Balløya: Tidenes sesong

0

Ventetiden er over. Premier League er i gang! Og for en ellevill sesong vi har foran oss.

Aldri før har det vært så mange trenerprofiler i ligaen, og aldri før har kampen om Champions League-plassene vært hardere. For noen dueller vi får. Hvem går seirende ut? Jeg har noen tanker om sesongen.

Forrige sesong var et eneste stort eventyr som aldri tok slutt. De store lagene feilet én etter én, mens Leicester på mirakuløst vis klatret til topps, anført av karismatiske Claudio Ranieri. Om det var tøft i fjor, så blir det enda verre i år. Ranieri skal i år hamle opp med Pep Guardiola, Jose Mourinho og Antonio Conte, i tillegg til Klopp, Pochettino og ringreven Wenger. Det blir godbiter nesten hver eneste uke. Mourinho vs. Pep. Mourinho vs. Wenger. Klopp vs. Pep. Og sånn fortsetter det. Vi har allerede fått en forsmak på hvor syk denne sesongen blir, når Arsenal og Liverpool braket sammen i et 4-3-oppgjør i første runde.

Forsvarstrøbbel
Allerede da så vi noen tegn på hvordan sesongen kan utspille seg for noen av lagene. Arsenal slapp altså inn fire mål på hjemmebane, og har store problemer i forsvaret. Skadeplager gjorde at Wenger måtte gi unggutta sjansen. Den tok de ikke akkurat veldig godt vare på, og vi så tydelig at både Chambers og Holding må ta flere steg. Derfor tror jeg Wenger må få på plass en klassestopper, dersom de skal være med å kjempe om tittelen. Vi vet hva de kan få til offensivt på sitt beste, men de må bli mer stabile bakover. Dette kan bli Wengers siste sesong, og han er nok ekstremt sulten på et ligagull. Men mangelen på klasse i begge ender av banen gjør at de ikke er en gullkandidat i mine øyne.

Det så litt bedre ut for Klopp og hans disipler, selv om de sliter litt med det samme problemet. Forsvaret ser ikke bunnsolid ut, og jeg er usikker på om signeringer som Klavan og Matip holder til å være med helt der oppe. Men de har en enorm arbeidsmoral og løper vilt mye, så at de ikke har spill i Europa denne sesongen vil være en meget stor fordel for Liverpool. Selv om Sturridge som vanlig er skadet, ser det bedre ut offensivt, og de har mange som både scorer og tilrettelegger. Firmino, Coutinho og Mané kan bli et mareritt for mange forsvarsspillere denne sesongen. Hvis Liverpool skal være med helt inn, er de avhengig av at disse offensive spillerne leverer, og unngår skader.

Italiensk engasjement
Et lag jeg derimot er helt sikker på at vil henge med helt inn, er Chelsea. Conte er på plass med sin beinharde organisering. Det er umulig å ikke bli smittet av hans enorme engasjement på sidelinjen. De blå blir virkelig harde å bryte ned denne sesongen. De har heller ikke Europa-forstyrrelser i midtukene, og kan dermed fokusere fullt på ligaen. Med en solid og revansjesugen tropp, en sulten manager, og en Hazard som ser ut til å være tilbake på sitt beste, blir London-klubben å regne med i gullkampen. De mangler litt fart bakover, men med Zouma på vei tilbake, og en Kanté som demmer opp foran forsvaret, så ser jeg få svakheter.

Få svakheter er det også i laget til Pep Guardiola. Endelig har han kommet til England. Endelig får vi virkelig se om han klarer å gjøre det samme i England som han har gjort i Spania og Tyskland. Kan han gjøre City til en stormakt på verdensbasis? Alt ligger i alle fall til rette. Stallen er solid. Det eneste jeg lurer på er om han får solgt inn idéene sine fort nok. Tar det for lang tid å implementere spillestilen hans? Er man ikke med fra start i årets sesong, så er man ille ute. De vant åpningskampen, dog uten å imponere. Får Pep det til å stemme fra start, så står fort City med troféet over hodet i mai. Aguero ser også ut til å være i storform. Holder han seg mot alle odds skadefri hele sesongen, kan han fort bikke 30 mål, slik som kun Ronaldo, Van Persie og Suaréz har klart de siste ti årene.

En annen som nok er interessert i den toppscorer-tittelen, er en viss svenske. Zlatan imponerte enormt i fjor, og hans inntog i Manchester har, sammen med Mourinho og Pogba, sørget for en enorm optimisme i den røde delen av byen. Mourinho har kommet inn og vært tydelig fra start. Han har én ambisjon: Gull. Og han er ikke redd for å si det. Han har også vært tydelig med styret fra starten, og fortalt hva han vil ha inn i stallen. Og det har han fått. Bailly, Pogba, Mkhitaryan og Zlatan er potensielle matchvinnere i begge ender av banen. Vinnerskaller. Klassespillere. Europaligaen og torsdagsfotball er dog et hinder for Mourinho. Men kjenner vi han rett, nøler han ikke med å spare en haug av spillere for å være best mulig forberedt til ligakampene. Han har også en bred nok stall til å gjøre det. En spiller som Zlatan begynner for eksempel å dra på årene, og vil nok ikke utsettes for mange torsdagskamper. Han har dog sett meget bra ut de første kampene, og scoret i tre av tre kamper i den røde trøya. Fenomenet Zlatan slutter aldri å imponere. United ser rett og slett bunnsolide ut, og det er gode muligheter for det første ligagullet siden Sir Alex.

Et lag som var nære ligagullet i vår, var Spurs. Pochettinos unge mannskap hang lenge med Leicester i toppen, men gikk på en skikkelig smell på slutten, og endte som nummer tre. Laget er ungt, og troppen er litt forsterket. Spillere som Janssen og Wanyama har kommet inn, i tillegg til at det unge laget vil ta ytterligere steg både som lag og enkeltspillere. Men med Champions League-spill, og konkurrenter som er betydelig styrket, ser jeg ikke helt at Spurs kan gjenskape den gode sesongen.

Rødt eller blått?
Det vil overraske om det er noen andre enn disse lagene som ender topp seks. Leicester er et bra lag, men det som skjedde i fjor blir ekstremt vanskelig å gjenskape. De blir tatt mer på alvor, de har Champions League-spill, og de har mistet sin kanskje viktigste spiller i Kanté. Utenom de nevnte, tror jeg lag som West Ham og Everton kan blande seg inn og lage litt trøbbel for de større lagene. West Ham har forsterket, fått ny stadion og har masse optimisme i gruppa. I tillegg et par nordmenn som blir spennende å følge med på. Og ikke glem Dimitri Payet. Så har vi Everton, som har fått inn Koeman på trenerbenken, og nye eiere har gjort det mulig å forsterke troppen. Williams er en bunnsolid stopper, og Bolasie kan lage trøbbel for de fleste backer i Premier League. Hvis han og Deulofeu kan fôre Lukaku foran boksen, kan det bli en spennende sesong i den blå delen av Liverpool også.

Det er en helt umulig oppgave å spå hvordan denne sesongen ender, men jeg tror pokalen ender i Manchester. Jeg holder en ørliten knapp på at Mourinho og Zlatan kan bringe United tilbake til toppen av engelsk fotball. Men jeg tror Manchester-lagene får beinhard kamp av Contes Chelsea, dersom han får Hazard tilbake på det nivået han var for to sesonger siden. Uansett – vi har tidenes Premier League-sesong foran oss!

Joakim Miøen, Balløya.Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Balløya blir skrevet av Joakim Miøen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.