Bli kjent med Sosialdemokratisk liste

0

SMIS snakket med: Luke Ibrahim Nieber, Markedsføringsansvarlig, Rettsvitenskap og John Benjamin Lomeland, Standansvarlig og debattant, Lektor i historie.

Hva er deres «Elevator Pitch»?

«Sosialdemokratisk liste er en samling engasjerte studenter som står på hver eneste dag for å gi våre medstudenter en best mulig studiehverdag. Vi kjemper for de få og for de flere. Med gjennomførbare og kreative løsninger skal vi oppnå et bedre mentalt helsetilbud, et grønnere campus og friere akademia. Vi gir makten til studentene, og derfor er en stemme til oss, en stemme til deg selv.»

Historikk

Sosialdemokratisk liste stiller til valg med 19 representanter og har i dag 0 medlemmer i parlamentet, i følge StOr. Med andre ord har listen definitivt mest å vinne ved årets valg. Men manglende erfaring i parlamentet er ikke en stopper. 

– Vi er nykommerne på blokken, og har ikke vært innom parlamentet enda. Vi syntes det er en fordel, vi kan påpeke kritisk hva de andre har holdt og ikke har holdt, vi har med andre ord mest å bevise. De andre partiene har gått til valg på ulike lovnader, mens vi kan se på protokollen hva som faktisk har blitt gjennomført. Dette betyr at vi lærer direkte av erfaringen til de andre partiene, slik at vi kan operere enda bedre i fremtiden. 

Sosialdemokratisk liste har vært operativ tidligere, men stilte ikke til valg i fjor. På mirakuløst vis har én mann klart å samle en motivert gjeng som ønsker å utgjøre en forskjell. 

– Vi ønsker å trekke frem vår listeleder, Lawrence Dean Mulbah, som har motivert 17 personer som aldri har vært involvert i politikken tidligere. Han har rett og slett skapt et frisk pust i listepolitikken, hverken jeg eller John hadde vært her i dag om det ikke var for han. I tillegg vil vi trekke frem StOr som har gjort en fantastisk innsats i forbindelse med valget. Vi er godt kulturelt representert, dette betyr at vi representerer mangfold, og har friske kreative perspektiv.  

Fremtidige planer

Det er her listen må imponere. Det vil alltid være en stor forskjell på vage drømmer og konkrete løsninger. Sosialdemokratisk liste tror på sistnevnte, og kommer svært godt forberedt. 

– Med hjerte for samhold og mangfold skal vi fokusere på det nære og det små i relasjonsbygging på UiS. Vi ønsker ikke at studenter skal gå ensomme på Campus, for ensomhet går hånd i hånd med psykiske lidelser, som depresjon. Med konkrete og gjennomførbare løsninger skal vi gjøre en forskjell. Vi skal blant annet ha arrangementer på canvas, organiserte kollokviegrupper og lage en sosial plattform som skal forhindre at studenter spiser middag alene. I tillegg ønsker vi å øke antall helsepersonell, i form av flere psykologer og helsesykepleiere. Særlig når det gjelder helsesykepleiere som tar spesialisering i psykiatri som er et godt supplement til psykologer. Ungdom er vant med å gå til helsesøster fra tiden på ungdomsskolen og videregående. Helsesøsters kontor er det ikke knyttet like mye fordommer eller stigma til.

Og det er flott og fint. Det er alltid strålende når et parti har gjennomtenkte løsninger og en direkte angrepsplan. Men hvordan vil dette påvirke studentene? 

– Vi tror at våre godt gjennomtenkte, konkretiserte og lavkostnads idéer vil ha står gjennomføringskraft og påvirke studenter veldig positivt. Vi ønsker å sette studenten i fokus, og det er viktig for oss å gi hver student så mye mulighet til å bestemme og ta tiltak selv. Både når det kommer til miljø, akademia og mental helse, og det er uten å nevne plusset for lommeboken av å kunne pante flaskene til over 11 000 elever. Vi tror ikke at løsningen ligger på å be om millionsummer eller sette hovedfokuset på kun et sosialt lokale, men at det heller skal prøves å få til flere små, gjennomførbare tiltak i en stor bredde, som tilsammen vil utgjøre den store forskjellen. 

Sosialdemokratisk liste har nemlig en plan som hjelper både miljøet og studentene. Listen ønsker å opprette et samarbeid med hentepant-appen. Dette tillater at både enkeltpersoner og diverse organisasjoner kan registrere seg og faktisk pante selv. Da står vi i en win-win-win situasjon. Universitetet vinner, studentene vinner og miljøet vinner. Høyt på agendaen står også akademisk frihet. John og Luke ønsker å få på plass en podcast-ordning for forelesningene. På denne måten kan studenter som uteblir fra en forelesning få med seg nøyaktig hva og hvordan det ble sagt. Dette vil være et utrolig nyttig verktøy. 

Men vil ikke dette føre til unødig fravær i forelesningene?

– Disse skal ikke frigis før eksamen kommer, vi ønsker ikke fravær fra forelesningen, men heller et nyttig verktøy i eksamensperioden. 

Og det stopper ikke der. 

– Bedre praksisordninger. Vi vil bygge en bro mellom studielivet og arbeidslivet for alle. Vi er fullt klar over at ikke alle retninger kan ha praksis, men for oss som går rettsvitenskap burde det være mulig å ha opsjonsoppdrag, vi vet at studiet ofte er ganske annerledes enn arbeidslivet, og derfor er dette utrolig viktig for videreutvikling av studentene.

I tillegg har listen et fokus på psykisk helse. Gjennom flere konkrete tiltak ønsker representantene å gjøre overgangen fra hjemme- til borteboer enklere. Å bygge et nytt nettverk og å føle seg inkludert burde ikke være en utfordring. Dette ønsker de å oppnå via informasjon rundt allerede-eksisterende arrangementer sammen med tilførselen av nye. 

Avslutningsvis spør vi representantene hva favorittfaget deres er

– Favorittfaget mitt er Moderne Historie, studerer historie som hovedfag, det var skikkelig fint og se de geopolitiske endringene i kjølvannet av de store tragediene som sto bak første og andre verdenskrig, sier John. 

– Favorittfaget mitt må være NIRI (norske og internasjonale rettslige institusjoner), fordi her får jeg lært mye om hvordan de forskjellige rettslige institusjonene fungerer både nasjonalt og internasjonalt, og har lært mye om parlamentarismen, de forskjellige metoder for lovgivningsmyndighet, som har utrustet meg med en god kompetanse om hvordan forskjellige parlament fungerer og opererer, sier Luke. 

Valget varer fra 21.-31. oktober, og stemmen avlegges på stavangerstudentvalg.no 

Bli bedre kjent med Environmentalist!

Bli bedre kjent med Liberalmoderat Liste!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.