Balløya: Mens vi venter

0

Premier League er ferdigspilt. Det er like trist hvert år. Nå må vi vente til august for å se verdens deiligste liga på skjermen igjen. Tre måneder virker som en evighet. Da er det godt å ha vår kjære Tippeliga til å korte ned ventetiden.

Tippeligaen nå til dags sparkes jo i gang før snøen har smeltet. Det er allerede unnagjort en tredjedel av sesongen. Både i topp og bunn er mye som forventet, men noen overraskelser er det. Helt nederst på tabellen finner vi Start. Steinar Pedersens unge mannskap har som ventet fått det meget tøft. Start har en skakkjørt økonomi, og har ikke hatt midler til å forsterke troppen som reddet plassen gjennom kvalik i fjor. Etter ti kamper står sørlendingene fortsatt uten seier, og det er ingen makrellfotball å spore på Sør Arena. Start ble også fortjent sendt ut av cupen av OBOS-liga-laget Sandnes Ulf, og det er ikke utenkelig at de to klubbene har byttet plass neste år.

Det som er litt mer overraskende er hvilket lag som ligger på plassen over Start på tabellen. Nemlig Stabæk. De blå fra Bærum, som tok bronsemedaljen i fjor, står nå med fattige syv poeng på sesongens ti første kamper. Denne sesongen ender de nok nærmere nedrykksstreken enn medaljeplassene. Flere nøkkelspillere forlot Bærumsklubben etter forrige sesong, men det største tapet var helt klart Bob Bradley. Når vi ser årets Stabæk-utgave, blir det bare enda klarere hvilken stor prestasjon amerikaneren gjorde på Nadderud. Hvis ikke Inge André Olsen gjør et godt overgangsvindu i sommer, så kommer nok Stabæk til å kjempe for å holde plassen. Jeg tror også at lag som Glimt og Aalesund vil kjempe i bunn, i tillegg til Start.

Ser vi oppover på tabellen har vi også et par overraskelser. Brann har startet sesongen over forventning i Tippeliga-returen. Lars Arne Nilsen har fått sving på Brann-laget, som står med 17 poeng. Forskjellen fra det Brann-mannskapet vi så sist de var i Tippeligaen, er nok en mye bedre organisering. De har tettet igjen bakover, og bare Rosenborg har sluppet inn færre mål. Det er ikke vanlig kost i Bergen. Fortsetter Brann på den måten de har startet, vil dette bli en meget god sesong for de røde. 17 poeng er en fin fangst hittil. 17 poeng har også Haugesund. Jeg trodde FKH kom til å kjempe i bunnen i år, men Mark Dempsey har virkelig fått fart på sakene. Ikke bare er han en god trener, han er også en fantastisk figur. Han leverer så til de grader i intervjusonen, og har alltid et smil på lur. Solskjærs tidligere assistent har sånn sett passet godt som erstatter for Jostein Grindhaug. Defensivt har de en del å gå på, men de scorer mye mål. Og flotte mål. Med litt flyt, kan FKH være med å kjempe bak de tre i front.

Helt i toppen er det ingen overraskelser. RBK, Molde og Odd var av de aller fleste eksperter tippet på de tre øverste plassene. Der ligger de også nå. RBK øverst, med Molde og Odd jagende bak. Trønderne var overlegne i fjor, og «Bruttern» vil skape en ny storhetstid på Lerkendal. Jeg tror Rosenborg tar det i år også. De har vært meget stabile hittil, og lagene bak på tabellen skal få slite med å ta igjen Rosenborg. De mistet Selnæs og Søderlund etter fjoråret, men de er erstattet med gode Konradsen og Gytkjær. De har ikke den samme offensive slagkraften som de viste forrige sesong, men til gjengjeld har de stengt igjen helt bakover. Fire baklengs på ti kamper er rett og slett imponerende.

På tredjeplass finner vi Odds Ballklubb. Dag Eilev Fagermo har bygget opp et Odd-mannskap som er solid rustet for å kjempe i toppen av tabellen. Noen gikk til og med så langt som å spå Odd-gull denne sesongen. Telemarks-klubben høster nå frukter av god drift over tid. Nøkkelordet bak Odd-suksessen er kontinuitet. Dag Eilev har styrt skuta i mange år, og Odd har lenge hatt en klar og tydelig filosofi. Alle vet hvordan Odd skal spille fotball, og hver enkelt spiller kjenner til oppgavene sine. Det som er forskjellen fra tidligere år, er bredden i troppen. De har hatt en god ellever i mange år, men nå har de også en god benk. Det er viktig i en lang sesong, og derfor kan Odd være med å kjempe om edelt metall denne sesongen. De har startet godt, og etter en treg start har også Olivier Occéan begynt å score mål. Kanadieren vil bli en avgjørende faktor for Odds sluttplassering.

Mens Odd satser på lokale spillere, kjører en av de andre medaljekandidatene, Molde, et annet løp. Pengesterke MFK har etablert seg i toppen av norsk fotball, og tiltrekker seg unge spillere fra hele landet. Molde har mye penger, og har derfor også den sterkeste troppen i ligaen. Ole Gunnar Solskjær har masse å velge i, og det ser man også på laguttakene. Mens Odd og Rosenborg nesten stiller uforandret hver uke, roterer Molde mye på laget. Solskjær har valgt å holde mange spillere i gang, noe som kan være fordel Molde utover i sesongen. Mens Odd og Rosenborg må unngå skader og slitne bein mot slutten av en hard sesong, har MFK mulighet til å sette inn veldig mye kvalitet fra benken. Bare det å se Eidur Gudjohnsen i tippeligaen er verdt prisen av et Sumo-abonnement. Molde har også startet godt, men prestasjonene har variert en del fra kamp til kamp. Likevel føler jeg at det er de som har mest å gå på, og de står kun med ett tap altså. Luken opp til RBK er bare på fire poeng, så det er ingen tvil om at MFK vil gi de regjerende mesterne hardere kamp enn i fjor. Ole Gunnar Solskjær er nok gira på å vippe RBK ned fra tronen igjen. Men den tidligere United-spissen har et ungt mannskap. Så det er viktig at rutinerte spillere som Vegard Forren, Harmeet Singh og Eidur Gudjohnsen tar ansvar og leverer en god sesong, dersom de lyseblå skal ha noen mulighet på gullet.

Tabellen ser altså ut som forventet. Og selv om det er lenge igjen, så ser vi klare tegn på hvordan ståa er per dags dato. Som vanlig er det mange lag som kan overraske om de har litt flyt, og tabellen er umulig å spå. Men en liten titt inn i spåkula kan vi likevel ta. Jeg tror Rosenborg tar gullet, og at Start rykker ned. Mer en det tørr jeg ikke si. Det er uansett godt å ha norsk fotball å følge med på mens vi venter på en ny sesong på balløya.

Balløya er SmiS’ fotballspalte der stort og smått fra fotballverdenen kommer frem. Balløya blir skrevet av Joakim Miøen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.