Balløya: Norden skal til Russland

0
Bilde som brukes til Tom Gøran Haukalids spalte "Balløya".

Tirsdag kveld ble det klart at Danmark skal spille fotball VM i Russland i 2018. Fra før av er både Sverige og Island klare. Det er ikke Norge. Hva er det Norden gjør riktig som ikke Norge klarer?

For det første så er Sverige, Danmark og Island i stand til å forsvare seg til gode resultater mot antatt bedre lag. Dette gjelder spesielt Sverige. For det er ikke mange som beseirer Italia over to kamper, et landslag som frem til nå bare har gått glipp av to fotball-VM. Før det, maktet Sverige å slå Frankrike i gruppespillet, antakelig verdens mest talentfulle fotballag. Danmark slo gruppevinner Polen 4-0 i VM-kvaliken, og Island, som sjeldnere og sjeldnere blir å regne som ”et antatt dårligere lag” vant puljen sin.

Men det er ikke bare disse lagene som kan forsvare seg. Irland, Italia, Sveits, Nord-Irland, Hellas, Kroatia, Sverige og Danmark har alle til felles at de i en av to playoff-kamper spilte 0-0 . Gørrkjedelig er det jo, men det er altså tillatt med godt forsvarsspill i fotball.

For det andre så viser de at de har noe i et mesterskap å gjøre. At Island kvalifiserte seg til fotball EM i 2016 var en bragd i seg selv, og det er vel ikke urimelig å si at flertallet regnet med at det ble med denne bragden. Det viste seg at flertallet tok feil, for Island gikk videre fra puljen sin i tillegg til å sende England hjem fra mesterskapet.

I samme EM var det ingen lag som tapte med mer enn tre mål. I VM-kvaliken tapte Norge  9-0 fordelt på to kamper mot Tyskland. Da er det kanskje likeså greit at de ikke kvalifiserte seg til VM.

For det tredje så blør lagene for drakta. Det er en drøy påstand å si at Norge ikke gjør det, men resultatene gjenspeiler innsatsen. Selvfølgelig kan du få et habilt resultat mot gode lag med godt forsvarsspill og en god taktisk tilnærming. Allikevel, det er ikke mulig at dette skjer over tid hvis det ikke legges ned en helt vanvittig innsats. Hvordan kan du ellers vinne fotballkamper der du spiller for spiller er dårligere enn motstanderen i alle ledd?

Som fotballspiller er det lettere å legge ned innsats i kamper der du selv er “underdog”. For Norge sin del er det kanskje på tide å innse at vi ikke er bedre enn lag som Makedonia med mindre vi legger ned en islandsk innsats. Først da kan vi begynne å vinne fotballkamper over tid.

For det fjerde har lagene generelt bedre spillere eller klassespillere som kan avgjøre kamper. I 5-1 seieren over Irland stilte Danmark med åtte spillere som spiller i klubber som tilhører en av de fem store ligaene. I tillegg har de en verdensklassespiller i Christian Eriksen. En verdensklassespiller som har levert 15 mål på de siste 15 kampene for Danmark og hat-trick i nevnte kamp. I Norges privatlandskamp mot Makedonia stilte vi med to spillere fra en av de fem store ligaene. Av de som startet kampen var det Markus Henriksen som hadde scoret flest mål. Han har scoret tre i løpet av landslagskarrieren. Kanskje ikke så rart at kampen endte med 2-0 tap.

For det femte så er de rett og slett gode fotballag. Fordi dårlige fotballag slår ikke Italia over to kamper. Dårlige lag scorer ikke fem mål mot Irland. Dårlige fotballag kvalifiserer seg ikke til fotball-VM.

Dårlige fotballag taper 6-0 mot Tyskland. Dårlige fotballag taper 2-0 mot Makedonia. Dårlige fotballag kvalifiserer seg ikke til fotball VM. For øyeblikket er dessverre Norge et dårlig fotballag, men med en trener som Lars Lagerbäck kan dette fort snu.

 

 

 

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.