krise for Oilers?

0
Hockey-spaltist Tore Asheim mener Oilers ikke imponerer stort om dagen.

Etter at juleferien var over og Stavanger Oilers returnerte til isen har det ikke gått som kravstore siddiser forventer. Laget har slitt, også med de mest grunnleggende tingene. Det var ikke alltid det gikk bra under Petter Thoresen, selv om det som oftest gikk veldig bra til slutt. En forventet alltid at laget ville kunne snu kamper de havnet under i.

En skal ikke være urettferdig mot Pål Gulbrandsen og de sportslige ansvarlige i klubben. Laget startet sesongen på virkelig solid vis, og en kunne nesten tro at det ville bli «meet the new boss, same as the old boss» selv om gullgarantisten Thoresen hadde forsvunnet til landslagsjobben. Laget gjorde det litt under pari i CHL, men det er mest fordi forventningene har blitt skrudd i været etter prestasjonene de to første sesongene i turneringen. I GET-ligaen var det, med unntak av et par feilskjær, «business as usual».

Så er vi der vi er nå. Det begynte med et hjemmetap mot Sparta i romjulskampen, hvor laget rett og slett fremstod som daffe. Det virket spesielt som om importene hadde fått litt for mye kalkun i seg, men det var egentlig ikke veldig stor grunn til bekymring. Ting ville liksom gå seg til. Dette ble bekreftet med en helt habil forestilling borte mot samme Sparta, som endte med seier. Oilers-fans gikk inn til 2017 med ganske liknende modus som de gikk inn i 2016 med. Så kom kampen mot Frisk/Asker, som endte med 5-1 tap på hjemmebane etter den absolutt verste perioden prestert av et Oilers-lag etter at de flyttet til DNB Arena høsten 2012.

Det var ikke bare at laget tapte som var urovekkende, det var måten de tapte stort på. Når Oilers ble knust i seriefinalen på Jordal i 2014 gikk de ikke ned uten kamp. Da var det matchstraffer over linja, det var slåsskamper, og Lars-Peder Nagel sendte en VIF-spiller på sykehus etter en fulltreffer. Det fremstod som noe flaut der og da, men det var også en påminnelse om at laget var fullt av spillere som rett og slett ikke ville akseptere å bli ydmyket på det viset.

Dessverre kan en ikke si det samme om måten de tapte på mot Frisk/Asker på. Det var en ren kapitulasjon, der det ikke virket som om de egentlig brydde seg stort. Dette er bekymringsvekkende, og det har også å gjøre med stilforandringen klubben har gjort på det taktiske planet. Thoresens fysiske NHL-inspirerte hockey har blitt erstattet av en mer europeisk inspirert stil. Sistnevnte kan se pent ut, og det så veldig pent ut på høsten, men en kan stille seg spørsmålstegn ved om det er sluttspillhockey. Trenden etter kampen mot Asker har vært negativ. Selv om klubben vant 2-0 hjemme mot M/S, endte de påfølgende kampene med tap mot henholdsvis Lillehammer og Stjernen. For første gang på flere år kan en faktisk begynne å bruke ordet «krise» om det som foregår i Oilers.

Thoresens fysiske NHL-inspirerte hockey har blitt erstattet av en mer europeisk inspirert stil. Sistnevnte kan se pent ut, og det så veldig pent ut på høsten, men en kan stille seg spørsmålstegn ved om det er sluttspillhockey.

Det går ikke bare på mangel på fysisk hardt spill, men det går også på mangel på effektivitet rent offensivt. En skaper mange skudd på mål, men klarer ikke å score. Keeperne svikter, og det er tydelig at Henrik Holm ikke er like god når Ruben Smith ikke er skadefri og dermed ikke en fullgod konkurrent som han har pleid å være. Ikke bare har Smith vært en fullgod konkurrent, han har tidvis vært den beste av disse to. Rivaleriet og konkurransen har gjort begge bedre, og gitt Oilers en utrolig stor fordel. De siste ukene har begge to i beste fall vært variable, og der Smiths unnskyldning er skadeproblemer har Holm ingen unnskyldninger.

Det er et par måneder igjen av grunnspillet. Stavanger Oilers har vist tidligere at de kan slå tilbake etter motgang. Pål Gulbrandsen og laget har alle forutsetninger for å gjøre nettopp dette, men de må ikke tro at det går av seg selv. Petter Thoresen sa det best; Sammen er vi sterke. Nettopp dette er hva de må tilbake til.

Skrevet av: Tore Asheim

Ble du nedbrutt av å lese om en mulig krise, kan du jo lese litt om fjorårets hockeyhøydepunkter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.