Balløya: Vaklende sesongstart

0

Jose Mourinho er godt i gang med sin første sesong i sjefsstolen på Old Trafford. United-fansen var superoptimister før sesongen, men når vi befinner oss i midten av oktober er det den lyseblå delen av Manchester som ser rosenrødt på fortsettelsen.

Vendingen
Nysigneringene ankom drømmenes teater som perler på en snor. Pogba, Zlatan, Mkhitaryan og Bailly skulle være brikkene som manglet i puslespillet Louis van Gaal ikke maktet å sette sammen. Den seiersvante portugiseren fikk en oppskriftsmessig og positiv start på sesongen. I Community Shield sendte United de regjerende seriemesterne skuffet av Wembley-matta etter å ha sett Zlatan prikke kula i nettmaskene og bli matchvinner i sin første offisielle kamp. Når Premier League-starten resulterte i tre strake seire, inkludert tre nye mål signert supersvensken på topp, trodde alle at United var i rute.

Men så snudde det. Og det var selvfølgelig den slemme naboen, anført av Pep Guardiola, som påførte de røde djevlene sitt første poengtap for sesongen. City kjørte store deler av kampen. Kevin De Bruyne herjet tidvis i sin offensive rolle, og sørget for at Manchester City tok den korte turen hjem med tre poeng. Zlatan dunket riktig nok inn et mål, men det forble et trøstemål. Likevel var ikke det noe krise. Mediene la ikke alt for mye i det. Men en drøy uke senere hadde pipen fått en annen tone. Med et sterkt lag, ble det tap for Feynoord i Europa-ligaen i midtuken, etterfulgt av et pinlig 3-1-tap mot Watford påfølgende helg. Tre tap på en uke, og den gode starten hadde fått seg en alvorlig knekk. Mourinho var mannen som endelig skulle få den gamle storheten på rett kjøl, etter fadesene David Moyes og Louis van Gaal. Men nå begynte media å tvile.

Tre tap på en uke kommer man relativt dårlig ut av poengmessig. Men Mourinho kom ikke særlig godt ut av det personlig heller. Han har vært kritisert tidligere, og hatt mange uvenner. Men tidligere har han alltid hatt glimt i øyet, og en arroganse som har ligget helt på grensen. Han har alltid tatt spillerne sine i forsvar, og laget en oss-mot-dem-stemning i gruppa. Men etter disse tre tapene var han ikke nådig med verken media eller sine egne spillere. Blant annet slaktet han Luke Shaw offentlig for sine inngripener ved flere anledninger. Glimtet i øyet og arrogansen var byttet ut med sutring og frekkhet. Det er ikke denne utgaven av Mourinho United-fansen vil se, eller trenger.

Skuffende Zlatan
Selv om det virket åpenbart at det var dårlig stemning i lokalene på Carrington, ble dette avfeid utad. Og svaret var kontant. Leicester ble overkjørt på Old Trafford, og sendt hjem med 1-4 i bagasjen. United strålte foran egne fans, og marerittuken så ut til å være godt plassert i glemmeboka. Kun for å se et svakt 1-1-resultat hjemme mot kriserammede Stoke. United styrte det meste, men klarte ikke å punktere kampen. Det er som regel farlig, og Stoke benyttet seg selvfølgelig av muligheten. En De Gea-tabbe førte til balanse i regnskapet. At United ikke klarte å punktere kampen skyldtes både marginer og udyktighet. Men en viktig faktor: Zlatan. Svensken brant noen gode muligheter, og har ikke scoret i ligaen siden City-kampen. At to av de viktigste brikkene svikter i hver sin ende av banen i avgjørende øyeblikk kan selvfølgelig være tilfeldig. At det bare er en dårlig periode. Det er for tidlig å si om Mourinho sitt prosjekt ikke har kommet så langt det burde, eller om de svake prestasjonene skyldes marginer og uflaks.

Milliardmannen
Men en ting som er sikkert, er at det er tidlig å havne fem poeng bak Manchester City, som har sett uhyre sterke ut. Hva er årsaken til den varierende sesongstarten? Det er det ingen fasit på. Men United handlet inn dyre spillere, som var tiltenkt sentrale roller i laget. Og når en hel sentralrekke er nye, tar det selvfølgelig tid å innarbeide relasjoner. Eric Bailly har sett meget lovende ut bakover. Det kan ingen ta fra han. Fart, duellstyrke og x-faktor gjør at han ser ut som en fryktelig lovende midtstopper. Foran seg har han milliardmannen. Verdens dyreste fotballspiller, Paul Pogba, som ble hyllet etter debuten. Han kom inn og tok kontroll over spillet fra start mot Southampton, men etter det har han ikke akkurat sett ut som en milliard. Sveisen er dog sylfrekk, uten at det hjelper stort. Han har ikke eid kampene og vært så dominant som Mourinho hadde håpet. Ikke har han produsert noe særlig heller. Én scoring mot Leicester er fasit i målpoeng-protokollen. Pogba må opp i ringa etter landslagspausen. Det er det ingen tvil om. Det er det flere som må. Blant annet Mkhitaryan. Fjorårets bestemann i Bundesliga har til gode å fullføre en hel ligakamp for de røde. I hans tilfelle må skader ta noe av skylden, men han var ikke i elleveren da han var frisk og rask i starten av sesongen. Armenerens kreativitet og tilretteleggings-egenskaper har vært sårt savnet i flere kamper. Nå skal det sies at det offensive har sett noe bedre ut i de siste kampene, da Mourinho har hørt på mange kritikere, og benket United-ikonet Wayne Rooney.

Ungt håp
United har havnet litt bakpå, men likevel er det noen lyspunkt å ta med seg. Marcus Rashford, da dere. Hva skal vi si om han? FOR et talent. Unggutten har vært stor, og vist hvor god han kan bli. Tre scoringer allerede på unggutten. Og han har heller ikke vært involvert i alle ligakampene. Bailly har vært solid et solid tilskudd i forsvarsrekka, selv om Smalling og Blind var blant Uniteds bedre spillere forrige sesong. Men denne sesongstarten har vært varierende. Den kan minne om tidligere Mourinho-lag. Ofte bruker han den første sesongen på å sette laget, gjøre de endringene han trenger, og hente de spillerne han mangler. Vi så det i Chelsea sist, og muligens er det tendenser vi ser nå.

Altså, fem poeng bak City er selvfølgelig ikke håpløst. Det er tidlig i sesongen. Problemet er at mange av de andre konkurrentene har sett mye sterkere ut. Og med tanke på at de to neste kampene er bortekamper mot Liverpool og Chelsea, blir den neste perioden ekstremt viktig. Skal United henge med i toppen, og fortsatt ha håp om at ligatittelen finner veien tilbake til trofeskapet på drømmenes teater, burde fire poeng tas i de to neste kampene. Så tett er det i toppen av Premier League.

Joakim Miøen, Balløya.Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Spalten er skrevet av Joakim Miøen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.